Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krémes és francia krémes 3.

Krémes és francia krémes 3.
Krémes és francia krémes 3.
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint cukrász tanuló írtam le még anno a receptet, de eddig csak őrizgettem. Most készítettem el először, és nem bántam  meg! ;-)

hozzávalók / 4 adag

A krémeshez

A sárga krémhez

A francia krémeshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát kinyújtjuk egyesével a tepsi méretére, minél vékonyabbra, késsel megszurkáljuk több helyen.
  2. Aranybarnára sütjük azokat, és ha kész, hagyjuk kihűlni.
  3. A másfél liter tejből kevés tejet elkeverünk a pudingporral, a tojássárgájával, a rétesliszttel és 11 dkg cukorral.
  4. A tejet 11 dkg cukorral feltesszük melegedni, míg fel nem forr, felverjük a 3. adag 11 dkg cukorral a tojásfehérjét kemény habbá.
  5. Ha a tej felforrt, hozzáadjuk a tojássárgájás keveréket. Alaposan keverjük folyamatosan. Ne ijedjünk meg, ha hirtelen sűrűsödik be, ez a rétesliszttől van.
  6. Ekkor hozzákeverjük alaposan a kemény fehérje habot és az egyik megsült tészta lapra öntjük, szétterítjük.
  7. A másik lapot felvágjuk négyzetekre, és leszórjuk porcukorral, vagy ha francia krémes lesz belőle, akkor olvasztott tortabevonóval leöntjük és elkenjük rajta, majd mikor megkötött négyzetekre vágjuk.
  8. Ha kihűlt a krém, rátesszük a porcukrozott tetőket.
  9. A franciához felverjük a tejszínt a porcukorral és habfixálóval tejszínhabnak, ezt rákenjük a kihűlt krémre, majd utána tesszük rá a lecsokizott tetőket.

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 33x27x4 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 44 588
elküldve: 11
receptkönyvben: 305
elkészítve: 10/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Ágnes

Mióta szakács: 2010.02.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

cukrászkrémes és csokis franciakrémes, házi krémes és házi francia krémes

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

M.Era
M.Era / M.Era Mon, 2019-04-29 15:19

Nagyon köszönöm a receptet az egész családomnak ízlett így ahogy van, én nyírfacukorral csináltam (mert sajnos a férjem cukorbeteg) de nagyszerű lett.
Köszi még 1 x
Erika

v1ca001
v1ca001 Sat, 2015-02-07 18:22

Hogy ne puposodjon fel a tészta én sütőrácsot szoktam a tésztára rakni.

p.sz.zsu
p.sz.zsu Fri, 2014-01-17 19:31

Nagyon jó recept! Már többször elkészítettem és imádja az egész család! Nálam bekerült az " egyszerű de nagyszerű" receptek közé! :)

csukcs
Csillu / csukcs Thu, 2012-04-05 18:42

Szia!
Nekem mindig felpuposodik a kisütött tészta. Próbáltam megszúrkálni villával sütés előtt, de ez nem segített. Mit tegyek?
Üdvözlettel! Csilla

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Tue, 2012-10-09 18:56

Még csak most láttam ezt az üzit... :( Nekem is néha felpúposodik, de akkor azt teszem esetleg alulra és kicsit megtördelem ott, arra öntöm a krémes krémjét. Üdv: Ági

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2011-01-27 10:15

Sziasztok! Én is csak véleményt írok le. Beírtam a nosalty keresőjébe, hogy krémes, és beadott 5 oldalt. Mindet átnéztem, kíváncsi voltam, hogy melyik lehet az, amiről írtok. Mindegyikben van pudingpor, még a házi krémesben is! Sőt az egyikben tejföl is, és amiben nincs pudingpor, abban zselatin van. Úgy hogy nem találom azt a bizonyos igazi krémes receptet, amit említettetek.
És hogy tisztába tegyem a dolgokat, én soha sehol nem írtam, hogy cukrász vagyok! Sőt, nem is dolgoztam benne soha, csak egy pékségben péksüteményekkel. 2,5 évig jártam egy szakmunkás iskolába cukrász szakára, ahol iskolai gyakorlaton és cukrász műhelyben gyakorlaton sajátítottam el azt, amit ma tudok vagy használok kizárólag a családomnak. Sajnos a szüleim azt várták el tőlem, hogy cukrász legyek; de amikor annyi idős lettem, hogy nem voltam már iskola köteles, azonnal ott hagytam, mert az nem az én álmom volt. Szóval nem vagyok cukrász! Kizárólag csak itthon, csak a családnak és ismerősöknek szeretek sütni, ahogy főzni is.

Üdvözlettel: Ági

csato
csato Sat, 2011-01-15 18:06

Sziasztok!

Sajnálom,hogy vitát,meg indulatokat váltottam ki.
Ez valószínűleg abból fakad,hogy egyszerűen megírom amit gondolok.Illetve nem mindig,de valamikor egyszerűen "kiszalad" a véleményem!Azért,hogy nem köszöntem elnézést,nem a neveltetésem az oka,csak nem figyeltem,ill.a receptre figyeltem.
Egyáltalán nem állt szándékomban kötekedni!
És továbbra is az a véleményem krémest nem pudingporból kell készíteni.
Amúgy azt jól látod nekem is cukrász a szakmám/is/,és igen jó iskolában a Gundelben tanultam.
Azt azért nem gondolom,hogy egy iskolában tanulja meg az ember a szakmáját,hiszen nincs is rá lehetőség,ott az alapokat adják meg,a többit az ember gyakorlat közben szívja magába.Miután nekem szakmai gyakorlatom nincs,csak saját itthoni tapasztalataim sütés terén,hát nem szoktam említeni a végzettségem.Ugyanis tök felesleges!
Ellenben a szakma más területein sokat dolgoztam,és igyekeztem figyelni a konyhában,vagy a cukrász műhelyekben is,úgy lopva menet közben.
Biztosíthatlak,hogy minden féle por nélkül tojással,és valódi vaníliával remek krémest lehet készíteni./lásd a receptet itt az oldalon pld./
És igen azt gondolom,ha bármilyen sütit készítek itthon akkor a porokat kihagyom.Ahogy a leves kockáckat,pörkölt kockát és társait is.

Fentiek miatt tehát nem írhattam,hogy remek a recepted.A biztos finomat fenntartom,mert biztos van akinek az,én nem szeretem a mű dolgokat.És attól,hogy bizonyos cukrászdákban pont olyat kapni,az meg nem jelenti azt,hogy akkor jó is.Na nem ragoznám inkább.A képedre meg egyetlen megjegyzést nem tettem,tehát tök felesleges volt "beszólnod"!De ha te így jobban érzed magad..............

Amúgy meg az egészről azt gondolom én is,mint az előttem szólók,hogy ez egy nyilvános oldal,ha felteszek egy receptet és ahhoz bárki hozzászól,akár pozitív akár negatív véleményt ír,azt nem sértő,vagy bántó szándékkal teszi ,hanem megosztja a véleményét,tapasztalatát.És figyelek rá,és próbálok tanulni.
Én 13 éves korom óta főzök pld.napi rendszerességgel,mégis szinte minden nap megnézem az itt megjelenő recepteket,mert nagyon sokat tanulok belőlük.Kapok jó ötleteket,hasznos gyakorlati tippeket.
És amiért különösen szeretem ezt az oldalt,az a hangnem ahogy itt az emberek egymással kommunikálnak.És az nem ilyen,ahogy te reagáltál!

üdv Csató

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2011-01-08 04:26

Agi, teljesen felesleges a kirohanasod Csato ellen, ugyanis tokeletesen igaza van! Lehet, hogy a te "minimalis befektetes (ido es alapanyag) - maximalis profit" cukraszsulidban igy tanitottak a kremes kesziteset, de biztos vagyok benne, hogy egy magara valamit is ado cukraszmester ezt a receptet sirva tepne ossze es hajitana a legkozelebbi kukaba! Sargakrembe 1,5 liter tejhez 3 tojas, viszont pudingpor?? Teljesen egyertelmu, hogy a krempor a tojast hivatott megsporolni. Vajon melyik hetkoznapi haziasszonynak nincsen otthon tojasa? Itt, a nosalty-n van fenn IGAZI hazi kremes receptje (el lehet kesziteni por nelkul is!), ugyhogy teljesen felesleges volt ezt a muanyag verziot feltenned. Enszerintem egy verbeli cukrasznak, aki komolyan veszi a hivatasat, a lecet pudingfozesnel es kremporkutyulasnal joval magasabbra kellene tennie. Ez a recept azert is nagy csalodas, mert szivesen vettunk volna recepteket es "kulisszatitkokat" igazi cukrasztol, de ilyen zacskos izt inkabb nem...

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Fri, 2011-01-07 14:02

Szia! Nincs a hozzáállásommal és pláne a modorommal semmi gond, és azzal sincs bajom, ha valaki kritizál, de tudjon az illető először köszönni, és fogadja el, ha valaki megtanul valahogy valamit elkészíteni. Én nem csak a tanultakat vettem figyelembe, hanem egy hétköznapi háziasszony felszereltségeit is. Én sem kötekedtem, azt hittem az olvasottak alapján kitűnik a hangsúlyból, hogy én csak válaszoltam, de más stílusban. Nem szokásom a kötekedés, és nem vitázom, akkor inkább ráhagyom; és pláne nem ordítottam le, akkor talán csupa nagy betűvel írtam volna... Ez sem szokásom. És az hogy nincs igazam..., ki szerint nincs igazam? És egyáltalán mihez képest nem jobb a sütim? Én '96-tól '99-ig anno cukrász szakmára jártam, mi így tanultuk. Ha még sem lenne igazam, tessék reklamálni az iskolában, és a cukrászdában, ahol tanuló voltam. Egyéb esetben meg hagyjuk már........., mert ez is csak olaj lett volna a részedről a tűzre....... Ha valakit érdekel ez a sütemény , akkor elkészíti, ha nem, akkor nem; és ezzel szeretném végre ezt lezárni.
Üdvözlettel: Ági

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-01-07 13:55

Kedves Becsei Ágnes!

Neked nem a süteményed, hanem a hozzáállásod és a modorod nagyon rossz. Miért ne kritizálhatna téged meg bárki, ha közszemlére teszed a művedet? Csato nem kötekedett, ellentétben veled, mert te csak azt tetted. Lehet, hogy Csato haját sikerült leordítanod, de ettől még nincs igazad, és nem jobb a sütid.
Üdvözlettel

desszertbor

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2011-01-06 20:01

Kedves csato! Remélem a kép nem szúrja a szemeidet?! Ha mégis, akkor kérlek nézd el nekem, de 12 év után most csináltam megint krémest. De a közel jövőben megint elkészítem, és lecserélem a képet egy szebbre! További szép estét! Üdv: Ági

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2011-01-06 19:54

Először is szia! Sajnálattal látom, hogy kötekedni akarsz, de megpróbálok kulturáltan reagálni. Látom vérbeli cukrásszal akadtam itt össze?! :) Igaz, a sárga krémben krémpor van, nem pudingpor. De a kettő egy és ugyanaz szinte, még a volt cukrász tanárom szerint is. Azért írtam pudingport, mert azt talán könnyebben is szerzi be egy hétköznapi háziasszony, mint az ehhez használt krémport, amiket a cukrászok használnak a cukrászdákban. Hogy ne szúrja a szemed tovább, kijavítom, de zárójelben meghagyom a pudingport. Ja és még valami! Nem "Biztos finom...", hanem egy az egyben ízre az, amit a cukrászdákban kapsz. Ha nem hiszed, próbáld ki és utána kritizálj! ;-)

csato
csato Thu, 2011-01-06 18:58

Biztos finom,de a sárga krém nem puding porból készül!!!

1750
leveles tészta 1 csomag
porcukor 2 ek
tej 1.5 l
vaníliás pudingpor 1.5 tasak
rétesliszt 14 dkg
tojás 5 db
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 33 dkg
habtejszín 6 dl
porcukor 6 dkg
habfixáló 3 csomag
tortabevonó 10 dkg