r
Nosalty Logó

Zsidó marhaszegy omlósan és szaftosan

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Zsidó marhaszegy omlósan és szaftosan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír

hús pácolása

sütés

Összesen 429 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír

hús pácolása

sütés

Összesen 3438 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír

hús pácolása

sütés

Összesen 99 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1002.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    279 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    239 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    930 micro
  • β-karotin
    2409 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3171 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 429 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    338.8 g

Zsír

  • Összesen
    151.3 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    915 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8023.1 g
  • Cink
    62 mg
  • Szelén
    497 mg
  • Kálcium
    468 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    549 mg
  • Foszfor
    3611 mg
  • Nátrium
    2783 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.7 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    2232.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1914 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    65 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    127 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    105 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    229 micro
  • Kolin:
    1431 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7442 micro
  • β-karotin
    19269 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    25365 micro
  • Lut-zea
    959 micro
Összesen 3438 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    214 micro
  • β-karotin
    554 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    729 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 99 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

hús pácolása

sütés

Elkészítés

hús pácolása

  1. A pác hozzávalóit egy tálban csomómentesre kikeverjük.
  2. A húsról lefejtjük a faggyút, ha van rajta, majd mindkét oldalát bekenjük a paradicsomos páccal. 1-2 éjszakára hűtőbe tesszük pihentetni, ezalatt összeérnek az ízek, és picit "érleljük" is a marhát.

sütés

  1. A pihentetett marhát a hűtőből elővesszük, majd egy nagy serpenyőben kevés olajon mind a két oldalát picit lepirítjuk. Ezután a húst áttesszük egy nagy sütőedénybe, és alaposan megsózzuk-borsozzuk.
  2. A zöldségeket megpucoljuk, és rusztikusan feldaraboljuk. Nem kell nagyon apróra, mert így is - úgy is nagyon puhára fognak főni.
  3. A hús köré szórjuk a répákat, a burgonyákat, a hagymákat és fokhagymákat, majd leborítjuk az aprított paradicsommal, és meglocsoljuk a vörösborral, valamint az alaplével.
  4. Szórunk rá jó adag borókabogyót és néhány babérlevelet is. 170 fokos sütőben lefedve sütjük 3,5 órán keresztül, majd fedetlenül további egy órát.
  5. A kész húst kivesszük a zöldségek közül (a folyadék nagy része ekkorra elpárolgott), hagyjuk picit pihenni, majd felszeleteljük.
  6. A szegyszeleteket tálalhatjuk a főtt zöldségekkel, vagy azokat le is turmixohatjuk, így szuper ízes "vadasmártás-szerű" szószt kapva.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 250 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 70
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 160
  • Össznézettség: 12211
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 01.

Receptkategóriák

Zsidó marhaszegy omlósan és szaftosan
Rosanics Petra 235 recept

A marhaszegy nálunk kevésbé elterjedt marhahúsféle, aminek fő oka, hogy nálunk "mást vágnak" a marhából, mint például az USA-ban, ahol a szegy a déli államok kedvenc húsa. Ez a marhaszegy recept azonban most nem az amerikai BBQ-jegyében készült, hanem zsidó módra, hiszen a szegy a zsidó konyhában is nagyon kedvelt alapanyag. Ahhoz, hogy a kész sült egyszerre legyen omlós és szaftos, fontos, hogy 1-2 éjszakára bepácoljuk, és hogy alacsonyabb hőfokon, jó hosszan süssük. Hagyományosan darabolt zöldségekkel sütik együtt, amiből akár egy elképesztő ízes szószt is turmixolhatunk a kész szegyszeletek mellé - így tettünk most mi is.

Hozzávalók

hús pácolása

sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkrémesebb krumplipüréhez nem kell megfőzni a burgonyát

Sosem gondoltuk volna, hogy a legkrémesebb püréhez nem is kell megfőzni a krumplit. Ám, a minap egy olyan érdekes burgonyafőzési technikáról olvastunk, ami annyira magától értetődő, hogy nem is értjük eddig miért nem használtuk. Mai Napi Tippünkből kiderül az igazság!