12 tipp, mit kezdjél a spárgával

(V)ennéd, de tanácstalan vagy, miként készítsd el? Bombabiztos spárgatippek következnek, és az is kiderül, hogyan készül a tökéletes hollandi mártás!

Spárga

Azt már tudjuk, mire kell ügyelnünk spárgavásárláskor, hogyan tároljuk felhasználásig, miként pucoljuk. De mi készüljön belőle?

Első találkozás

Kezdő spárgafogyasztóknak javasoljuk a spárga és a hollandi mártás nagyszerű párosának kipróbálását. Tökéletes kezdet az ismerkedéshez.

Itt a hollandi mártás ugyan okozhat némi ijedelmet, pánikra semmi ok, az alábbi tanácsok megszívlelésével a mártás is sikerülni fog:

  • Vízgőz felett készítsük.
  • Annyi evőkanál vizet adjunk a tojássárgákhoz, ahány tojássárgával készül a mártás.
  • Vigyázzunk, ne melegítsük túl a tojásos részt, mert kicsapódik a tojás. Ha mégis kissé túlhevítenénk, evőkanálnyi hideg vizet keverjünk hozzá.
  • Addig verjük habverővel, 8-asokat leírva, míg sűrű, krémes, habos lesz, kb. kétszerese az eredeti térfogatnak.
  • A vízgőzről leemelve még ne hagyjuk abba a keverést, 15-20 másodpercig folytassuk, különben összeesik a hab.
  • Tisztított (ne olvasztott) vajjal készítsük, ezt a legvégén adjuk csak a tojásos részhez, vékony sugárban, folyamatosan keverve.
  • Az ízesítők csak ezután kerülnek a mártásba: só, citromlé, és egy csipet cayenne bors.
  • A legszerencsésebb, ha azonnal tálaljuk, máskülönben fogyasztásig vízfürdőbe állítva tartsuk melegen.

A hollandi mártáson túl

  1. A párolt, grillezett vagy főtt spárgát hollandi helyett meglocsolhatjuk ecet-olaj öntettel is, vagy csorgassunk rá fűszeres olvasztott vajat.
  2. Sonkába vagy leveles tésztába tekerve isteni előétel.
  3. Dobjuk fel vele a tavaszi salátákat.
  4. Készítsünk belőle krémlevest.
  5. Keverjük rizottóba, tésztaételekbe.
  6. Pitébe sütve nyűgözzünk le vele mindenkit.
  7. Reggelire rejtsük omlettbe.
  8. A hagyományosabb ízek kedvelői rizzsel és egy kis hússal rétegezve, rakott spárgaként próbálják ki
  9. vagy csempésszék fasírtba
  10. de ránthatják is.
  11. Csőben sütve remek egytálételt varázsolhatunk az asztalra.

Remek hollandi mártások

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?