6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

Krumpli

Te is bekapsz egy-két falat krumplit, miközben éppen aprítod? Azzal még semmi baj sincs, azonban fontos, hogy ne habzsolj belőle túl sokat, ugyanis a benne levő keményítő miatt puffadást és kellemetlen bélműködési zavarokat okozhat. Rosszabb a helyzet, ha zöld része is van a krumplinak, ebben az esetben ugyanis a szalonin nevezetű mérgező anyagról beszélünk, ami nemcsak nyersen, de még sütve is veszélyes ételmérgezést okozhat.

Gombák

Az erdei gombák nyersen olyan mérgeket tartalmazhatnak, amelyek súlyosabb esetekben komoly májkárosodást és egyéb egészségügyi gondokat okozhatnak. Az ellenőrzött körülmények között termesztett gombákkal is vigyázni kell, ugyanis ezek is okozhatnak hányást, hasmenést, gyomorfájdalmat, ha nyersen fogyasztjuk őket.

Keserű mandula

Aggodalomra nem sok okunk van, ugyanis a boltok polcain édes mandulát találunk, keserű társát pedig leginkább aromaként használjuk, általában süteményekben. Azonban, ha esetleg véletlenül mégis összetalálkoznánk vele nyers formájában, semmiképp se együnk belőle, ugyanis sok ciánt tartalmaz.

Tojás

Bizony, a nyers tojás akár szalmonellás is lehet, ami súlyos ételmérgezést okozhat. A legkönnyebben úgy kerülhetjük ki, ha a tojást addig sütjük vagy főzzük, amíg a fehérjére teljesen kifehéredik, a sárgája pedig megszilárdul.

Vörösbab

Ez a szuper hüvelyes zöldség tele van fehérjével és rostokkal, azonban főzés nélkül sajnos komoly károkat okozhat a szervezetünkben. Egy úgynevezett fitohemagglutinin toxin található benne, amelynek hatására az ételmérgezéshez hasonló tüneteket érzékelhetünk. Ezért is fontos, hogy fogyasztás előtt áztassuk be, és főzzük puhára, mielőtt elfogyasztjuk.

Rebarbaralevelek

A friss, zellerszerű rebarbaraszárat gyakran használják pitékben, eperhez istenien passzol. A levele azonban egy mérgező anyagot, oxálsavat tartalmaz. Fogyasztása égő érzést okozhat a szájban, légzési nehézség is jelentkezhet utána, de a hasmenés és gyomorfájdalom is általános tünetek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

9 tárgy, amit most dobj ki!

9 tárgy, amiről most megmondjuk, hogy útban vannak neked, és a legjobb lenne őket kidobni, megszabadulni tőlük. Nincs mese, nincs apelláta.