Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Éclair fánk kardamomos töltelékkel

Éclair fánk kardamomos töltelékkel
Éclair fánk kardamomos töltelékkel
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy alaprecept, amit bárhogyan tölthetünk és ízesíthetünk. Én most egy csipet Indiát vittem bele.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A cukrászkrémes töltelékhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A vizet egy vastag falú edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a cukrot és a sót.
  2. Lassú tűzön melegíteni kezdjük, egészen addig, amíg teljesen el nem olvad a vaj és forrni nem kezd.
  3. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a lisztet, majd jól elkeverjük, és közepes lángon újra melegíteni kezdjük. Folyamatos keverés mellett addig „égetjük” a tésztát, amíg labdává össze nem áll, illetve amíg egy vékony filmréteget nem képez a tészta az edény falán és alján. Ez nagyjából 2-3 perc, ha kész, elzárjuk alatta a lángot.
  4. A tojásokat egyenként a még meleg tésztához adjuk, és alaposan homogén állagúra dolgozzuk.
  5. A tésztát néhány percig hűtjük, majd habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 15 cm-es tésztacsíkokat nyomunk. 30 percig pihentetjük.
  6. 200 fokra előmelegített, alul-felül sütésű fokozatra állított sütőbe tesszük a tésztát. 10 perc elteltével 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben ne nyitogassuk az ajtót! Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és amint lehet, kettévágjuk a fánkokat, hogy távozhasson a gőz.

A cukrászkrémes töltelékhez

  1. A cukrászkrémhez először összeroppantjuk a kardamomot és a tejhez adjuk, majd felforraljuk.
  2. Közben összekeverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricakeményítővel. Éppen csak annyira, hogy homogén legyen, nem szabad fehéredésig kavarni!
  3. Ha a tej felforrt, elzárjuk alatta a lángot, átszűrve az egyharmadát a tojáshoz adjuk, és alaposan elkeverjük. Utána hozzáadjuk a maradék tejet is, és újból elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon állandó kavarás mellett elkezdjük melegíteni.
  4. Néhány perc után elkezd sűrűsödni. Addig főzzük, amíg puding állagú nem lesz.
  5. Ha kész, elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vajat, és eldolgozzuk. Néhány percre félretesszük hűlni.

A mázhoz

  1. A cukormázhoz a tojásfehérjét félkemény habbá verjük egy csipet sóval, majd folyamatos keverés mellett, kanalanként annyi cukrot adunk hozzá, hogy kemény, de kenhető habbá álljon össze. Ha elértük a megfelelő állagot, adjunk hozzá 1-2 csepp rózsavizet, és keverjük el.
  2. A félbevágott fánkokat megtöltjük a krémmel, a tetejüket pedig megkenjük a cukormázzal.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 365
elküldve: 0
receptkönyvben: 64
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
kategória: fánk
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

ekler fánk, francia fánk indiai fűszerezéssel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lilibe
lilibe Fri, 2017-02-24 21:20

hát ezt a fotót nem tettem volna fel... lapos maradt.....nem szép

322
víz 125 ml
cukor 1 teáskanál
1 csipet
vaj 60 g
finomliszt 75 g
tojás 3 db
tej 250 ml
kardamom 2 db
cukor 60 g
kukoricakeményítő 25 g
tojássárgája 3 db
vaj 25 g
tojásfehérje 1 db
1 csipet
porcukor 5 ek
rózsavíz 2 csepp