14 ország 28 (szerintünk) legfinomabb édessége, RECEPTEKKEL

Ahány ország, annyiféle különleges sütemény, melyek közül sokat mi is elkészíthetünk otthon. Ismerkedjetek meg a világ legfinomabb süteményeivel!

Császármorzsát és hókiflit mi, magyarok is szívesen sütünk egy-egy ünnepi alkalommal, sokan viszont nem is tudják, hogy például ez a két sütemény szomszédunkból, Ausztriából származik. Melyik ország tudhatja magáénak a legfinomabb kakaós csigát és a legpuhább sajttortát?

Bár a Föld összes országának összes finomságát nem tudjuk bemutatni, íme 14 ország 28 receptje, amelyet ki kell próbálnod!

1. Argentína - Alfajores

Sütemény reggelire! Az argentinok egyik kedvenc teasüteménye az Alfajores, mely Dél-Amerika számos országában közkedvelt desszert, és szinte a nap bármelyik részében tökéletes csipegetnivaló. A két kekszes sütemény közöttDulce de leche található, amely leegyszerűsítve nem más, mint sütőben gondosan kisütött sűrített tej. Elképesztően finom sütemény, melyet igény szerint kókuszba is beleforgathatunk.

2. Mexikó - Tres leches

Tres leches, vagyis három tej. Ennek a süteménynek a lényegét tej, sűrített tej és habtejszín kombinációja adja, és nem csak Mexikó, de számos dél-amerikai ország közkedvelt desszertje. A háromféle tejbe belemártott sütemény rendkívül édes, egyes feltételezések szerint az 1900-as évek elején lett közismert édesség, amikor is egyre nagyobb népszerűségre tett szert a sűrített tej (amely jelképes élelmiszer egész Dél-Amerikában).

3. Amerika - keksz, palacsinta, még egy kis palacsinta és fánk!

Egy nap se lenne elég felsorolni minden amerikai édességet, van azonban néhány olyan desszert, amely mára az egész világot meghódította. Az amerikai csokis keksz egyszerre omlós, puha és ropogós is, ráadásul nagyon könnyű elkészíteni!

Az amerikai filmekben sokszor láthattuk már, ahogy az aranybarna juharszirup kecses lassúsággal lefolyik az egymásra rétegezett vastag palacsintákról... Jó hír, hogy amerikai palacsintát mindenki tud csinálni, ráadásul ezer és ezerféleképpen lehet ízesíteni és feldíszíteni ezt a laktató, reggelire szintén tökéletes finomságot.

Ha pedig egy speciális, mégis egy különleges, könnyed de mégis ízletes desszertet készítenél otthon, próbáld ki a Dutch baby pancake-et, amelyről bár sehogy sem hinnénk, hogy amerikai, mégis hazai desszertnek könyvelik el az Új világ lakói.

Aki pedig az egyszerűség híve, annak New Orleans híres fánkját, a beignet-et ajánljuk, amely igazi kedvenc a karneváli szezonban.

4. Portugália - Pastel de Nata

Portugália leghíresebb süteményének története az 1800-as évekig nyúlik vissza, a lisszaboni Belém-toronyhoz közeli Szent Jeromos-kolostorban kezdődött. Az 1820-as években bezárták a kolostorokat, és néhány szerezetes a kolstorhoz közeli cukorfinomítóban kezdett el süteményeket sütni. A belémi sütemények már a kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvendtek, rengeteg ember ment a kolostorhoz azért, hogy megkóstolhassa ezt a különlegességet, 1837-re pedig a tökéletes recept is megszületett. Egy darabbal nem fogsz jól lakni!

5. Spanyolország - Churros

Az abszolút kedvenc, amelyet ma már itthon is rengeteg fesztiválon és vurstliban lehet kapni. Elkészítése nem olyan egyszerű, ezzel a fánkfélével óvatosan kell bánni, némi odafigyeléssel azonban észveszejtően finom édességet kaphatunk, amelyet csokoládés, vaníliás szószba, vagy akár lekvárba is márthatunk. I S T E N I F I N O M !!!

6. Franciaország - Mille feuille, éclair fánk és macaron

Ezer lapos krémes édesség, amely akkor az igazi, ha a vaníliás krémet is mi magunk készítjük. A francia desszertekről általában elmondható, hogy nem feltétlenül egyszerű az elkészítésük, a jól sikerült sütemények azonban életre szóló élményt képesek nyújtani.

7. Belgium - Gofri és Oliebollen

Az egyik legjobb street food, ami könnyen megeshet, hogy a legrégebbi is. Egyes feljegyzések szerint már a 10. században is létezett a gofri, vagy másik nevén waffel, melyetflamand és vallon elnevezések különbözősége miatt hívnak többféleképpen. Ifjabb Pieter Brueghel festményén, a Farsang és a Böjt csatája című képen láthatjuk, hogy a 16. században már igenis rácsos volt a desszert, és hogy nemcsak otthon készítették, hanem utcán is árulták, így szinte nyugodtan kimondhatjuk, hogy az egyik legrégebbi street food.

Az OliebollenBelgiumban és Hollandiában egyaránt népszerű fánk, amit főleg szilveszterkor esznek, de utcai árusoknál egész télen megtalálható. Gyors, könnyű, és sokkal kevésbé olajos, mint a hagyományos fánk!

8. Dánia - æblekage

Almás pite, kicsit máshogy! Fahéj és sok-sok vaj, ez a titok nyitja. Gyönyörű, nem igaz?

9. Svédország - Pepparkakor és Kardemummabullar

A pepparkakor, a svédek gyömbéres süteménye, a mézeskalács kistestvére, ami különösen karácsony közeledtével nagyon népszerű. Svédországban természetesen mindenhol találkozhatunk vele, de a kék-sárga bútoráruházak révén mára világszerte kapható. Aki ismeri Harisnyás Pippi történeteit, akár ott is találkozhatott a süteménnyel.

Ha van olyan skandináv péksütemény, ami még a híres fahéjas csigánál is finomabb, akkor az annak ikertestvére, a kardemummabullar, vagyis a kardamomos csiga. Az elkészítés módja egyébként nagyjából ugyanaz a kétféle tekercsnél, szóval fahéjasan is elkészíthetjük, hogy aztán megszavaztassuk családtagjainkat és barátainkat arról, hogy melyik a finomabb.

10. Olaszország - Panforte di Siena, Biscotto cegliese és az örök kedvenc: a tiramisu

A toszkán panforte gyakorlatilag egy finom, fűszeres aszalt gyümölcskenyér, ami a 13. században a keresztes lovagok által terjedt el Itáliában, akik török területekről hozhatták magukkal ezt a sokáig elálló specialitást.

A Biscotto cegliese Messapica-ból, egy Puglia tartományban található községből származó, könnyen elkészíthető, lisztmentes mandulás keksz, ami szintén alkalmas reggelire, kávé mellé, csipetenivalónak nap közben, vagy akár vacsora mellé is.

Ez az édesség viszonylag újnak számít, csak az 1980-as évek közepén terjedt el. A tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált, és vagy 20-féle különböző változatot találunk az interneten arról, milyen ízesítésekkel lehet még elkészíteni. Mi most a klasszikus változatot ajánljuk.
{ CKÉP = 259488, 6 }

11. Ausztria - stíriai metélt, hókifli, császármorzsa és Sacher torta

A stíriai metélt tulajdonképpen olyan, mintha egy édes, egybesült túrós tésztát készítenénk azzal a különbséggel, hogy itt a házilag elkészített tésztát egyben készítjük el a túróval. Mennyei!
{ CKÉP = 274154, 6 }
Diós-vaníliás hókifli, minden karácsony egyik kedvenc süteménye. Sokan azt hiszik, magyar sütemény, valójában azonban Bajorországból származik, és még a 18. században jutott el hozzánk Mária Terézia által. Eredeti neve Kipferl, innen származik a mi kifli szavunk is. Már várjuk, mikor lesz újra aktuális elkészíteni.
{ CKÉP = 196395, 6 }
A császármorzsa eredetére két történetet ismerünk, amely mondhatni egy tőből fakad. Az egyik történet szerint Erzsébet magyar királyné, vagyis Sisi szakácsa készítette el először a császári pár számára, a másik történet szerint viszont maga Ferenc József találta ki a desszertet. Egy biztos, a császármorzsa már időtlen idők óta egyaránt magyar és osztrák kedvenc.
{ CKÉP = 223867, 6 }
A Sacher tortát egy városi legenda szerint 1832-ben Metternich herceg kérésére készítette el az akkor mindössze 16 évesFranz Sacher. A torta receptjét később a cukrász fia tökéletesítette, ma pedig nem csak Európában, de a világ számos más országában is népszerű sütemény, még külön napja is van, méghozzá december 5-én.
{ CKÉP = 208739, 6 }

12. Oroszország - Medovik kocka

A népszerű orosz sütemény két fő töltelékanyaga a sűrített tej és a méz, az egykori szovjet országokban még ma is nagyon népszerű ez a klasszikus külsejű sütemény, melynek örmény változatát valószínűleg mindenki ismeri: ez a marlenka.
{ CKÉP = 270601, 6 }

13. Thaiföld - Thai banános palacsinta

Thaiföldön népszerű street food - roppanós, nagyon édes, és még annál is finomabb.
{ CKÉP = 227835, 6 }

14. Japán - Pocky, mochi és a Föld legpuhább sajttortája

Messze-messze otthonunktól ezzel a két különleges édességgel találkozhatunk. a Pocky alapja ropi, melynek tésztájára külön receptek vannak Japánban, mi itthon vagy sós pálcikát mártunk a csokiba, vagy a Japánból ideszállított bolti változatot rágcsáljuk évi egyszer.
{ CKÉP = 54286, 6 }
A mochival már jobban kell vigyázni, ez a ragadós, nyúlós finomság rizslisztből készül, és nem szabad gyerekeknek adni, ugyanis fulladást okozhat. Láttad már, hogyan készül? Ide kattintva megnézheted!
{ CKÉP = 157507, 6 }

Ez is érdekelhet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek