5 csirkés finomság

Az egyik leggyakrabban vásárolt húsfajta, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Jöjjön 5 konyhatechnológia, amivel garantáltan változatossá tehetjük a csirkés ételeket!

Tárkonyos csirkeragu recept

Miért szeretjük? Mert olcsó, mert gyors, mert a húsa viszonylag kalóriaszegény, vagy mert hamar elkészül? Vagy mindezekért együtt? Mindegy is – a magyar háztartások egyik legnépszerűbb húsa a házityúk. Most öt különböző konyhatechnológiát mutatunk be, hogy a kedvenc csirkénk mindig más formában kerüljön az asztalra!

Főzve

Főtt csirkét viszonylag ritkán készítünk önálló fogásnak, a legtöbb háztartásban még a húslevesben lévő husik sem találnak mindig gazdára. Pedig régen a leveshús önálló fogás volt, nemcsak marhából, hanem csirkéből is. Olyan, hogy a leveshús megmarad, egyszerűen nem létezett nagyanyáink konyhájában. Próbáljátok meg egyszer második fogásként tálalnimeggyszósszal, sóskával vagy paradicsomszósszal – nemcsak időt, pénzt is spóroltok vele! Senkit sem kergettek az asztal körül, ha nem önálló fogás volt a második! Ha a család mégis nagyon ellenállna, a főtt húsból készítsetek húspástétomot, kenőkét, vagy sós pitébe tölteléket – uzsonnára, szendvicsbe tökéletes ötlet, és sokkal egészségesebb a bolti felvágottaknál!

Tipp

Ráérős hétvégéken érdemes tanyasi tyúkból alaplevet készíteni! A lefagyasztott lé segítségével rohanós hétköznapokon sem kell a leveskockához nyúlni, a hús és zöldség pedig ugyanúgy végezheti pástétomként!

Grillezve

A klasszikus grillcsirkéhez vagy egy nagyon jó sütő vagy egy nagyon megbízható hentes kell. De minimum egy olyan eszköz, amelynek segítségével otthoni körülmények között is tudunk csirkét grillezni – lehet erre a célra megfelelő edényt vásárolni, de van, aki üdítős dobozra húzza az állatot. Ha ezt a megoldást választjuk, a kelléket is mindenképpen mossuk át alaposan! A grillcsirke egy remek fogás – nem is kell egy egész állatot elkészítenünk, ha van megfelelő edényünk, vagy az idő engedi, hogy a kertben főzzünk, külön is készíthetjük a combokat, szárnyakat vagy mellet. Attól függően, hogy mivel pácoljuk előtte, készíthetünk klasszikus, olaszos, indiai vagy távol-keleti ebédet. Egy biztos: puha, viszonylag zsírmentes, isteni fehér hús lesz a tányérunkon! Ha maradékunk van, másnap szuper hússalátaként reinkarnálódhat!

Rántva

Az elmaradhatatlan vasárnapi ebéd. Ha klasszikus rántott húst készítünk, érdemes kicsit utánajárni, és megpróbálni beszerezni úgynevezett rántani való csirkét. Valószínűleg csak vidéken sikerül levadásznunk egy ilyen 70 dkg körüli, tojást még soha nem tojt növendékjószágot, mely a legalkalmasabb a zsírban való sütésre. Ízlés kérdése, hogy miből készítjük, leggyakrabban a comb, szárny és mell kerül panírozásra – de van, aki kedveli a rántott farhátat is, nem beszélve a rántott csirkemájról! Ha nem akarunk olajszagot a lakásban, akkor sütőben is elkészíthetjük – így biztosan kevésbé zsíros ételt tálalhatunk!

Tipp

Ha unjuk a klasszikus panírt, dobjuk fel parmezánnal, magokkal vagy éppen kukoricapehellyel! A szokásos rántott csirke alternatívája lehet továbbá a kínai szezámmagos csirke is!

Pörköltnek

Pörkölt vagy paprikás? Ez leginkább attól függ, milyen korú állatot sikerült beszereznünk, illetve hogy milyen neműt. A tyúk vagy kakas mehet a pörköltbe, a kicsit fiatalabb, puhább jószág kaphat krémesen szaftos paprikás köntöst. Ezt a fajta ételt nem lehet, és nem is nagyon kell cifrázni, hiszen úgy tökéletes, ahogy van. Ha valaki extra krémessé akarja tenni a szószt, keverhet bele egy kis tejszínt is, és arra mindenképpen ügyeljen, hogy hentesnél vásárolt jószágból készítse – a tálcás, darabolt húsokból soha nem lesz igazán jó csirkepaprikás vagy pörkölt! Ha véletlenül maradna egy kicsi, másnap csak pár palacsintára van szükség egy döbbenetesen jó hortobágyihoz!

Tipp

Paprikás csirke készítésekor használjuk fel a bőrös részeket is – például a lábakat. A benne lévő kollagéntől lesz igazán ruganyos és sűrű a szaft!

Töltött

A dagadó mellett a másik nagyon népszerű tölteni való hús a csirke. A klasszikus tölteléket, a máj-zsemle-petrezselyem hármast nem kell túl komolyan venni, kísérletezzünk bátran friss fűszernövényekkel, például rozmaringgal, kakukkfűvel, snidlinggel vagy éppen medvehagymával. Spórolós étel, hiszen nem kíván maga mellé extra köretet, elég, ha egy könnyű zöldsalátával kínáljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom, így családi összejöveteleknek, hidegtálaknak tökéletes alkotóeleme lehet!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek