Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd mandulatorta

Svéd mandulatorta
Svéd mandulatorta
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenki nagy kedvence a svéd mandulatorta, és nem is olyan nehéz otthon elkészíteni, mint az elsőre gondolnánk!

hozzávalók / 8 adag

A krémhez

A tétszához

Az összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A krémhez

  1. A tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt egy tálba tesszük, és habverővel elkeverjük.
  2. A tejszínt egy lábosban melegíteni kezdjük, és amikor már jó meleg (de még nem forrt fel), lehúzzuk, és folyamatos keverés mellett, óvatosan hozzácsorgatjuk a tojásos keverékhez. Amikor ezzel megvagyunk, az egészet visszaöntjük a lábosba, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg jó sűrű, puding állagú nem lesz.
  3. Lehúzzuk, folpackkal letakarjuk a tetejét, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  4. Ha a krém kihűlt, akkor egy tálban a szobahőmérsékletű vajat és a mandulakivonatot robotgéppel habosra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a krémet, és robotgéppel csomómentesre keverjük.

A tésztához

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már kezd habosodni, akkor apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük tovább, amíg teljesen kemény nem lesz.
  2. A pirított mandulát ledaráljuk, és három részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérjés keverékhez.
  3. A tésztát két részre osztjuk, és kivajazott/kilisztezett (az aljára akár rakhatunk plusz sütőpapírt is, hogy könnyebb legyen kivenni) tortaformába beleöntjük a tészta egyik felét.
  4. 185 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha ez megvan, akkor megismételjük a másik adag tésztával is.

A tetejére

  1. Az egyik tortalapot megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik tortalapot, és bevonjuk a maradék krémmel a tortát. A tetejét megszórjuk pirított, szeletelt mandulával, és 1-2 órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 459
elküldve: 12
receptkönyvben: 183
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: 3

szakács

IKEA

Mióta szakács: 2016.12.13.
17 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: skandináv
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mandulakrémes torta, mandulás torta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mese habbal
mese habbal Mon, 2017-03-06 02:31

A kukoricakemenyitot lehet sima kemenyitovel helyettesiteni? Vagy esetleg pudingporral? Abban is az van, talan a tejszines jo lehetne a semleges ize miatt? Koszi a valaszt elore is

magomo
magomo Sat, 2017-02-25 14:00

Nagyon jól sikerült!
Bár azt hozzá tenném, hogy ugyan nem igyekeztem, de 3 órát elszöttyögtem vele. Ha sietek, akkor is legalább 2 lett volna.

591
tojássárgája 6 db
cukor 80 g
kukoricakeményítő 25 g
habtejszín 250 ml
vaj 125 g
mandulaaroma 3 csepp
tojásfehérje 6 db
1 csipet
cukor 150 g
mandula 200 g
mandulapehely 70 g