r
Nosalty Logó

Zsidó marhaszegy omlósan és szaftosan

Rosanics Petra
Zsidó marhaszegy omlósan és szaftosan
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

hús pácolása

sütés

429
Kalória
42.4g
Fehérje
13.3g
Szénhidrát
18.9g
Zsír
279g
Víz
114.4g
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
4.6g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír

hús pácolása

sütés

Összesen 429 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír

hús pácolása

sütés

Összesen 3438 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír

hús pácolása

sütés

Összesen 99 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1002.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    279 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    239 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    930 micro
  • β-karotin
    2409 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3171 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 429 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    338.8 g

Zsír

  • Összesen
    151.3 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    915 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8023.1 g
  • Cink
    62 mg
  • Szelén
    497 mg
  • Kálcium
    468 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    549 mg
  • Foszfor
    3611 mg
  • Nátrium
    2783 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    106.7 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    2232.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1914 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    65 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    127 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    105 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    229 micro
  • Kolin:
    1431 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7442 micro
  • β-karotin
    19269 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    25365 micro
  • Lut-zea
    959 micro
Összesen 3438 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    214 micro
  • β-karotin
    554 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    729 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 99 kcal

Elkészítés

hús pácolása

  1. A pác hozzávalóit egy tálban csomómentesre kikeverjük.
  2. A húsról lefejtjük a faggyút, ha van rajta, majd mindkét oldalát bekenjük a paradicsomos páccal. 1-2 éjszakára hűtőbe tesszük pihentetni, ezalatt összeérnek az ízek, és picit "érleljük" is a marhát.

sütés

  1. A pihentetett marhát a hűtőből elővesszük, majd egy nagy serpenyőben kevés olajon mind a két oldalát picit lepirítjuk. Ezután a húst áttesszük egy nagy sütőedénybe, és alaposan megsózzuk-borsozzuk.
  2. A zöldségeket megpucoljuk, és rusztikusan feldaraboljuk. Nem kell nagyon apróra, mert így is - úgy is nagyon puhára fognak főni.
  3. A hús köré szórjuk a répákat, a burgonyákat, a hagymákat és fokhagymákat, majd leborítjuk az aprított paradicsommal, és meglocsoljuk a vörösborral, valamint az alaplével.
  4. Szórunk rá jó adag borókabogyót és néhány babérlevelet is. 170 fokos sütőben lefedve sütjük 3,5 órán keresztül, majd fedetlenül további egy órát.
  5. A kész húst kivesszük a zöldségek közül (a folyadék nagy része ekkorra elpárolgott), hagyjuk picit pihenni, majd felszeleteljük.
  6. A szegyszeleteket tálalhatjuk a főtt zöldségekkel, vagy azokat le is turmixohatjuk, így szuper ízes "vadasmártás-szerű" szószt kapva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 250 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A marhaszegy nálunk kevésbé elterjedt marhahúsféle, aminek fő oka, hogy nálunk "mást vágnak" a marhából, mint például az USA-ban, ahol a szegy a déli államok kedvenc húsa. Ez a marhaszegy recept azonban most nem az amerikai BBQ-jegyében készült, hanem zsidó módra, hiszen a szegy a zsidó konyhában is nagyon kedvelt alapanyag. Ahhoz, hogy a kész sült egyszerre legyen omlós és szaftos, fontos, hogy 1-2 éjszakára bepácoljuk, és hogy alacsonyabb hőfokon, jó hosszan süssük. Hagyományosan darabolt zöldségekkel sütik együtt, amiből akár egy elképesztő ízes szószt is turmixolhatunk a kész szegyszeletek mellé - így tettünk most mi is.

További receptek

Házi libatöpörtyű

Aki szereti a töpörtyűt, az tudja, hogy frissen és ropogósan a legjobb. Ha magunknak megsütjük otthon, akkor tutira nagyon fog ropogni a fogunk alatt. Nem mellesleg, el tudunk rakni egy nagy ...

Hankusz Sára

Krémes tejszínes pulykaragu

A tejszínes pulykaragu egyszerűen elkészíthető, így ideális egy hétköznapi ebédhez vagy vacsorához. Rövid idő alatt tápláló, ízletes fogás kerülhet az asztalra, amihez elegendő ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...