12 tipp, mit kezdjél a spárgával

(V)ennéd, de tanácstalan vagy, miként készítsd el? Bombabiztos spárgatippek következnek, és az is kiderül, hogyan készül a tökéletes hollandi mártás!

Spárga

Azt már tudjuk, mire kell ügyelnünk spárgavásárláskor, hogyan tároljuk felhasználásig, miként pucoljuk. De mi készüljön belőle?

Első találkozás

Kezdő spárgafogyasztóknak javasoljuk a spárga és a hollandi mártás nagyszerű párosának kipróbálását. Tökéletes kezdet az ismerkedéshez.

Itt a hollandi mártás ugyan okozhat némi ijedelmet, pánikra semmi ok, az alábbi tanácsok megszívlelésével a mártás is sikerülni fog:

  • Vízgőz felett készítsük.
  • Annyi evőkanál vizet adjunk a tojássárgákhoz, ahány tojássárgával készül a mártás.
  • Vigyázzunk, ne melegítsük túl a tojásos részt, mert kicsapódik a tojás. Ha mégis kissé túlhevítenénk, evőkanálnyi hideg vizet keverjünk hozzá.
  • Addig verjük habverővel, 8-asokat leírva, míg sűrű, krémes, habos lesz, kb. kétszerese az eredeti térfogatnak.
  • A vízgőzről leemelve még ne hagyjuk abba a keverést, 15-20 másodpercig folytassuk, különben összeesik a hab.
  • Tisztított (ne olvasztott) vajjal készítsük, ezt a legvégén adjuk csak a tojásos részhez, vékony sugárban, folyamatosan keverve.
  • Az ízesítők csak ezután kerülnek a mártásba: só, citromlé, és egy csipet cayenne bors.
  • A legszerencsésebb, ha azonnal tálaljuk, máskülönben fogyasztásig vízfürdőbe állítva tartsuk melegen.

Spárgás párna

A quiche mellett nagy kedvenceim a leveles tésztára pakolt zöldségek kevés sajttal, sonkával vagy szalonnával bolondítva. Egyszerű, gyors hétköznapi vacsoraként vagy akár vendégváró ...

Spárga tempura

Itt még mindig tombol a spárga-szezon. Mivel heti rendszerességgel kerül az asztalra, nehéz állandóan új dolgot kitalálni rá. Már a könyökünkön jön ki a baconbe tekert, a csőben ...

Spárgás quiche

Számomra megunhatatlan ez az omlós, vajas tésztás, zöldséges, tojásos, tejszínes finomság. Én úgy szeretem, ha a tészta vékony és jó ropogósra sül.

Citromos spárga saláta

Valamikor a 80-as évek derekán, Németországban ettem először spárgát. Azonnal megutáltam. Keserűnek és bakelitízűnek éreztem. Eltelt vagy tíz év, mire újra megkostóltam. Ma már ...

Spárga húsgombóccal

Május = spárga. Spárga spárgával. Meg még egy kis spárga. (Imádom.) Én csak zöld spárgát használok, mert a sárga (fehér) mindig keserű lett, a zöld viszont sose. A pucolása is ...

A hollandi mártáson túl

  1. A párolt, grillezett vagy főtt spárgát hollandi helyett meglocsolhatjuk ecet-olaj öntettel is, vagy csorgassunk rá fűszeres olvasztott vajat.
  2. Sonkába vagy leveles tésztába tekerve isteni előétel.
  3. Dobjuk fel vele a tavaszi salátákat.
  4. Készítsünk belőle krémlevest.
  5. Keverjük rizottóba, tésztaételekbe.
  6. Pitébe sütve nyűgözzünk le vele mindenkit.
  7. Reggelire rejtsük omlettbe.
  8. A hagyományosabb ízek kedvelői rizzsel és egy kis hússal rétegezve, rakott spárgaként próbálják ki
  9. vagy csempésszék fasírtba
  10. de ránthatják is.
  11. Csőben sütve remek egytálételt varázsolhatunk az asztalra.

Remek hollandi mártások

Hollandi mártás

A hollandi mártás tojássárgájából, vajból készült savanykás főzött mártás, amely ebben a formában is igen finom, de különböző módon ízesítve, több mártás alapjául is ...

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Gesztenyekrémes keksztekercs

Keksztekercs, kókusztekercs, kókuszgolyó - mind hasonló téma, mégis mindegyik egy kicsit más. Most a keksztekercs gesztenyekrémmel és kókusszal elegyedik. Mi ezt a kombót is imádjuk.:) ...

Turbolyás varenyiki

A varenyiki nagy kedvencem. Darált hússal, húsos szalonnás burgonyával szoktam tölteni. Most a kapor helyett a saját kertemből való turbolyával készítettem el, nem utoljára. Keverhető a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...