r
Nosalty Logó

Spárga húsgombóccal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Spárga húsgombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 484 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1927 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 79 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    39.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1391.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    520 mg
  • Nátrium
    615 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    326.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    215 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    805 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1364 micro
Összesen 484 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    158.3 g

Zsír

  • Összesen
    114.1 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    851 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5567.5 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    176 mg
  • Kálcium
    550 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    2081 mg
  • Nátrium
    2461 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1304.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    782 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    191 micro
  • K vitamin:
    297 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    437 micro
  • Kolin:
    858 mg
  • Retinol - A vitamin:
    509 micro
  • α-karotin
    63 micro
  • β-karotin
    3219 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5457 micro
Összesen 1927 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    222 micro
Összesen 79 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A spárgát megtisztítjuk, alaposan lemossuk.
  2. A lecsöpögtetett spárgát felvágjuk:a bimbóját levágjuk, különtesszük, a szárát pedig 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk.
  3. A darált hús jól összedolgozzuk az egész tojással, a zsemlemorzsával, borssal és egészen kevés sóval. Dió méretű gombócokat formázunk belőle.
  4. A húslevest felforraljuk, beletesszük a húsgombócokat, és néha-néha megkeverve, szelíd tűzön15 percig főzzük. Ne fedjük le, mert szétesik a gombóc.
  5. Most beletesszük a spárga összevágott szárát, a darabka vajat és kevés borsot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el, de sűrű se legyen. Félig lefedve 10 percig főzzük.
  6. Végül hozzátesszük a spárga bimbóját is, ezzel is főzzük – félig lefedve –10 percig. (A bimbó sokkal gyorsabban megpuhul, ha korábban tennénkaz ételbe, szétfőne.)
  7. Közben kikeverjük a tejszínt a keményítővel.
  8. Ha minden megpuhult (igazából csak a spárga bimbóját kell ellenőrizni, a többi már biztosan puha), belecsorgatjuk a tejszínt. Épp csak felrottyantjuk, hogy a keményítő besűrítse a szaftot. Szaftos-leveses, mártás sűrűségű ételt kell kapnunk.
  9. Most ellenőrizzük, hogy kell-e még bele esetleg só vagy bors. Készen vagyunk, tálalhatunk.
  • Receptkönyvben: 124
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 8528
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 01.

Ajánló

Párolt rizzsel az igazi. (Próbáltam főtt tésztával is, de rizzsel jobb.)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Spárga húsgombóccal
koszider 91 recept

Május = spárga. Spárga spárgával. Meg még egy kis spárga. (Imádom.) Én csak zöld spárgát használok, mert a sárga (fehér) mindig keserű lett, a zöld viszont sose. A pucolása is egyszerű: levágjuk a szár legvégét, ami fás. Az így kapott sípok alsó harmadát meghámozzuk, mint az uborkát: kívül zöld héja van, belül kissé szivacsos, sárgás. Most folyó víz alatt alaposan megmossuk, különösen a bimbóját, mert homokos lehet. Közben végig óvatoskodunk, mert a spárga törékeny. (Újabban elhagyom a hámozást, az alsó részt egyszerűen lenyisszantom és krémlevest főzök belőle. Ekkor többet kell venni ugyan, de sokkal könnyebb lesz az élet, meg a spárga-krémleves is jó.) A spárga szára sosem lesz vajpuha, kicsit mindig szálkás marad, vagyis ne akarjuk ronggyá főzni, mert csak szétmállik a bimbója, pedig az a legjobb falat. Spárgavásárlási tanácsom: csakis frisset! Aminek szikkadt a nyaka, bimbója, az tuti öreg, és príma tapló lesz belőle. Ha lehet választani, minél vastagabbat vegyünk, mert annak még az íze is jobb. Akit mindezzel nem riasztottam el a spárga főzésétől, annak ezt a receptet ajánlom, mert ezt nem lehet elrontani, és a spárga lényege is átjön. Ha ezt begyakoroltuk, már bármilyen spárgaételhez hozzákezdhetünk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek