Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsemle buci

Zsemle buci
Zsemle buci
75 perc / előkészület: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újra nagyon rákaptam a pékáru sütésére. Mindennap valami mást készítek, hogy rá ne unjunk. Nem nehéz a dolgom, mert rengeteg jó és kipróbált kenyérreceptem van, hiszen már nagyjából 10 éve sütök kenyeret, hála legkedvesebb unokanővéremnek, akinél ezt a csodát megleshettem, megszerettem és azóta is szorgalmasan gyakorlom. Hamar leszoktam a kenyérsütőgépben való sütésről, de dagasztani, keleszteni szinte csak azt használom. Már csak egy kemence hiányzik az életemből. Avval nagyon ki tudnék teljesedni.

hozzávalók / 4 adag

A bucihoz

Az öregtésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Öregtészta készítése: a hozzávalókat kenyérsütőben megdagasztjuk, kelesztjük, állni (érni hagyjuk fél napig), újra átdagasztjuk, majd 3 részre osztva, folpackba csomagolva hűtőben 1 hétig is eltartható (Limara pékségéből olvastam az ötletet és évek óta használom is).
  2. A langyos, cukros vízen az élesztőt felfuttatjuk, hozzáadjuk először a folyadékokat, vajat, az öregtésztát, majd a lisztet és végül a sót, sikért, aszkorbinsavat, megdagasztjuk, kelesztjük 1 órán keresztül.
  3. A megkelt tésztát újra átgyúrjuk lisztezett deszkán, 12 részre osztjuk, megformázzuk, tepsibe helyezzük, tetejüket bemetsszük, vízzel lespricceljük és hagyjuk újra megkelni őket.
  4. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. 
  5. Ha megsültek, rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 750
elküldve: 3
receptkönyvben: 228
elkészítve: 6/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: perec, briós, burek, hamburger-buci, bagel, buci, pita, édes leveles, croissant, kifli

egyéb elnevezések

zsemle, buci

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-05-16 10:09

Ebbe a zsemlébe igazi a zsemlés szendvics, amit nagyon szeret a család, köszönöm szépen! :D
Éva-Anyóca

Manyu1
Manyu1 Tue, 2012-12-04 01:00

Most készültek el a bucik, teszteltem , nagyon jó:))) (Kicsit a külalakon még javítanom kell, de ez már csak apróság, meg persze az én bénáskodásom) Nem tettem bele sikért, burgonya pelyhet, mert nincs itthon, de nem lett rossz így sem. Ez az öreg tészta nagyszerű dolog, mindenkinek csak ajánlani tudom. Köszönöm ezt a nagyszerű receptet!:))))

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-12-04 15:51

Én pedig köszönöm, hogy elmondtad és, hogy ezt a receptet választottad. További kellemes tevékenykedést kívánok a konyhában. Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2012-11-09 00:37

Kedves Évi néni!
Ez a zsemlebuci tökjó. Megcsináltam, szépjó lett. De ez is nagyon tömör. Már amikor állítottam össze a tésztát is lehetett érezni, hogy ez egy olyan erős, már-már kemény valami... alig bírtam szétcincálni az öregtésztát az alapnál. De megérte. Úgy látszik meg kell szoknom, hogy ezekben a házi sütésekben van anyag, és nem 90% levegő 10% összestöbbi hanem megfordítva.
A kenyérrel kapcsolatban is ez lehetett valószínű a dolog... mert az is nagyon tömör volt, és hát melegen persze hogy összeáll. De mikor teljesen kihűlt (másnapra) egészen vágható, finom kenyér lett belőle. El is kopott 2 nap alatt! :-O nálunk 1 hétig elvan egy kenyér.... Hát ez nem volt meg addig...
Nemtom a zsömlének mi lesz a sorsa... én már melegen megettem egyet... :-)
Olyan jó a sikerélmény, és a péksütemény illatú otthon! Köszönöm Évi néni!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-11-09 11:07

Kedves Ollocska!
Ez egy könnyű kis zsemle, ezért azt tanácsolnám, hogyha legközelebb elkészíted adagolj hozzá 1-1 kanállal több joghurtot, míg a gép dagaszt, és ha azt látod, hogy már nem olyan kemény a tészta, akkor jó. Rugalmas tapintatú tésztának kell lennie. Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2012-11-09 14:41

Nincs gépem, kézzel nyomulok. Elképzelhető, hogy mivel nincs gépem, nem tudom olyan alaposan átdagasztani, mintha avval csinálnám.
A több joghurt valóban jó ötlet, határozottan könnyebb lett a dolgom, miután nem csak a vaj volt benne, hanem a joghurt is. Végülis azért rugalmas volt az, főleg miután megkelt, sokkal lágyabb lett. De azért alapvetően igaz az, hogy ebben több anyag van, emiatt más.
Nagyon örülök neki, hogy megcsináltam, ma is ezt csomagoltam magamnak útravalóul... szuper!

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sun, 2012-11-11 22:46

Most nézem csak ez megint egy másik tönkölyös kenyérféle, mint amit nézegettem napok óta már. Na nembaj. :-) Odavagyok a kenyerekért. Bárcsak ne hizlalna annyira... :-D

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sun, 2012-11-11 21:03

Kedves Évi néni!

Nélküled nem sikerülhetett volna! :-)
Igen néztem már ezt a kenyeret, (meg a blogodat is) sikerült bevásárolnom a hozzá szükséges (asszem 3 féle) lisztet. Már izgatottam várom! :-) Most sábesz után még van a barcheszből is meg a zsömiből is egy pici szerintem kenyeret csak kedden sütök újra.
Hadd jegyezzek meg egyetlen apróságot. Láttam a barchesz receptedet. Biztos mennyei, ki fogom próbálni (bár már egy csomót próbáltam, és sosem lett 'olyan'.) De a barcheszbe az élesztőt majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy nem tejben futtatjuk fel, mert mindenféle ételhez esszük. (húsos, tejes egyaránt) Tudod, ez egy vallási-étkezési alapelv, hogy tejjel készült, tej összetevőjű terméket nem lehet enni hús vagy hússal készült stb. étellel.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-09-05 08:20

Elkészítettem, és valami mesés,- na feladva a lecke, csak ezt ,vagy ehhez hasonlókat csinálhatok most már tízóraira, hisz beindult a suliszezon! :-O
/ A bolti nem kenyér és nem pékáru, ráadásul issszonyatos áron.:-(( /
Köszönöm.
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-09-05 10:23

Szia Évi!
Ugyanevvel küzdök, úgyhogy fogok feltenni bőven ilyesmit. Még abban is gondolkodom, hogy este összedobom--> hűtő, majd reggel csak kisütöm 1/4 óra alatt. Köszönöm, hogy így lelkesedsz. Szép napot! Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2012-11-06 21:53

Kedves Évi néni!
Hát ez nagyszerű lenne, ha lenne olyan recepted, h este összeállít, reggel kisüt... annyira szereti a párom a reggel frissen sült zsömléket!
Más kérdés: összeállítottam az öregtésztát... De Te mindig dagasztásról beszélsz, nekem meg olyan, mint a beton. Adtam neki még 1 pici olajat, de biztos így kell ennek kinéznie? El nem tudom képzelni, hogy egy ilyen kemény tésztával hogy birkózik meg egy dagasztógép...

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2012-11-09 00:34

Hát végülis ebben a zsemlebuciban felhasználtam az öregtésztát. Abszolút működött, féltem, hogy nem tudom majd összedolgozni, de sikerült. Még egy icipici vizet adtam neki. Ilyen "nagyi titka" lisztet találtam a tescoban.
Akkor lehet, hogy csak tapasztalatlan vagyok. Én valami könnyű kelt tészta csodára gondoltam. De azok inkább kalácsok, fánkok lehetnek. De előttem az van, ahogy a mamám ilyen kampósra hajlított kézfejjel valóban mint egy dagasztó kar, veri a tésztát. Akkor az a fánk lesz.
Az ízük amúgy csodálatos. Ez a buci is... :-O mennyei! De nagyon tömörnek találom. De akkor ezekszerint csak az van, hogy nem ettem még rendes házi kenyeret. Tápos vagyok. :-D
Én mindig kimondottan sok élesztővel dolgoztam régebben. Meg is volt az eredménye. A tészta gyönyörű-könnyű lett, de én is majdhogynem a fellegekbe szálltam, miután megettem.... :-/
Ez a kevés élesztős technika teljesen új nekem. Úgy látszik az eredménye is.
Olyan isteni illata van egyébként. Az orromhoz emelve szagolgatom :-)
Köszönöm a receptet!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-09-05 10:56

Kedves Évi néni!

Én meg a régi, és az új leendő reciket is köszönöm szépen. Tényleg más ez, mint a bolti, igazi kenyér íz, péksüti íz, és ha jóízűen eszi a családom, miért is ne készíteném? Boldogan.:-O
Várom a reciket, köszönettel.
Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

epyc
epyc Tue, 2012-02-21 12:52

Tisztelt Éva!

Érdeklődnék, hogy aszkorbinsav miért kell bele? Pár helyen utánaolvastam és ellentétes, valamint ahány ember, annyi féle választ kaptam (igazából nem szükséges - kevésbé morzsálódik tőle a pékáru - tartósabb lesz - ettől dagad meg - nem ettől dagad meg, hanem a sikértől - stb...). Valamint látom, hogy a 400 gr-os kiszerelés patikában olyan 4e HuF körül tendál, emiatt érdekelne, hogy elhagyható, milyen funkciója van, mással helyettesíthető e? Nagyon szeretném megcsinálni ezt a receptet, így előre is köszönöm válaszát :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-02-21 14:55

Kedves Epyc!

Az aszkorbinsav egy kényelmes megoldás (én a patikába 50 g-s változatban elérhető áron vettem)- tekintve, hogy egy kenyérhez, vagy egy adag tésztához 1 csipetet használok. Sokszor veszek étkezési citromsavat az üzletben. Én azért használom (így tudom és tapasztalom), hogy jobban megkel a tészta, így nem szükséges annyi élesztőt használni. Ezért használom az "öregtésztát" is. Szerintem nyugodtan használhat citromlevet is. Én is gyakorta használok süteményekhez hasonló indokkal citromlevet.

Üdv: Vass Éva

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2011-12-10 19:35

Gyógynövény boltokban, mert abból több van, mint a malomipari szaküzletekből. Köszönöm a kedves szavakat. A sikér azért is jó, mert azt, amit már kivontak a búzából, vissza lehet varázsolni. Minden kelt tésztába teszek, mert sokkal jobban alakítható, jobb állagú lesz. Űdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-12-10 19:21

Jaj, de szépek! Ide érzem az illatukat. :) Már az előző receptedet, a bagetteket is nagyon sokáig csodáltam, azol is olyan guszták. Jó ötlet a kevesebb élesztő, én is mindig igyekszem a lehető legkevesebbet használni. De sikért hol veszel?
Üdv: Fahéj

1277
kenyérliszt BL80 50 dkg
öregtészta 25 dkg
burgonyapehely 8 dkg
vaj 5 dkg
joghurt 150 g
víz 2 dl
cukor 1 teáskanál
élesztő 1.5 dkg
2 tk
sikér 1 ek
aszkorbinsav 0.5 kávéskanál
finomliszt 50 dkg
cukor 1 teáskanál
1 teáskanál
élesztő 1 dkg
víz 3 dl
napraforgó olaj 1 ek