Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 érv a retek mellett

Mire jó a retek, és mihez fogyasszuk a szendvicsen kívül? Ha eddig nem kóstoltad, akkor most készíts reteksalátát, mert a piros gumók valódi egészségőrzők!


A legnépszerűbb retek receptért kattints ide

A retek a tavasz első számú nagykövete! A kofáknál, utcai árusoknál és szinte minden zöldséges standon feltűnő pirosas, pinkes gumók a jó idő hírnökei a hosszú tél után, s persze a hónapos retek vitamintartalmával a lemerült szervezetet is új erővel tölti fel az ínséges idők után. A hónapos retek ára évek óta kedvező tendenciát mutat: szinte egyáltalán nem emelkedett, 100-120 forintért kapható csomója. Alább felsoroljuk pár tulajdonságát, melyek miatt érdemes áprilistól a mindennapi táplálkozás részévé tenni, s ha eddig nem tudtad, a szendvicsen kívül hogyan használd, most adunk pár tippet!

5 tipp spenóthoz >>

  • Egyrészt nagyon magas a C-vitamintartalma, ami már önmagában érv, hiszen a tavaszi, megfázásos, influenzás időszakban nagy szüksége van a testünknek minden segítségre, mellyel a mínuszokból könnyebben átvált a 20 fokos napsütésbe. Már az ókori egyiptomiak is retekkel tartották karban magukat állítólag, mikor a piramisokat építették.
  • Ha minden nap eszünk belőle, szinte biztos, hogy köhögés, nátha, torokgyulladás nélkül evickélünk el a júniusi napsütésig. Természetes antibiotikum és antivirális szer, a fokhagymához hasonlóan, a retek illóolajai is viszonylag erőteljes ízűek, ugyanakkor nem okoznak kellemetlen szájszagot.
  • Még egy erőteljes érv, mellyel a már kialakult nyavalyákat kezelhetjük: ősi, de tapasztalataink szerint mégis sok ember által nem ismert módszer a nagyon erőteljes ízű fekete retek közepét kivájni és mézzel megtölteni, majd némi állás után elfogyasztani: a retek leve és a méz immunbombát jelent a legyengült szervezetnek. 

​Böjtre – tavaszi saláták >>

  • Sokan állítják, hogy reggel nem jó retket fogyasztani, mert nagyon megviseli a gyomrot, de ez nem igaz: a titok pusztán annyi, hogy magában nem szabad enni, mindig szendvics mellé fogyasszuk!
  • S hogy mit készítsünk a csokornyi retekkel, ha már unjuk szendvicsben? Mi sem egyszerűbb: ha eddig nem próbáltad a reteksalátát, most keresve sem találnál jobb alkalmat, hiszen szezonja van a piros gumóknak. Meg is sütheted bundában, de ha lereszeled salátához, akkor semmiképp se szabadulj meg a reteklétől, de lehetőleg 24 órán belül fogyaszd el a kinyert csodalevet!

​Olvass többet a fekete retekről is! >>

Az Egyből 5 rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!