A TÁRKONY, azaz a sárkányfű ezer arca – lépj túl az uncsi ragulevesen!

Az ókorban kígyómarás ellen használták, manapság pedig csak beleszórjuk egy unásig ismételt levesbe, pedig több figyelmet érdemelne: íme a sokoldalú tárkony!

A tárkony ízét tekintve ánizsra emlékeztet, de ne legyél csalódott ha te sem emlékszel ánizs ízű levesre a menzán. A tárkony szárításnál sokat veszít intenzitásából főleg enyhe csípőssége vész oda, és igazi fűszeres ízét a magyar konyha nemigen használja, vagy ismeri.

Kis tárkonytörténet

A tárkony egy hosszú ezüstös levelű, gyomnövény kinézetű, ánizsillatú fűszer. Magyarországon jobbára ragulevesekhez használják. Fogságban remekül túlél, alig kell öntözni, és jól bírja az időjárás viszontagságait. Szabadon pedigaz északi féltekén fordul elő. Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, de még Észak-Indiában is, és Mexikó területén is találni. Hozzánk Erdélyből érkezett társával a csomborral (azazborsikafűvel) karöltve.

Sárkánynövény és esztragon néven is ismert, ezeket a hihetetlenül menő boszorkányok által használt alapanyagneveket pedig azért kapta, mert az ókorban kígyómarás ellen használták. Bár a kígyók nem sárkányok, de ki tudja, akkortájt mi minden marhatta meg az embert, amire úgy vélték, hogy a tárkony a megoldás.

Élettani hatásai

Gyógyító hatása viszont ténylegesen elismert, hiszen gyógynövényről van szó. Segíti az emésztést, emellett görcsoldó hatása miatt menstruációs fájdalomra is ajánlott, enyhe nyugtató hatását pedig teának lefőzve jól kiadja, így ha például ideges vagy, mert megmart egy kígyó, akkor teljesen tökéletes. A viccet félretéve a tárkonyfőzet valóban idegnyugtató, és kimerültség kezelésére is alkalmas.

A ragulevesen túl

A tárkony azon felül, hogy mindennemű raguleves alapvető fűszereként használjuk jobbára szárítva, sokak szerint az igazi erdélyi leves, a ciorba(csorba)fűszere is. Bár a románoktól átvett Erdélyben elterjedt levesbe olykor kerül tárkony, de inkább csombort használnak. Szintén a térségből származó savanyú burgonyalevesbe viszont szokott kerülni tárkony, nem is akárhogyan, mert ha igazán finomra szeretnéd, akkor tárkonyecetet teszel bele. Mártásokhoz és salátákhoz is kiváló, elkészíteni pedig pofonegyszerű.

Nem csak levesekben finom:

Ha tárkonyecetet készítenél,itt találsz hozzá egy jó receptet!

Használd frissen!

Csak úgy, mint a friss petrezselyem, afriss tárkony apróra vágva isteni! Vigyázz vele, mert nagyon intenzív az íze, ha túl sokat szórsz az ételre előfordulhat, hogy szinte szappanos ízt fogsz érezni. Tésztaételek, húsok tetejére viszont, ha csak díszítésképpen eltérsz kicsit a megszokott petrezselyem szórattól, akkor az aprított tárkony huncutságot vihet az ételedbe. Járai Márk énekes, amikor a Nosalty konyhájában rizottót készített, akkor egy pirított gombafeltétet bolondított meg ezzel a fűszerrel. A vaj, a gombák, egy kis citrom és a friss tárkony ízharmóniája olyan gasztrocsel, amit érdemes kijátszani.

Készíts belőle olajat!

Mint minden fűszernövényből, ebből is lehet és érdemes olajat készíteni. Kifejezetten szép gasztroajándék egy hosszú nyakú üvegbe pár szál leforrázott tárkonyt tuszkolni, és felönteni például olíva- vagy szőlőmagolajjal. A tárkonyolaj húsok sütéséhez kitűnő, de azt hiszem, a reggeli omletted se haragudna meg, ha egy keveset alá öntenél.

Használjuk tehát a sárkányfüvet, hiszen ha az ókorban igen nagy jelentőséget tulajdonítottak neki - a latin neve egyenesen Artemisztől, a Hold istenétől ered - , tiszteljük meg annyira, hogy minél többféleképpen próbáljuk beépíteni a konyhánkba.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!