Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napon szárított paradicsom pesto

Napon szárított paradicsom pesto
Napon szárított paradicsom pesto
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok olasz receptben használnak paradicsomos pestot. Ez nagyon izgalmassá, finommá teszi az ételeket, sokoldalúan felhasználható. Egy gond van vele, hogy a bolti változatot aranyárban mérik. Ezért Mr Smith gondosan utánanézett, hogyan lehetne ezt házilag elkészíteni. Végül erre az eredményre jutottunk, amit jószívvel adunk közre, egyrészt az ára sokkal kedvezőbb, másrészt E-mentes. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Jól használható zöldségfélékhez, húsokhoz, tésztákhoz, kenyérfélékhez (pl.pizza) vagy szendvicsekhez.
Finom nyersen is, vagy sütve. Tároláshoz érdemes minél kisebb üvegbe helyezni, lehetőleg olyanba, aminek szűk a szája. Amikor megtöltöttük, még kb 1-1,5 mm olívaolajat öntsünk a tetejére, hogy az oxigéntől lezárja, s amennyire tudjuk, préseljük bele, hogy légbuborékok ne nagyon legyenek benne. De ez minden pestora vonatkozik.
pH besorolás: közepesen lúgosít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összes hozzávalót betesszük egy mozsárba...:) Na jó, ez csak vicc volt, beleteszünk mindent az olaj kivételével a cutter-be (aprítógépbe) és jól felaprítjuk vele. 
  2. Amikor kész vagyunk, hozzáadagoljuk az olívaolajat. A mennyiséget 1 dl-ben határoztuk meg, de ez leginkább menet közben alakul ki, amennyit felvesz. Arra kell vigyázni, hogy ez egy sűrű paszta és képes lenne meginni egy rakás olajat, de azzal az lenne a gond, hogy amikor felhasználjuk, akkor túlságosan kiengedné a sütéskor, és olajban úszna az étel. Ezért talán inkább az 1 dl környéki mennyiség a megfelelő. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 20 780
elküldve: 2
receptkönyvben: 344
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
kalória: átlagos
konyha: olasz
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

aszalt paradicsom pesto

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Thu, 2012-03-29 15:38

Szia,
sima olajban eltett szárított paradicsomot használtatok hozzá? Van olyan márka, amit preferáltok a természetes összetevők miatt? Köszönöm! Andi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2012-04-23 23:52

Kedves Novak Andi! Ez a recept sima olajban eltett paradicsom volt. Azonban ha az ember teheti, meg kell találni a minél finomabbat. Van amikor elegendő aszalt paradicsom készlet van itthon Mr Smith anyukájának jóvoltából, az nagyon jó, mert olívaolajban teszi el bazsalikom levél kíséretében. Márkát nem tudnék mondani, mert olyan nagyon igazit még nem fedeztem fel. De ez is igazán ízletes volt szerencsére. :) A legjobbakat: Mrs Smith

Kitty1975
Kitty1975 Wed, 2011-07-20 10:54

 Tavasszal voltam a taljánoknál és vettem eredeti olasz szárított paradicsomot. Azzal csodálatos!
Bár én nagyon szeretem az olajban pácolt (fokhagyma, bazsalikom) szárított paradicsomot pirítós kenyérre is. Isteni borkorcsolya! (bár én főleg reggelire eszem)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-06-11 16:13

Ó de fog örülni Mr Smith, ha elmondom neki!:))) (jelenleg dolgozik) Ez igazán nagy dícséret, neked is, és olasz vendégeidnek is ízlett! Nagyon köszönjük a dícséretet! Szép hétvégét Neked is! Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-06-11 16:04

Kedves Smithék!
Bejött a kánikula, megaszalódtak az ablakpárkányon ápolgatott paradicsomszeletkéim, úgyhogy végre elkészült. MENNYI!!! Tegnap az olasz barátokkal pillanatok alatt eltüntettük. Az újabb adag paradicsom már készül, hogy ebben a formában reinkarnálódjon :). És ha nyár végén az olcsó paradicsom szezonjában hazajutok, tuti nekiállok ipari mennyiséget Készíteni :)
Szép hétvégét és a legjobbakat:
Nóra

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-05-09 19:50

Szia brigi85!
Jó a kérdés, itt az a gond, hogy az olaj tulajdonképen kell hozzá, hogy paszta jellegű legyen, s mikor használod, ne kapjon oda, ne égjen le. Ha az olajra allergiás valaki, vagy nem bírja az epéje, vagy mit tudom én, akkor talán meg lehet próbálkozni a massza fagyasztóban való tárolásával, és akkor olaj nélkül. Simán hútőben nem hiszem hogy elállna, mert az olaj az, ami elzárja az oxigéntől. Tényleg most látom, hogy ezt nem is írtam, hogyha üvegben elrakjuk, akkor a tetejére önteni kell kb. 1 mm olajat, hogy ne kapjon levegőt. Mindjárt be is írom! Na szóval, ha olaj nélkül rakod el, akkor viszont a felhasználáskor gondoskodni kell valamilyen zsiradékról. Bármi tapasztalatod szívesen látjuk itt! A legjobbakat: Mrs Smith

brigi85
brigi85 Sun, 2010-05-09 19:13

Sziasztok!
nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy muszáj olajban tárolni??vagy van más lehetőség is??ha pl. szárazon tárolom akkor hűtőben kell??
Előre is köszi a választ!!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-05-04 22:32

Nagyon kedves vagy Dacota!:) Köszönjük a dícséretet! Próbáld ki bátran, aztán kíváncsian várjuk véleményedet! Jó sütés-főzést: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-05-04 17:28

Kedves Smithék!
Ez valami gyönyörű!! Amúgy is imádom a pestót, de így még nem próbáltam. Na de csak legyen hétvége...:-)
Üdvözlettel:
Nóra

400
szárított paradicsom 120 g
fenyőmag 50 g
parmezán sajt 50 g
fokhagyma 2 gerezd
bazsalikom 15 levél
olívaolaj 1 dl