Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Acma, a puha török zsemle

Acma, a puha török zsemle
Acma, a puha török zsemle
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számomra tökéletes ez a tészta. Amitóta megismertem, sokminden készült már belőle, pl. húsvéti kalács, bukták, szezámmagos perec stb. Magát az erdeti receptet, az acmát még nem tettem fel. Most ez követekezik. A formázása nem lett tökéletes, kicsit dundibbak a kelleténél, de sebaj, az íze mindenért kárpótol. Csak javasolni tudom.

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

A díszítéshez

  • 1 teáskanál pirított szezámmag (vagy lenmag, darálatlan mák, én fekete hagymamagot használtam)

ajánlat

A megadott mennyiségből 6 db dundibb acma készíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
  3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
  4. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
  5. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot, és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat, és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd a felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal, és sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) szép pirosra sütjük.
  7. A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 668
elküldve: 12
receptkönyvben: 578
elkészítve: 27/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
konyha: török
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: croissant, édes leveles, buci, pita, kifli, bagel, briós, burek, hamburger-buci, perec

egyéb elnevezések

puha török zsemle. édes, foszlós finomság török recept szerint, török acma

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

audrey84
audrey84 Fri, 2016-03-04 00:22

igen-igen, én is érdeklődni szeretnék az olaj-vaj cseréről! Próbálta már valaki esetleg vajjal?
Olajjal csináltam, tökéletes recept, tökéletes arányok! A 180 fokkal óvatosan, mert könnyű tészta!

márta66
márta66 Mon, 2016-01-25 10:18

Kedves Tündér! Vajjal helyettesíthető az olaj? (Tudom, hogy alapvetően csereszabatosak, de azért más-más ízélményt eredményeznek.) Ennél a receptnél fontos, h a semlegesebb ízű olaj kerüljön bele? Előre is köszönöm a válaszodat! Üdv. Márta

zorsika
zorsika Sat, 2014-09-27 13:42

Pár napja jöttem haza Isztambulból..A simit nem fogott meg különösebben, de az acma nagyon...Amint megtaláltam a recepted, neki is álltam megsütni..és igen..ugyan olyan, mint az eredeti volt:) hatalmas élmény.köszönöm!

bgsjl
Nyanya / bgsjl Fri, 2014-07-11 14:29

Nem formáztam, kisodortam, összetekertem, formába raktam, és még melegen elfogyott... legközelebb dupla adaggal indulok neki! nagyon finom volt, köszi a receptet!

Kextekercs83
Kextekercs83 Sat, 2014-04-12 22:13

Sziasztok! Talán én vagyok nehéz felfogású, de a formázást nem értem pontosan. Hat részre osztom, ujjnyira sodrom mind a hatot egyenként. A csíkokat egyenként hajtom félbe, kicsit csavarok rajta. Eddig okés. Viszont hogy van ez a csigaalakkal? A képen nem tűnik csigaalakban csavartnak. Gondolom ez lényeges, mert ez a technikai rész (is) adja a fincsi foszlós állagot. Előre is köszi!!

Mogyi
Mogyi / Mogyi Thu, 2012-01-19 13:02

Megcsináltam! Az egész család imádta :) magában ettük, nem is kell hozzá semmi, nagyon finom! köszi a receptet :)

Lilla777
Lilla777 Sun, 2011-11-27 18:39

Kedves Tündér!
Most van kipróbálás alatt a recept. Ami így elsőre gyanús az a folyadék és a szárazanyagok aránya. Nekem kb. nokedli sűrűségű tésztám lett. Tettem hozzá még vagy 10 dkg lisztet, így elmegy, de még mindig nagyon ragad. Kérlek, írj néhány sort ezzel kapcsolatban. Milyen állagú a dagasztáskor a tészta? És hogy vajon mit rontottam el? Átnéztem a receptet, a megadott mennyiségek szerint dolgoztam..
Válaszodat előre is köszönöm!
Lilla

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Mon, 2011-11-28 10:38

Kedves Lilla! Nyugodtan adj lisztet a tésztához, ha igényli. Nehéz eltalálni a 0,75 dl-t. A tészta lágysága függhet a liszt, a joghurt, a tej minőségétől is. Javítottam is a liszt mennyiségét. Nálam is előfordult, hogy kellett liszted adni a tésztához.

Lilla777
Lilla777 Mon, 2011-11-28 12:14

Köszönöm a válaszod! Közben megsült, nagyon puha, finom süti lett. Eddig azt hittem, hogy ezt az állagot csak a pékségek titkos receptjeivel (adalékanyagokkal) lehet elérni. Sokszor fogom készíteni! Ahogy olvasom, jó kalácsnak, buktának - sokoldalú. Ezer köszönet a megosztásért!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Mon, 2011-11-28 13:48

Lilla! Nagyon örülök, hogy sikerrel jártál és ízett!Sok mindent készítek ebből a tésztából (itt a No Salty-n is találsz nálam receptet: lekváros bukta, fonott húsvéti kalács, szezámmagos perec stb.)

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2011-03-03 23:03

Mária! Valóban foszlós, finom a tésztája. Épp ma gondoltam rá, hogy már rég sütöttem ebből a tésztából:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-03 22:26

Puha,foszlós finomság,az elkészítése is érdekes.

601
finomliszt 25 dkg
élesztő 2 dkg
sütőpor 1 kk
joghurt 0.75 dl
napraforgó olaj 0.75 dl
tej 0.75 dl
tojás 1 db
cukor 2 csapott ek
1 tk
tojássárgája 1 db
szezámmag 1 teáskanál