r
Nosalty Logó

Zsemlemorzsás böjti karfiol vajas burgonyával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Marti48
Zsemlemorzsás böjti karfiol vajas burgonyával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 904 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1806 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 116 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    63.5 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1669.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    492 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    460 mg
  • Nátrium
    595 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    349.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    487 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    477 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 904 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.5 g

Zsír

  • Összesen
    126.9 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    338 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3339.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    984 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    193 mg
  • Foszfor
    921 mg
  • Nátrium
    1191 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    131.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    699.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    974 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    210 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    953 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    232 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 1806 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 116 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megtisztítjuk a karfiolt, jól leöblítjük, és pároló lábasban megfőzzük. Egyidejűleg feltesszük főni a krumplit héjastól (előzőleg mossuk le ezt is).
  2. Amíg a krumpli és a karfiol hűl, a vaj felében pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Tegyük félre, és hámozzuk meg a krumplit, karikázzuk fel, és pirítsuk meg zsemleszínűre a maradék vaj 2/3-ban. Egy tűzálló lapos edénybe (pl. jénai piteforma) öntsük be a megpirított krumplit, és rendezzük el az edény szélén. Középre halmozzuk a karfiol rózsákat, megszórjuk a vajas prézlivel, és a maradék vajat kis darabonként a karfiol nyílásokba dugdossuk. Ízlés szerint sózzuk.
  3. Az egészet 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig forrósítjuk addig, amíg a vajdarabkák beleolvadnak a karfiol belsejébe.
  4. A tálaláskor igény szerint felforrósított tejfölt, frissen reszelt parmezánt és durvára vágott petrezselymet adunk az adagokhoz.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1492
  • Feltöltés dátuma: 2014. március 22.

Ajánló

Ha adunk az étel mellé tejfölt is, akkor egy mogyorónyi vajat tegyünk félre, és ezzel forraljuk fel, sózzuk, pici borsozhatjuk is. Én a párolásból származott levet eltettem karfiolleves alaplének. E fogás előtt kínáljunk egy "jó kis levest" - lsd. pl. karotta- zöldborsó-, avagy gezemicelevesem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zsemlemorzsás böjti karfiol vajas burgonyával
Marti48 317 recept

A "boldog gyermekkor"-ból jól ismert, immáron klasszikusnak számító vajas-zsemlemorzsás változatot választottam böjtös vacsora gyanánt, mely kevesebb vajjal alkalmas fogyókúrázásra is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...