Miért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?

A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.

Míg a tárkonyt a legtöbben a konyhában hasznosítják, egyes gyártók kozmetikumokhoz is előszeretettel alkalmazzák egyedi illata és összetevői miatt. A tárkonyt gyógynövényként is elismerik, emésztési rendellenességek vagy fogfájás kezelésére vetik be. Egyesek vízhajtó, mások étvágynövelő hatást tulajdonítanak neki.

A nők a menstruációs problémákra is segítségül hívják. Mindezt orvosi kísérletekkel még nem bizonyították, így nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a tárkony fogyasztása ezekkel az előnyökkel járna. Azt viszont klinikai vizsgálatok is kimutatták, hogy a tárkonyt is tartalmazó gyógynövény-kombinációval kezelt emberek ritkábban éreztek hányingert műtét után. Nem világos, hogy a tárkony önmagában képes-e ezt előidézni.

Friss tárkony / getty

Két evőkanál friss, nyers tárkony körülbelül 5 kalóriát tartalmaz. A friss fűszernövény egy adagjában nincsen jelentős mennyiségű szénhidrát, fehérje vagy zsír. Egy evőkanál őrölt tárkony körülbelül 14 kalóriát, 1 gramm fehérjét, kevesebb mint 1 gramm zsírt és körülbelül 2,5 gramm szénhidrátot tartalmaz.  A tárkonyban A-vitamin, a C-vitamin és B6-vitamin van. Akadnak benne ásványi anyagok is, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, mangán és szelén – persze csak kis mennyiségben.  Így a fűszer nemcsak sajátos zamatot, hanem egy csipetnyi egészséget is hozzáad az ételeinkhez.

A tárkony üde, friss íze jól párosul a csirke-, a hal-, vad- és tojásételekhez - levesekben, ragukban a leggyakoribb. Friss tárkonyt több élelmiszerboltban vagy piacon találunk. Fontos, hogy élénkzöld leveleket keressünk, barna foltok nélkül. Amikor hazaérünk, papírtörlőbe csomagolva a hűtőben érdemes tárolni a friss fűszert. Szárított vagy őrölt formában minden bolt polcán elérhető. Mint minden száraz fűszert, ezt is hűvös, száraz szekrényben kell tárolni. Amikor tárkonyt használunk, az utolsó pillanatban adjuk hozzá a készülő ételhez, hogy teljes mértékben kihasználjuk a fűszer zamatát.

Ezeket olvastad már?

Nélkülözhetetlen fűszerek

A legfontosabb fűszerek következnek. Ez az összeállítás biztosan szerepel A Konyhafőnök éléskamrájában is. Közben pedig ajánlatokat adunk, melyik fűszert milyen kaspóba tedd.

Nosalty

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek