Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lekváros bukta 3.

Lekváros bukta 3.
Lekváros bukta 3.
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (81)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyerkőc nagyon szereti a lekváros buktát, az ő kedvéért készült el. Ezt is még a nagymamámtól tanultam.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A sütés előtt és után

ajánlat

Langyos melegen a legjobb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, és feloldjuk benne az élesztőt.
  2. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és elkeverjük a sóval. Egy mélyedést készítünk a közepére, beleöntjük az élesztős tejet, és egy ruhával letakarva meleg helyen pihenni hagyjuk 15 percet.
  3. Amikor kész, hozzáadjuk a vajat, és az egészből egy lágy tésztát dagasztunk. A tálat és a tészta tetejét meghintjük egy kis liszttel, és ismét ruhával letakarva kelesztjük egy órán át, vagy amíg a tészta duplájára nem kel.
  4. Egy tepsit kikenünk margarinnal, vagy zsírral.
  5. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítjuk, majd elnyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra. Hosszúkás, kb 12 x 10 cm-es téglalapokat vágunk belőle.
  6. Minden téglalap közepére helyezünk egy lekvárcsíkot, és a tészta két végét ráhajtjuk, majd az egészet feltekerjük. Avval a felével rakjuk a tepsibe, ahol a tészta fedi egymást, tehát az kerül alulra. Szorosan egymás mellé rakjuk őket, de akkor sincs probléma, ha úgy jön ki a lépés, hogy távolabbra kerülnek egymástól.
  7. Letakarjuk a tepsit egy ruhával, és 40 percig kelesztjük a buktákat.
  8. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180°C fokra (légkeveréses 160°C fok).
  9. Amikor megkeltek a bukták, a tetejüket megkenjük a két tojás sárgájával, és a sütőbe toljuk. Sütjük kb. 30 percig.
  10. Amikor kész, kivesszük a sütőből, és egy tálkában összekeverjük a 2 ek vizet az 5 dkg kristálycukorral, és ezzel megkenjük a sütemények tetejét.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 101 382
elküldve: 39
receptkönyvben: 1 969
elkészítve: 89/119
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

ízes bukta, lekváros bukta

Hozzászólások (81)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Wed, 2016-02-03 23:44

Éppen pár napja sütöttem buktát, így most nem aktuális, de egy javaslat a sütésálló lekvárra talán nem jön rosszul az ide látogatóknak. A birslekvár (amennyiben kellő sűrűségűre főztük) kiváló ilyen célra, és finom is. Nálunk leveles tésztába és buktába is saját készítésű birslekvár kerül. Azt hiszem kapni is lehet piacokon, de érdemes eltenni is.

KisEdi
Edi / KisEdi Fri, 2015-01-30 17:12

Ez a recept annyira de annyira de ANNYIRA JÓÓÓÓ! Imádom, többször készítettem, és mindig ezt fogom sütni! Abbahagyhatatlanul finom!

kovacsmimi
kovacsmimi Sun, 2014-11-02 20:56

Vegyes liszttel még nem készítettünk, csak simával és házi szilvalekvárral.Akinek már van egy jól bevált receptje nehezen vált......

rekamer
rekamer / rekamer Fri, 2014-02-21 12:53

Kedves Mr. and Mrs! Na ez volt az a recept, amivel először ráéreztem a kelt tésztakészítés szépségére! Nagyon köszönöm a receptet! Fantasztikus!

nkati
nkati Fri, 2013-09-20 17:27

Ez egy szuper bukta recept, párszor már megsütöttem és mindig sikere volt...:) Köszönjük!!!!!

boanka
boanka Sat, 2013-09-14 15:48

A sok hozzászólás alapján én is elkészítettem. Sajnos nekem nem lett az igazi, már 1 órával a sütés után száraz volt, másnap meg szinte ehetetlenül száraz és morzsálódó. Kevésnek találom a liszt mennyiségéhez a zsiradékot, talán ez okozhatta a problémát, vagy én csináltam valamit rosszul.

HirdtViki
HirdtViki Fri, 2013-07-12 11:20

Köszönöm ezt az isteni receptet, most sütöttem életemben először buktát, de eszméletlen finom lett és egyszerű is! Hamar el is fogyott! :)

cphajnalka
cphajnalka Sat, 2013-03-16 20:36

Extra jó tészta, köszönöm szépen a receptet. Aki buktát süt, ne keressen más recept után. Aranyérmet érte... jó egészséget. Üdv: Hajni

millefleur
millefleur Thu, 2013-01-10 17:52

Kedves Mrs. Smith!

Ma megsütöttem a buktákat és a szuper finom lett! Köszönöm a receptet!!!!!!!!!!!! Ági

aproci
aproci Mon, 2012-06-11 14:37

Szia!
Készülök megsütni a buktát, csak egy kérdésem lenne előtte.Nem kell a bukta tésztájába tojás? Köszönöm
Ági

aprill
aprill Fri, 2012-02-24 12:39

Szia!
Rozslisztből is készíthetem? véletlenül azt vettem rétesliszt helyett. :( kezdő vagyok ezen a téren...

Kovács Ica
Kovács Ica Thu, 2012-02-23 17:27

Sziasztok
Egy 8 tagú család sokat sütő főző nagyija vagyok.Nálunk ez a bukta dupla mennyiséggel sűrűn készül lekvárral és túróval, pudinggal. Mindig porélesztőt használok dupla mennyiséggel. Mindig teszek bele 3 db áttört főtt burgonyát, ha netán másnapra marad. Próbáljátok ki.

szemikati
SzemiKati / szemikati Wed, 2012-02-22 22:24

Szia!

Este 7-kor nekiálltam, 1/2 9-kor már kint hűlt a konyhaasztalon :) Én mazsolás túróval töltöttem. Nagyon finom lett. Gyors, egyszerű, jó. Nem is kell ennél több :) Főzni nagyon szeretek és nem is nagyon szoktam problémákba ütközni, de a sütéssel mindig hadilábon álltam, úgyhogy ezt most sikerélménynek könyvelem el.
Köszönöm a receptet!

vanilia21
vanilia21 Wed, 2012-02-22 16:56

Köszi a receptet!
Nagyon finom lett!A párom ebédre vitt belőle másnap, és a munkatársainak csorgott a nyáluk,hogy milyen jól néz ki a bukta.Azóta is azzal szekálnak,hogy nekik mikor sütök buktát?
Finom volt, és puha!Még édesapám is megdícsérte, pedig Ő a legnagyobb kritikusom :-))

Kendeanyu
Kendeanyu Fri, 2012-02-17 15:02

Kedves Mrs Smith! Gyakorlott sütögető vagyok, nap mint nap készítek valamit a gyerkőcöknek, sűrűn kerülnek különféle kelt tészták az asztalra. Azt hittem, már nagy újdonságot senki nem tud mutatni, de úgy látszik tévedtem, mert még ilyen finom lekváros buktákat nem ettünk!!:) Hálás vagyok a receptért, és külön örülök neki, hogy nem kell tojás a tésztájába, mert nem igazán szeretjük. Én buktatortának készítettem el, szépen egymás mellé sorakoztattam őket a tepsiben, és gyönyörűen összesültek:) Kétféle töltelékkel töltöttem meg, lettek szilvalekvárosak, valamint házi baracklekvárt (mivel túl hígnak találtam) összekevertem cukros darált dióval, pici citromlével, és azt kentem a tésztára. Valami isteni lett!! Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a remekművet, még biztosan sokszor el fogom készíteni:) Üdvözöllek, szép napot! Kendeanyu

Hoborc
Hoborc Sat, 2011-10-22 08:49

Az eddigi legjobb szilvalekváros buktám lett. Csak finom liszt volt itthon, de így is nagyon puha és finom lett. Köszönet a receptért!
Gabi

Gombócka
Gombócka Fri, 2011-09-09 19:45

Kedves Mrs Smith!
Most sült ki az első adag :) de már nem lesz ideje kihűlni se, mert a felét már eltüntették, hálás köszönet a receptért! Receptkönyvbe mentve ;)

Dezsofiam
Dezsofiam Sun, 2011-06-05 05:05

Fenomenalisan finom! En tettem a tesztajaba egy pici tojast is, es bevagtam mindent a kenyersuto gepbe, majd az utolso 40 perces varakozasbol csak 10 perc lett, a vegeredmeny azonban tokeletes.
Koszonom a receptet!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-06-05 10:24

Kedves Dezsofiam! Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült, és ízlet a bukta! Kedves egészségetekre, köszönjük a visszajelzést! A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-02-08 20:25

Nagyon örülök kedves Baracklekvár! Nagyon köszönöm a visszajelzést is, ezek szerint akkor minden rendben ment porélesztővel is! Fogyasszátok egészséggel! A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-02-08 16:03

Kedves baracklekvár! Én nem szoktam porélesztőt használni, nem tudok erről tapasztalatot mondani, de gondolom, mint minden kelt tészta ez is működik azzal is. Ehhez a lisztmennyiséghez 1 csomag 7g-os porélesztő szükséges, ha jól tudom. Azt is lehet külön megfuttatni, de lehet úgy is, hogy a liszthez kavarod, és °kb 45°C fokos tejet öntessz hozzá, a receptben megadott mennyiség szerint, és egyből a 45-60 perces kelesztésre teszed pihenni. Legyen dupla tészta, ha megkel, onnantól már nagy baj nem lehet. A legjobbakat, jó buktázást:Mrs Smith

520
finomliszt 22.5 dkg
rétesliszt 22.5 dkg
tej 3 dl
élesztő 1.5 dkg
cukor 5 dkg
vaj 5 dkg
1 csipet
sütésálló lekvár 15 dkg
tojássárgája 2 db
víz 2 ek
cukor 5 dkg