r
Nosalty Logó

Acma, a puha török zsemle

NS
Acma, a puha török zsemle
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

  • 1 teáskanál szezámmag (vagy lenmag, darálatlan mák, én fekete hagymamagot használtam)
601
Kalória
14g
Fehérje
74.3g
Szénhidrát
27.1g
Zsír
52.3g
Víz
135.6g
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
9.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 601 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 1805 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 307 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1493.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    146 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    1011 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    74.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    52.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 601 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42 g

Zsír

  • Összesen
    81.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4479.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    793 mg
  • Nátrium
    3033 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    222.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    157 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    351 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    507 micro
Összesen 1805 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    759.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    514 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 307 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
  3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
  4. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
  5. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot, és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat, és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd a felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal, és sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) szép pirosra sütjük.
  7. A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Számomra tökéletes ez a tészta. Amitóta megismertem, sokminden készült már belőle, pl. húsvéti kalács, bukták, szezámmagos perec stb. Magát az erdeti receptet, az acmát még nem tettem fel. Most ez követekezik. A formázása nem lett tökéletes, kicsit dundibbak a kelleténél, de sebaj, az íze mindenért kárpótol. Csak javasolni tudom.

További receptek

Diós búrkifli házilag

Manapság már oly kevés helyen árulják az édes péksütemények koronázatlan királyát, ahol pedig mégis kapni, hát, gyakran inkább kiábrándító vagy feledhető élményt nyújt a bolti ...

Lakos Benedek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek