Nélkülözhetetlen fűszerek

A legfontosabb fűszerek következnek. Ez az összeállítás biztosan szerepel A Konyhafőnök éléskamrájában is. Közben pedig ajánlatokat adunk, melyik fűszert milyen kaspóba tedd.

Friss fűszernövényekkel az ételek sokkal finomabbak. Megvehetjük vagy termeszthetjük a konyhaablakban is őket, szép kaspókkal pedig igazi fűszerparadicsomot varázsolhatunk otthonunkba.

Érdemes arra törekednünk, hogy olyan fűszernövényfajtákat válasszunk, amelyek kisebb helyen is kényelmesen elférnek, és idővel nem nőnek túl magasra. A fő, hogy bőséges napfényhez jussanak! Konyhai cserepes fűszernövénynek közül a petrezselyem, a metélőhagyma (snidling), a kakukkfű, a bazsalikom, a menta, valamint a levendula lesz számunkra a tökéletes választás. A fűszernövényeket ültethetjük egyenként külön kaspóba vagy nagyobb virágládába egymás mellé, tetszés szerint. Itt a tavasz, kiváló alkalom az ültetésre, beltéri fűszernövényeink szépen megerősödnek, köszönhetően az egyre gyakoribb napsütésnek és természetesen a lelkiismeretes gondoskodásnak.

Mire ügyeljünk?

A fűszernövények vízigénye attól függ, hogy mekkora edénybe ültettük őket, ezért a kisebb cserepes növényeket 2-3 naponta, míg a nagyobb virágládába ültetett fűszereket hetente 1 alkalommal öntözzük. A növényeket érdemes otthonunk déli fekvésű helyiségének ablakpárkányain elhelyezni.

Mihez használjuk?

Petrezselyem: gyökere a tartalmas levesek és különböző saláták elmaradhatatlan alapanyaga. A petrezselyem zöldje frissen aprított formában azonnal megbolondítja a roston sült húsokat, hústöltelékeket, köreteket, tojásos ételeket, szendvicseket, hideg és meleg mártásokat, valamint a főzelékeket. Ügyeljünk arra, hogy a petrezselyemzöldet ne tegyük ki nagy hőkezelésnek a benne található értékes vitaminok miatt.

Snidling: ezt a közkedvelt pikáns hagymafélét nyers állapotban érdemes felhasználni az elkészült ételek tálalásánál. Húsokhoz, salátaöntetekhez, köretekhez, szendvicsekhez, mártásokhoz, sós krémekhez egyaránt kiváló.

Kakukkfű: a kakukkfüvet szárított és friss fűszernövényként is kiválóan használhatjuk hüvelyes zöldségek, sültek, mint például egy ellenállhatatlan porhanyós nyúlsült, mustáros-vadas mártások, saláták, káposztából készülő ételek, halak, paradicsomos ételek fűszerezésére.

Bazsalikom: ennek a csodálatos fűszernövénynek húsos, sötétzöld leveleit használhatjuk fel pesto készítésére, különböző mediterrán ételekhez, halakhoz, mártásokhoz, pácokhoz, salátákhoz, roston sült zöldségekhez, illetve paradicsomos ragukhoz. A bazsalikom - a mentával együtt - egyedi ízharmóniát kölcsönöz az ételeknek.

Menta: a mentának sok fajtája ismert, különböző desszertek, mint például fagylaltok, gyümölcssaláták, tejalapú hideg mártások, szószok, likőrök, szárnyas töltelékek ízesítésére, illetve dekorációjára használhatjuk.

Levendula: szárított virágja teaként felhasználva nyugtató, alvást elősegítő hatású. Mediterrán ételkülönlegességek, desszertek, hallevesek, húsok, saláták, édességek, fagylaltok tökéletes fűszernövénye.

Keress különböző kaspókat a friss fűszerekhez a Jófogás oldalán!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.