r
Nosalty Logó

Tepsis lecsó egyszerűen

Lakos Benedek
Tepsiben sült lecsó tojással
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

130
Kalória
2.5g
Fehérje
13.4g
Szénhidrát
8.6g
Zsír
245.4g
Víz
-
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
7.6g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A lecsóhoz

Összesen 130 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A lecsóhoz

Összesen 655 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A lecsóhoz

Összesen 44 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    141.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    245.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    166 micro
  • β-karotin
    1302 micro
  • β-crypt
    151 micro
  • Likopin
    3602 micro
  • Lut-zea
    559 micro
Összesen 130 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    43 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    706.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    67 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    1227.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    610 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    516 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    223 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    828 micro
  • β-karotin
    6512 micro
  • β-crypt
    753 micro
  • Likopin
    18011 micro
  • Lut-zea
    2794 micro
Összesen 655 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    48 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    83.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    56 micro
  • β-karotin
    443 micro
  • β-crypt
    51 micro
  • Likopin
    1224 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 44 kcal

Elkészítés

A lecsóhoz

  1. A sütőnket előmelegítjük 230 fokra. A hagymát hámozzuk és karikázzuk, a paprikákat kicsumázzuk és csíkokra vágjuk, a paradicsomot pedig daraboljuk.
  2. A zöldségeket egy magas falú, közepes méretű tepsire öntjük, majd meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a fűszerekkel. Az egészet alaposan átkeverjük a kezeinkkel, hogy minden zöldségdarabot egységesen bevonjon az olajos-fűszeres pác.
  3. A lecsót 20 percig sütjük, majd átkeverjük és további 10 percre visszatesszük a sütőbe. A végén opcionálisan beleüthetünk pár tojást, ezt további 3-4 percig érdemes sütni a kívánt állagtól függően. Azon melegében tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben megtalálhatja megváltását. A tepsire szórt és sütőbe tolt zöldségek szinte varázsütésre alakulnak szaftos lecsóvá, mindössze fél óra alatt.

Rengeteg olyan étel létezik, amelyeket a tűzhelyen, fazékban készítünk el, pedig ugyanezt megtehetnénk sütőben és tepsin is. A végeredmény megtévesztésig hasonlóan alakul ilyenkor, mégis van egy sor olyan előny, amit a sütős elkészítés biztosít a fazékban rotyogtatással szemben. A lecsó példáján keresztül nézzük meg, mi mindent nyerünk azzal, ha egy tepsire szórjuk, majd magas hőfokon megsütjük az alapanyagokat, illetve azt is, hogy milyen tényezőkre érdemes figyelnünk, ha emellett döntünk.

Tepsiben sült lecsó tojással
Seperc alatt elkészül a tepsis lecsó, ráadásul pénztárcabarát is

Miben más a sütőben sült lecsó?

A sütés előnye, hogy nagyobb felületen biztosít egységesebb hőt, ami a tepsibe dobott zöldségekre is más hatással van. Egy fazékba zsúfolt zöldségkeverék inkább párolódik-gőzölődik, az alapanyagok puhulnak ugyan, mélyebb ízek mégsem alakulnak ki a raguban.

Ezzel szemben a sütő hője (főleg, ha jó magas fokozatra csavarjuk a gombot) közvetlenebbül éri a paprikákat, paradicsomokat, és míg azok szintén párolódnak, mialatt ez történik, komolyabb mértékű karamellizálódás is beindul. A kilógó zöldségrészek megpirulnak (akár el is szenesednek kicsit), és kellemesen karakteres aromájukat átadják a lecsó szaftjának is.

Pár szó a szaftról: ugyan a tepsis lecsó hígabbnak tűnhet majd, jóval szaftosabbnak, mint egy fazékban forralt verzió, ez a szaft tele lesz ízzel, amit nem szabad hagyni kárba veszni. Tunkoljuk ki mind!

A zöldségek előkészítése

Ahhoz, hogy a tepsis lecsó tényleg gyorsan elkészüljön és egységes állagot kapjon, a különböző zöldségeket megfelelő méretűre kell vágni. Mivel minden egyszerre kerül tepsire, emellett pedig mindennek más a puhulási ideje, kiemelten fontos az alapanyagok előkészítése.

Tepsiben sült lecsó tojással
A zöldségek kellemesen megpirulnak

A hagymát karikázzuk vékonyan, a paprikát szintén, a paradicsomot pedig közepes kockákba szeljük. Ilyen formában 30 perc alatt az összes zöldség egyszerre fő majd meg és nem maradnak sehol nyers részek a lecsóban.

Tippek a sütéshez

Amikor fazékban pároljuk, a lecsó főzése közepes lángon, fedő alatt történik. Ez inkább egy türelmes, kevergetős, lassú műfaj – szemben a tepsis lecsó határozottabb, akár agresszívnak is mondható módszereivel. Fontos, hogy a sütőnket jó előre melegítsük fel, hogy a zöldségek egy kapásból forró közegben landoljanak.

A lecsó sütéséhez ideális a 200-230 fok közti intervallum, amit légkeveréssel is megtámogathatunk. Tepsiből egy nagyobb vagy közepes, de magas falú edényt válasszunk, mert jelentős mennyiségű nedvesség távozik majd a paradicsomból, paprikából.

Tepsiben sült lecsó tojással
Tojással is készíthetjük

Ahhoz, hogy a zöldségragunk állaga és íze minél egységesebb legyen, 20 perc sütés után alaposan kavarjuk át a lecsót a tepsiben. Így a már megpirult részek a szaft alá kerülnek, az esetleg még sülésre szoruló zöldségek pedig egy utolsó esélyt kapnak a megpuhulásra.

TIPP: A tepsis lecsó önmagában is kellően laktató és ízgazdag, azonban, amennyiben szeretnénk, kiegészíthetjük tojással, szalonnával vagy kolbásszal is.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...