Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spárga húsgombóccal

Spárga húsgombóccal
Spárga húsgombóccal
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Május = spárga. Spárga spárgával. Meg még egy kis spárga. (Imádom.)
Én csak zöld spárgát használok, mert a sárga (fehér) mindig keserű lett, a zöld viszont sose. A pucolása is egyszerű: levágjuk a szár legvégét, ami fás. Az így kapott sípok alsó harmadát meghámozzuk, mint az uborkát: kívül zöld héja van, belül kissé szivacsos, sárgás. Most folyó víz alatt alaposan megmossuk, különösen a bimbóját, mert homokos lehet. Közben végig óvatoskodunk, mert a spárga törékeny. (Újabban elhagyom a hámozást, az alsó részt egyszerűen lenyisszantom és krémlevest főzök belőle. Ekkor többet kell venni ugyan, de sokkal könnyebb lesz az élet, meg a spárga-krémleves is jó.) A spárga szára sosem lesz vajpuha, kicsit mindig szálkás marad, vagyis ne akarjuk ronggyá főzni, mert csak szétmállik a bimbója, pedig az a legjobb falat.
Spárgavásárlási tanácsom: csakis frisset! Aminek szikkadt a nyaka, bimbója, az tuti öreg, és príma tapló lesz belőle. Ha lehet választani, minél vastagabbat vegyünk, mert annak még az íze is jobb.
Akit mindezzel nem riasztottam el a spárga főzésétől, annak ezt a receptet ajánlom, mert ezt nem lehet elrontani, és a spárga lényege is átjön. Ha ezt begyakoroltuk, már bármilyen spárgaételhez hozzákezdhetünk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Párolt rizzsel az igazi. (Próbáltam főtt tésztával is, de rizzsel jobb.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A spárgát megtisztítjuk, alaposan lemossuk.
  2. A lecsöpögtetett spárgát felvágjuk: a bimbóját levágjuk, különtesszük, a szárát pedig 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk.
  3. A darált hús jól összedolgozzuk az egész tojással, a zsemlemorzsával, borssal és egészen kevés sóval. Dió méretű gombócokat formázunk belőle.
  4. A húslevest felforraljuk, beletesszük a húsgombócokat, és néha-néha megkeverve, szelíd tűzön 15 percig főzzük. Ne fedjük le, mert szétesik a gombóc.
  5. Most beletesszük a spárga összevágott szárát, a darabka vajat és kevés borsot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el, de sűrű se legyen. Félig lefedve 10 percig főzzük.
  6. Végül hozzátesszük a spárga bimbóját is, ezzel is főzzük – félig lefedve – 10 percig. (A bimbó sokkal gyorsabban megpuhul, ha korábban tennénk az ételbe, szétfőne.)
  7. Közben kikeverjük a tejszínt a keményítővel.
  8. Ha minden megpuhult (igazából csak a spárga bimbóját kell ellenőrizni, a többi már biztosan puha), belecsorgatjuk a tejszínt. Épp csak felrottyantjuk, hogy a keményítő besűrítse a szaftot. Szaftos-leveses, mártás sűrűségű ételt kell kapnunk.
  9. Most ellenőrizzük, hogy kell-e még bele esetleg só vagy bors. Készen vagyunk, tálalhatunk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 809
elküldve: 2
receptkönyvben: 190
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
kategória: főzelékek
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tejszínes zöld spárga húsgombóccal, zöld spárga tejszínes mártással

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cloudberry
cloudberry Thu, 2013-06-06 12:45

Mivel 2 főre készítettem, mindent lefeleztem - kivéve a tyúkhúsleves mennyiségét, mert azt elfelejtettem :). De így is jó lett, így már vizet sem kellett hozzá önteni.

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2013-06-06 13:31

Ó, örülök, hogy sikerült! Az meg biztos nem árt neki, hogy csak levesben főzöd - ízesebb lesz.
Üdvözöl: Koszider

kabraham
kabraham Mon, 2012-02-13 15:59

Én úgy tudtam, hogy a zöld spárgát egyáltalán nem kell hámozni, csak a fás véget levágni, ezért n sosem hámoztam... ezért is szeretem jobban, mint a fehéret.

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2012-02-14 01:37

Igen, én is így tudom, de még soha nem mertem kipróbálni, hogy mi van akkor, ha egyáltalán nem hámozom meg, még az alsó részét se. (Igaz, már jó úton haladok, mert egyre kevesebb részt hántok le...) Attól félek, ha nem hámozom meg, keserű lesz. Mit tegyek, gyáva vagyok!
Üdv: Koszider

ZsuzsikaDrága
ZsuzsikaDrága / ZsuzsikaDrága Thu, 2011-05-19 14:40

Szia, nagyon finom lett de két megjegyzésem lenne:
1., A fél liter vízben felfőzni lehetetlenség a fél kiló húsból keletkező (diónyi) 45 db gombócot :)

2., Szerintem 4 főre kevés, főleg ha "emberesebb" adagra vágynak... :D

Én keményítő helyett kukoricaliszttel késztettem, és nagyon ízletes lett, bors helyett pedig tarkaborsot használtam.
Nagyon köszi

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2011-05-19 22:52

Kedves Zsuzsa!
Ajjaj, a húsgombóccal nagyon félreértettük egymást - valószínűleg az én méretezésként megadott dióm túl kicsi. Én úgy 4 cm átmérőjű gombócokat szoktam gyártani (hát igen, ez jó nagy dió), ha jól emlékszem, nem lesz több 15-18 darabnál. Teljesen megrémültem a 45-ös számtól... no, az tényleg nem fér bele a lébe, de még egy közepes lábosba se. (Jó ég, hogy lett ez ilyen sok??)
Bocsánat, hogy ennyire rossz viszonyítási alapot adtam, szerencsésebb lett volna csak annyit mondani, hogy apró gombócokat formázunk és slussz.
A mennyiségről: lehet, hogy valóban szűkös a négy adag. A spárga talán elegendő lenne 4 főre, de a hús valóban lehet, hogy kevés. Bár ez csak egy ragu, amihez valamilyen köretet kell adni. Magyarázatként csak annyit tudok elmondani, hogy én rendszerint 2 főre készítem és azt szoroztam meg kettővel. Mindenesetre örülök, hogy így is ízlett!
Koszider

483
zöldspárga 1 kg
darált sertéshús 60 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 2 ek
szárnyas alaplé 0.5 l
vaj 2 dkg
főzőtejszín 2 dl
étkezési keményítő 1 csapott ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint