Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zserbó Vircsike konyhájából

Zserbó Vircsike konyhájából
Zserbó Vircsike konyhájából
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a zserbót, és ha Anyu zserbójáról van szó, akkor nincs is jobb a világon. Hát ez a recept az Anyuféle zserbó.

Amúgy meg akkor kaptam ihletet legutóbb a zserbóhoz, hogy a cégnél, ahol dolgozom, szokott első és második féléves névnapozás lenni. A kolléganőm, aki szervezi kérdezte, hogy milyen sütit tudnék elképzelni, és mivel ez a "buli" december 1-én lesz és nemsokára itt a karácsony, jött a zserbó ötlete. Annyira megkívántam, hogy amint hétvége lett, sütni is kellett egyet. :-)

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Csokimáz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt kb. 1 dl tej és 1 kávéskanál cukor keverékében megkelesztjük.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, a cukrot és a sütőport. A közepébe kis mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a megkelt élesztőt és közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle. 4 cipóra osztjuk ezt a tésztát.
  3. Kb. 20 percig kelesztjük a cipókat, majd egyesével vékony lapokká nyújtjuk és kizsírozott vagy kiolajozott tepsibe fektetjük őket. (Nekem ebből a mennyiségből egy 30 x 30-as tepsi lett tele.)
  4. Megkenjük a lekvárral, majd megszórjuk a cukros dióval és beborítjuk a második lappal. Ezt szintén megkenjük lekvárral és megszórjuk a diós keverékkel és ugyanezt a műveletet harmadszor is megismételjük.
  5. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd ha kihűlt, bevonjuk csokimázzal.

Töltelék

  1. A darált diót összekeverjük a porcukorral.

Csokimáz

  1. A cukrot a vízzel tűzre tesszük, és addig főzzük, amíg a habja teljesen elfő. Ekkor levesszük a tűzről, hozzákeverjük a kakaót, visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta és elzárjuk alatta a tüzet. Belekeverjük a vajat, és a kihűlt tészta tetejére simítjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 14 421
elküldve: 3
receptkönyvben: 42
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Vircsike

Mióta szakács: 2014.05.16.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-lekváros szelet, gerbeaud, zserbó szelet

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vircsike0825
Vircsike / Vircsike0825 Fri, 2019-05-10 10:08

Kedves Zsuzsi!
Örülök, hogy sikerült örömöt szereznem ezzel a recepttel Neked és persze annak még jobban, hogy tökéletes lett mindkétszer a sütid. :)

Vircsike

csetezs
csetezs Wed, 2019-05-01 12:36

Kedves Vircsike!

Nagyon sokáig kerestem igazán jó zserbó receptet és a tiéd az! Már kétszer megcsináltam és mind a kétszer tökéletes lett! Nagyon-nagyon köszönöm!!!!
Szeretettel üdvözöllek:
Zsuzsi

1907
finomliszt 55 dkg
margarin 25 dkg
friss élesztő 2 dkg
cukor 8 dkg
tojás 1 db
tejföl 1.5 dl
sütőpor 1 csomag
1 csipet
dió 50 dkg
porcukor 30 dkg
sárgabaracklekvár 10 ek
cukor 30 dkg
cukrozatlan kakaópor 6 ek
víz 6 ek
vaj 10 dkg