Kardemummabullar - svéd kardamomos csiga
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
hozzávalók a tésztához
-
21g tej12 kcal
-
2 kcal
-
1g nádcukor3 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
7g vaj48 kcal
hozzávalók a vajkrémhez
hozzávalók a cukorsziruphoz
a tetejére
Összesen
307
kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
hozzávalók a tésztához
-
250g tej140 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
60g nádcukor228 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
80g vaj574 kcal
hozzávalók a vajkrémhez
hozzávalók a cukorsziruphoz
a tetejére
-
7g porcukor27 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
14g mandulapehely83 kcal
Összesen
3680
kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
hozzávalók a tésztához
-
21.7g tej12 kcal
-
2.2g friss élesztő2 kcal
-
0.9g nádcukor3 kcal
-
34.8g finomliszt127 kcal
-
5.2g nádcukor20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
7g vaj50 kcal
hozzávalók a vajkrémhez
hozzávalók a cukorsziruphoz
-
6.5g víz0 kcal
-
6.5g nádcukor25 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
a tetejére
-
0.6g porcukor2 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
1.2g mandulapehely7 kcal
Összesen
320
kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
307
kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.5 g
Zsír
-
Összesen 142.5 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 333 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1778.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 605 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 159 mg
-
Foszfor 629 mg
-
Nátrium 225 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 545.3 g
-
Cukor 232 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 168.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1060 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 314 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 1040 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 245 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
3680
kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
320
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
hozzávalók a tésztához
-
2.5 dl tej
-
25 g friss élesztő
-
1 ek nádcukor
-
40 dkg finomliszt
-
60 g nádcukor
-
1 csipet só
-
1 teáskanál kardamom
-
80 g vaj
hozzávalók a vajkrémhez
hozzávalók a cukorsziruphoz
a tetejére
Elkészítés
hozzávalók a tésztához
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy kanál cukrot, és hagyjuk felfutni.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a nádcukrot, egy csipet sót és a frissen őrölt kardamomot. Hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összegyúrni (ehhez praktikus megoldás a robotgép vagy kézi habverő dagasztófejét használni).
- Apránként hozzáadjuk a puha vajat, majd legalább 5 percet dagasztjuk. Ha kész, lisztes felületen kis bucivá formájuk, és egy zsiradékkal kikent tálba tesszük.
- Konyharuhával lefedve kelesztjük egy órát.
hozzávalók a vajkrémhez
- A vajkrémhez a puha vajat habosra keverjük a nádcukorral. Hozzáadunk két teáskanál kardamomot, és elkeverjük.
- A cukorsziruphoz a hozzávalókat egy kis lábasba tesszük, és összeforraljuk.
hozzávalók a cukorsziruphoz
- A megkelt tésztát belisztezett gyúrólapon téglalap alakúra kinyújtjuk - nagyjából 3-5 mm vékony és 35x55 cm-es legyen.
- A kinyújtott tésztát megkenjük a vajkrémmel, majd a hosszabb oldalát képzeletben elharmadolva középre hajtjuk a felső, majd az alsó harmadot képző sávot. Az így kapott háromrétegű téglalapot sodrófával még egy kicsit megnyújtjuk, majd 1,5-2 cm keskeny csíkokra vágjuk.
- A csíkokat a következőképpen formázzuk meg: hüvelyk- és mutatóujjal az egyik végét megfogjuk, majd a másik végénél fogva kétszer körbetekerjük a mutató és a középső ujjunk körül. A második tekerés után a tésztacsík maradékát a két ujjunk között áthúzva a csiga belsejébe dugjuk.
- A kész csigatekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd konyharuhával lefedve addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik 200°C-ra.
- A csigákat 8 perc alatt készre sütjük, majd azon melegében bekenjük a vaníliás cukorsziruppal, és megszórjuk a kardamomos porcukorral, valamint mandulapehellyel.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 8 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 144
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 41
- Össznézettség: 10824
- Feltöltés dátuma: 2018. május 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1485 recept
Ha van olyan skandináv péksütemény, ami még a híres fahéjas csigánál is finomabb, akkor az annak ikertestvére, a kardemummabullar, vagyis a kardamomos csiga. Az elkészítés módja egyébként nagyjából ugyanaz a kétféle tekercsnél, szóval fahéjasan is elkészíthetjük, hogy aztán megszavaztassuk családtagjainkat és barátainkat arról, hogy melyik a finomabb.