Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A nagy fűszernövény-kalauz

Az édes ’80-as években volt a só meg a bors, a rántás a főzelékben, a minden vasárnap felszolgált rántott csirke koviubival, vagy a húsleves - hol gazdagon, hol nem…

Ma már hihetetlen íz- és ételkompozíciókat készíthetünk. Ahogy a lakáskultúra és kertkultúra is egyre sokszínűbb, ugyanúgy a gasztronómiai változatosság is egyre többeket gyönyörködtet. Külön TV-csatornák foglalkoznak teljes műsoridőben a konyhaművészettel, a szakácsok pedig gyakorlatilag ugyanolyan remekműveket alkotnak, mint egy szobrász vagy egy bútortervező.

Vége a „kenyeret a kenyérboltból” időszaknak, mert olyan hihetetlen kínálatból szemezgethetünk, hogy már mindenki beszerezheti a régen elérhetetlennek tűnt alapanyagokat. Így könnyen elkészíthetünk akár egy Csirke Tikka Masalát vagy egy Korianderes csirkét mexikói módra, mert már csak a lelkesedésen múlik minden. Persze később a saját „publikum” elismerő pillantásai fokozzák az érdeklődést egy-egy újabb recept kipróbálásához… Na meg a fűszerek. Csodákra képesek. Elég egy gondolatnyi változtatás bennük, és máris egy egészen más ételt kapunk.

Tegyél utazást a fűszerek világában:

Egy csipet bazsalikom a paradicsomos ételekben Olaszországot idézi:

Egy kis menta, curry vagy koriander Indiába repít:

Parányi chilipaprika, fel a sombrerót, és irány Mexikó:

Frissen morzsolt majoranna, és ismét a Földközi tengeren hajózhatunk:

Miért ne lehetne otthon a konyhánkban egy kis fűszeres polcunk vagy fűszeres sarkunk, ahol nem csak a kiszárított, zacskós, vagy kis üvegekben tárolt fűszereink sorakoznak, hanem élő fűszernövényeink is, amik különleges hangulatot kölcsönöznek konyhánknak?

De a fűszerek nemcsak ízük, hanem gyógyhatásuk miatt is fontosak, hisz tudvalévő, hogy van, amelyik serkenti az emésztést, van, amelyik tartósít, az egyik fertőtlenít, a másik növeli az étvágyat, némelyik, mint például a bors, növeli a szexuális erőt.

Az alábbi útmutató egy-két tippet tartalmaz ahhoz, hogy egyes fűszerek milyen ételek ízesítésére használhatók, milyen gyógyhatásúak, vagy milyen érdekességet lehet róluk tudni. Tudtad például, hogy a Boszorkánykonyhákban a szerelmi bájital alapanyaga: a borsfű?
A rómaiak szerint pedig erőt és bátorságot nyerhetünk a kakukkfű fogyasztásával.

Jó fürkészést a fűszerek között!

Babérlevél

Felhasználás

Hal- és húspácokhoz, levesekhez, főzelékekhez, különféle mártásokhoz és savanyúsághoz használható.

Érdekesség, külső megjelenés

A babér örökzöld cserje és egyben aromás illatú mediterrán fűszer.

A cserje akár 15 méteresre is megnőhet, de általában a könnyebb kezelés érdekében kisebb bokorrá vágják vissza őket, sőt, olykor díszfának is használják. A babér a győzelem és a tehetség szimbóluma volt az ókori ember számára. Nevét a rómaiaktól kapta, akik a latin laudere (dicsőíteni) szóból eredően lauris-nak hívták.

Gyógyhatás

Fokozza az étvágyat, javítja az emésztést. A levélfőzetből készített fürdő enyhíti a végtagfájdalmakat, illóolaja rándulások kezelésére jó.

Bazsalikom

Felhasználás

Levelei frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók. Mivel frissen vágva igen kellemes ízt ad a paradicsomnak, pizzák, spagettiszószok, paradicsomlé-öntetek nélkülözhetetlen fűszere. A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe.

Díszítésre is igen alkalmas.

Érdekesség, külső megjelenés

Egynyári növény, fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel.

Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak.

A bazsalikom, más néven a „növények királya” nevét a görög basileus szóból eredeztetik, melynek jelentése: király.

Gyógyhatás

A friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, levele néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.

Görög bazsalikom

Felhasználás

Édeskés íze miatt főként tésztákban, süteményekben használják, de minden más bazsalikommal ízesített ételben is felhasználható.

Érdekesség, külső megjelenés

Világoszöld levelű, kistermetű, gömb formájú lombot képező egynyári növény. Apró, vékony levelei és apró, fehér színű, ajakos virágzat díszíti.

Thai bazsalikom

Felhasználás

Főként a klasszikusnak mondható édes-savanyú mártásban, de egyéb távol-keleti ételekben is, salátákban, szószokban és tésztaételekben használják.

Érdekesség, külső megjelenés

Bazsalikomokhoz teljesen hasonló, azonban levelei kisebbek, haragoszöldek, kissé fogazottak.

Az egész növény ánizsillatot áraszt magából.

Borsfű, csombor

Felhasználás

Levelei frissen salátákhoz, hüvelyesekből főzött ételekhez, valamint sertéshús és vadak ízesítésére használható.

Óvatosan használjuk, ne főzzük túl hosszan az étellel, mert könnyen megkeserítheti azt. Borsra emlékeztető íze miatt használható annak helyettesítésére vagy annak kiegészítésére. Ily módon pompás fűszere hurkáknak, káposzta-, krumpli-, gombaételeknek, savanyúságoknak.

Érdekesség, külső megjelenés

30-40 cm magasra is megnövő, évelő növény. Kemény, keskeny, fűrészes szélű leveleinek felső oldala sötétzöld, alsó fele ezüstös. Virága halványlila, apró.

Sok egyéb névvel is rendelkezik, hívják még bécsi rozmaringnak, borsikafűnek, borsos szatorjának, csombornak, kerti pereszlénynek is. Boszorkánykonyhákban a szerelmi bájital alapanyaga.

Gyógyhatás

A borsfű étvágygerjesztő, segít gyomor- és bélpanaszok esetén, antibakteriális hatású.

Chilipaprika

Felhasználás

Termése felhasználható frissen, éretlen zölden, érett pirosan, sárgán vagy fehéren, szárítva, összetörve, egészben. A chili illik mindenféle ételhez, hideghez is, meleghez is, főleg salátákhoz, mártásokhoz, pizzához.

Elsősorban különféle pikáns, csípős fogások, szószok, pácok és fűszerkeverékek ízesítésére használják

Érdekesség, külső megjelenés

Cserjéje 2 m magasra is megnő. Termése 2-15 cm hosszú, kerek, kúp alakú, hegyes, fehér, sárga, zöld, narancsszínű, piros. Kevés benne az aroma, de az ereje az enyhétől a csípősig terjed, kapszaicintartalmától függően.

Európába Kolombusz révén került a növény.

Gyógyhatás

A chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést, és antibakteriális hatású.

Cickafark

Felhasználás

Zsenge tavaszi hajtásai és finomra vágott, borsos ízű levelei salátaként fogyaszthatók. Virágos hajtásaival likőrt ízesítenek.

Érdekesség, külső megjelenés

Várandós anyák ne alkalmazzák!

Gyógyhatás

Teája görcsoldó, gyulladásgátló és emésztésjavító. Friss levelei zúzódások kezelésére használhatók.

Citromfű

Felhasználás

Leveleit, ha tehetjük frissen használjuk, és csak a tálalás előtti utolsó pillanatban adjuk az ételhez. Kitűnően használható italok, sütemények, húsok ízesítésére, díszítésére, salátákhoz, mártásokhoz, halhoz, szárnyashoz, gombás ételekhez, gyümölcssalátához és üdítőitalokhoz is egyaránt.

Pótolhat citromhéjat és citronellát is. Finom tea készíthető friss és szárított leveleiből is.

Érdekesség, külső megjelenés

Évelő, de fagyérzékeny növény; magassága elérheti az egy métert, átmérője 60 cm is lehet; szára négyszögletű, enyhén szőrös, levele világoszöld, szív alakú, csipkés, virága apró, fehér, kalászokban álló, aromája erőteljesen emlékeztet a citromra.

Gyógyhatás

Élénkítő hatású, ideg- és gyomorerősítő, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az epeműködést.

Curry növény

Felhasználás

Curry-íze ugyan nincs, ellenben illata rendkívül hasonlít a curry-fűszerkeverékre. Ételekhez keveset használnak belőle; néhány levél ízletessé teszi a majonézt vagy a töltött csirke töltelékét.

Érdekesség, külső megjelenés

Évelő, de fagyérzékeny növény. Vékony, tűre emlékeztető ezüstös szürke levelei vannak.

Gyógyhatás

Antidepresszánsként alkalmazzák. Frissíti a levegőt, csökkenti a légúti megbetegedések okozta fájdalmakat.

Kakukkfű

Felhasználás

Levelei frissen és szárítva egyaránt felhasználhatók. Igen erős aromája miatt mértékkel használható sertés- és báránysültekhez, sajt- és tojásételekhez, szárnyasokhoz és vadhúsokhoz.

A francia konyha tipikus fűszere. Adhatjuk sűrűbb levesekhez, pácokhoz, mártásokhoz, teákhoz.

Érdekesség, külső megjelenés

20-40 cm magasra növő, vadon termő, évelő félcserje. Szára szétágazó, fás. Levele apró, lefelé tekeredő szélekkel, szürkészöld, alsó oldala szőrös. Virága kicsi, színe a vörösestől a világos ibolyakékig terjed.

A római katonák harcba indulásuk előtt kakukkfűvel ízesített bort ittak, és kakukkfűvel készített fürdőt vettek, hogy erőt és bátorságot nyerjenek tőle.

Gyógyhatás

Teája serkenti az emésztést. Mézzel keverve segít csökkenteni a görcsös köhögést, és megszünteti a légutak betegségeinek tüneteit.

Kapor

Felhasználás

Szára frissen, magja szárítva, egészben vagy őrölve használható. A friss kaporvégek rák- és halételekhez, mártásokhoz és levesekhez, főzelékekbe, salátákba, krémsajtokba és savanyúságokba használhatók. A kaprot mindig csak egészben vagy apróra vágva, tálalás előtt adjuk az ételhez.

A magyar konyha igen kedvelt fűszere a kapor, elképzelhetetlen nélküle a kovászos uborka.

Érdekesség, külső megjelenés

Magassága eléri a 80 cm-t; szára sudár, sötétzöld, üreges; levelei finoman tagoltak, átható aromájúak; virága sárgászöld ernyővirágzat; magja sárga vagy barna, kesernyés aromájú. A bazsalikom után a kaporban található a legtöbb fontos ásványianyag.

A római gladiátorok a kaprot az erő jelképének tekintették

Gyógyhatás

A kapor nyugtatóként vagy bélzavarok ellen ajánlott, a kapormag rágása tiszta leheletet biztosít.

Koriander

Felhasználás

Levele és szára frissen salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez és mártásokhoz használható. A gyökere sok ázsiai ételbe kerül. Az étellel együtt főzhető. Magjával paradicsomsűrítményeket ízesítenek, de néhány főzelékfélét, leveseket vagy almás pitét is. A koriander a kenyérfélék és a mézeskalács fűszeréül is szolgál.

Érdekesség, külső megjelenés

60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.

Már az egyiptomiak is használták gyógyításra és fűszerezésre.

Gyógyhatás

Serkentő hatású, segíti az emésztést, görcsoldó és idegcsillapító. A magok rágcsálhatók vagy főzet készíthető belőlük.

Lestyán

Felhasználás

Az egész növény frissen vagy szárítva használható levesekhez és egytálételekhez egyaránt. A szárat és a virágot az ételbe főzve, a zsenge friss leveleket viszont apróra vagdalva, csak tálalás előtt tegyük az ételbe. Gyökeréből meghámozva főzelék készíthető, magja egészben vagy őrölve sajátos ízt ad süteménynek, salátának, rizsnek, burgonyapürének.

Érdekesség, külső megjelenés

Évelő növény, több, mint 2 m magasra nő; kiterjedése eléri a 80 cm-t; gyökere szürkésbarna, vaskos, húsos, szerteágazó; aromás levele hármasan szárnyalt, sötétzöld, fényes, illatos; szára gömbölyű, üreges, pirostól a zöldig terjedő színű; virága kicsi, halvány zöldessárga; magja barna, ellipszis alakú, igen aromás. Vitamintartalma nagyon magas.

Gyógyhatás

Teája vizelethajtó és segít gyomorpanaszok, emésztési zavarok esetén.

Jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezés esetén.

Levendula

Felhasználás

Levele, virága frissen és szárítva használható. Virágjával és levelével főleg a dél-francia konyhában ízesítenek főzelékeket és húst, valamint a provence-i fűszerkeverék részeként grillhúshoz és szárnyashoz használják.

Érdekesség, külső megjelenés

60 cm magasra növő évelő növény, szára zöld, szögletes, a második évben elfásodik. Levele szürkészöld, keskeny, illatos; virága világoskék, lila, illatos; virágzata 20 cm hosszú; aromája fanyar-fűszeres.

Gyógyhatás

A virágjából főzött tea enyhíti a fejfájást, nyugtatólag hat az idegekre.

Majoranna

Felhasználás

Frissen és szárítva használhatók levelei, fiatal hajtásvégei szárnyasok töltelékéhez, sertés- és baromfihúsokhoz, pástétomokhoz és májas ételekhez, főzelékek és mártások készítéséhez.

A máj elengedhetetlen fűszere!

Érdekesség, külső megjelenés

30 cm átmérőjű évelő növény. Szára vékony; levele kicsi, ovális, sötétzöld; virága apró, halványrózsaszín; aromája fűszeres, kissé kesernyés.

A magyar majoránna minőséget jelent!

Gyógyhatás

A virágjából főzött tea jó megfázás és fejfájás ellen. Étvágygerjesztő hatású és segíti az emésztést.

Menta, borsmenta

Felhasználás

Levelei, hajtásvégei felhasználhatók gyümölcslevesekben, finom desszertekben, gyümölcssalátában, fagylaltban, italokban és koktélokban frissen és szárítva.

Érdekesség, külső megjelenés

20-40 cm magas; szára négyélű, zöld, felül szétágazik. Levele hosszúkás, recés szélű, enyhén szőrös. Virága piros-fehér. Illóolajokat tartalmaz, elsősorban mentolt.

Gyógyhatás

A menta leveléből főzött tea jó megfázás, influenza, emésztési zavarok, valamint fejfájás, izom- és izületi fájdalmak ellen.

Hűsítő kenőcsök, krémek alkotója, a bőrön ugyanis hidegérzetet vált ki.

Metélőhagyma

Felhasználás

Apróra vágott levele felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez.

Érdekesség, külső megjelenés

15-30 cm magas, kb. 15 cm széles területet elfoglaló évelő növény; gyökere fehér, keskeny gumó; szára szürkés zöld, csöves; levele vékony cső alakú; virága gömb alakú, liláspiros. Magas a C-vitamin- és vastartalma.

Gyógyhatás

Jó étvágyfokozó hatású, és kedvező hatással van a vérkeringésre.

Oregano, szurokfű

Felhasználás

Frissen és szárítva használhatók levelei, hajtáscsúcsai. A szurokfű, a pizza nélkülözhetetlen fűszere, de kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz, töltelékekhez és mediterrán salátákhoz.

Érdekesség, külső megjelenés

50 cm magas, 30 cm átmérőjű lombot nevelő évelő növény. Szára fásodó, szőrös; levele tojásdad, nemezesen szőrös; virága ibolyakék; aromája fűszeres, kissé kesernyés.

Az oregano nagyon sok más néven is ismeretes: szurokfű, szúfű, varga majoránna, fekete gyopár, vadmajoránna, vargák festő füve, balzsamfű.

Gyógyhatás

A virágjából főzött tea jó megfázás és fejfájás ellen. Étvágygerjesztő hatású, és segíti az emésztést.

Petrezselyem

Felhasználás

Apróra vágott levele, szára használható szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Szép, fodros levelei kiválóan alkalmasak díszítésre.

Elengedhetetlen alkotója számos levesnek, különösen az igazi magyar húslevesnek!

Érdekesség, külső megjelenés

A petrezselyem két fajtája a legismertebb, az egyik az olasz vagy francia petrezselyem, fodros-bodros leveléért termesztett, üde ízű metélő- vagy levélpetrezselyem. A másik a magyar konyhában is „őshonos”, hamburgi, zöldségként termesztett és használt gyökérpetrezselyem zöldje, amelynek hosszú szárú, nagy, sima levelei kissé a zeller aromájára emlékeztetnek. A-provitamint, C- és E-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz.

Gyógyhatás

Teáját májbetegségek esetén használják, vizelethajtó, gyulladásgátló, köveket oldó, szíverősítő hatású.

A petrezselyem rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

Rozmaring

Felhasználás

Levelei frissen vagy szárítva, hajtásai és virágai frissen használhatók. Aromája kitűnően harmonizál sokfajta hússal, főleg báránnyal és vaddal, de sültburgonyához, zöldség- és gombaételekhez is kiváló.

Igen intenzív aromája miatt azonban kis mennyiségben kell adagolni, mert könnyen elnyomhatja a többi fűszer, illetve rosszabb esetben az alapanyagok ízét is.

Érdekesség, külső megjelenés

2 méternél is magasabbra megnövő évelő növény; szára fás, szerteágazó; levelei nyél nélküliek, tű alakúak, bőrszerűek, megtekertek, illatosak. A virága világoskék; aromája tömjénszerű, gyantás, enyhén keserű.

Egyiptomban kenyérkészítéshez ma is használják. A görögök a nyers vagy főzött magvakat mézzel fogyasztják.

Gyógyhatás

Az illóolajok, a levelek csersavai és keserűanyagai vérkeringést serkentő hatásúak, például fürdővízben.

Újabban a humán gyógyászatban vércukorszint-csökkentő hatása miatt használják.

Rukkola

Felhasználás

Apróbb leveleit saláták, levesek és tészták ízesítéséhez használhatjuk, vagy önmagában salátaalapként natúr salátáknál. Markáns íze miatt kis mennyiségben érdemes használni.

Érdekesség, külső megjelenés

Kétéves, de fagyérzékeny növény. Apró termetű (20-25 cm) tősarjakkal terjedő és növekvő, apró, sárgásfehér, keresztesvirágú, erős, kissé dióra emlékeztető aromájú növény.

Sötétzöld, erősen szeldelt leveleit főként a meleg időszakban hozza.

Tárkony

Felhasználás

Az egészen friss levél vagy hajtáscsúcs jellegzetes, finom ízt ad a mártásoknak, például a berni mártásnak vagy a tartármártásnak. Kitűnően illik tojás-, hal-, gomba- és szárnyas ételekhez, alkotórésze mustárnak és fűszerecetnek.

Szárait ecetben eltéve tárkonyecetként ételek ízesítésére használjuk.

A likőripar egyik aromaanyaga.

Érdekesség, külső megjelenés

Évelő, egy méter magasra megnövő cserje, melynek átmérője eléri a 40 cm-t. Levele keskeny, sötétzöld, csúcsa háromágú. Virága jelentéktelen, zöldes színű, és csak meleg vidékeken nyílik. Sajátos aromájú növény.

Gyógyhatás

Étvágygerjesztő, segíti az emésztést, vizelethajtó hatású

Zsálya

Felhasználás

Levele használható frissen, szárítva, őrölve.

Zsályával fűszerezhetünk zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), pástétomokat, főtt tésztákat, salátaönteteket, halakat és szárnyasokat.

A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan kell bánni vele.

Érdekesség, külső megjelenés

Évelő, örökzöld félcserje; levele hosszúkás vagy ovális, szürkészöld, nemezszerűen szőrös; virága az ibolyakéktől a világoskékig változhat, fürtben a hajtás végén van. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény.

A középkori kolostorkertek megbecsült gyógynövénye volt.

Egyes törzsek mind a mai napig használják szájöblögetőnek, illetve a leveleket „fogkefének”.

Gyógyhatás

A zsályalevél nyugtató hatású, gyógyítja a nyálkahártyát, vérzéscsillapító. Fertőtlenít, csökkenti a vérnyomást. A zsályatea jó köhögés és rekedtség ellen.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!