Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

21 örök kedvenc étel a megboldogult Família Kft-től

Ki ne emlékezne a kilencvenes évek legnépszerűbb és első hazai gyártású szitkomjára, a Família Kft-re? A Szép család nemcsak rendkívül vicces volt, de enni is szerettek! 

1991-ben indult minden, a rendszerváltás hajnalán, amikor még naivan hanyatt estünk a nyugaton már megunt Nestlé-reklámoktól, azt hittük, hogy a McDonald’s-ban tényleg kaját adnak, és a Família Kft. is nagyon korszerűnek és nagyon nyugatinak tűnt az alákevert röhögéssel és az összes faviccel együtt. Az első magyar szitkom a Szép család termékelhelyezéssel súlyosbított hétköznapjait mutatta be, amit még ennyi idő távlatából is öröm visszanézni. 25 év alatt sem kopik el a (rossz) poén, ha Károly fel akarja ásni a kertet, vagy ha Vili, a „nagyon hülye” egy egeret hoz az ikreknek. 

A „Vili, te nagyon hülye”, „De akkor ki van az üzletben?”, „Eddig, eddig, eddig vagyok”, és az „Én meg megyek és megeszem nyersen a krémet!” örökzöld és végtelenségig ismételt poénjai mellett a Família Kft. szereplőinek hétköznapjaiban az ételek és a főzés is fontos szerepet játszottak. Na jó, lehet, hogy csak a nagymama, Vilma életében, de Ágica, Károly, az ikrek, Kriszta, Ádám vagy Hajnalka is imádott enni.

Ennek jegyében 1996-ban egy szakácskönyv is megjelent: a Família Szakácskönyv, ami Ágica, az ikrek, Hajnalka és VILI „te nagyon hülye” receptjeit gyűjtötte össze.

A könyvben egyébként nemcsak receptek vannak, hanem lényegében egy interjúkönyv is, az összes szereplő, valamint a rendező, producer, dramaturg is beszél az étkezési szokásairól és gyerekkoráról. Érdekes volt olvasni az idősebb szereplőkről, hogy mennyit kellett nélkülözniük a világháború és az ötvenes évek alatt. Ráadásként mindegyikük megosztja az olvasóval néhány finomság receptjét. Akinek meg esetleg kedve van hozzá, próbálja ki a benne levő recepteket, van köztük néhány egészen jó is, de a könyv sajnos ma már csak antikváriumban és családi könyvespolcok rejtett zugaiban bukkan fel.

Ha kedvet kaptál a kilencvenes évek Família Kft-jének (nem is olyan) nosztalgikus ételeit elkészíteni, mutatjuk a szereplők kedvenc fogásait, amiket ők maguk máig szívesen elkészítenek!

És ezt olvastad már?

Ebéd a Szomszédokkal – itt vannak a kultikus sorozat legnépszerűbb fogásai egyenesen a gazdagréti lakótelepről

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!