r
Nosalty Logó

Zöldfűszeres borjúborda spárgarizottóval

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dávid
Zöldfűszeres borjúborda spárgarizottóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Borjúborda

Rizottó

Összesen 1100 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Borjúborda

Rizottó

Összesen 2200 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Borjúborda

Rizottó

Összesen 73 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.8 g

Zsír

  • Összesen
    35.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    210 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3485.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    683 mg
  • Nátrium
    2539 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    437 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    238 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    826 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1245 micro
Összesen 1100 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.5 g

Zsír

  • Összesen
    70.7 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    420 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6970.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    83 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    236 mg
  • Foszfor
    1367 mg
  • Nátrium
    5079 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    224.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    874.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    475 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    175 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    835 micro
  • Kolin:
    436 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1652 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2489 micro
Összesen 2200 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 73 kcal

Hozzávalók

Borjúborda

Rizottó

Elkészítés

Borjúborda

  1. Kezdésnek elkészítjük a húshoz a pácot, ami tulajdonképpen nem is pác, hanem sokkal inkább egy kéreg. Ehhez apróra vágjuk a zöldfűszereket, majd egy tálba tesszük.
  2. A fűszerekhez reszeljük a fél citrom héját, és belenyomjuk a fokhagymát is, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Annyi olívaolajat keverünk hozzá, hogy éppen csak összeálljanak a fűszerek, és paszta állagú legyen a massza.
  4. A zöldfűszeres masszával bedörzsöljük a húst, és állni hagyjuk legalább másfél-két óráig.
  5. A pácolási idő elteltével legalább fél óráig szobahőmérsékleten pihentetjük, majd egy forró serpenyőben megpirítjuk minden oldalát. Ezzel megakadályozzuk, hogy később, a grillezésnél kifolyjon belőle az értékes lé. Így sokkal szaftosabb lesz a végeredmény.
  6. Ha minden oldalán kérget képeztünk, akkor mehet a grillrácsra. Fontos, hogy alacsony legyen alatt a hő, tehát ne lángoljon a faszén, csupán kellemes parázs legyen alatta.
  7. Legalább fél óráig sütjük a húst, közben időről-időre érdemes forgatni. Aki kissé nyersen szereti, az használjon maghőmérőt: amikor 50-60 fok között van a maghőmérséklet, akkor elérte a rosé állapotot. Természetesen aki átsülve szereti, az tovább süsse.
  8. Szintén fontos momentum, hogy miután levettük a grillről, újfent pihentetni kell a húst, hogy a benne lévő lé szépen egyenletesen el tudjon osztódni a húsban. Így lesz szaftos, és nem fog kifolyni belőle miután szétvágtuk!

Rizottó

  1. Ezalatt vígan elkészül a spárgarizottó. Első lépésben megtisztítjuk a spárgákat, majd a csúcsát levágjuk, és félretesszük, a szárát felkarikázzuk.
  2. Serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
  3. A hagymához adjuk a felkarikázott spárgát, és néhány percig együtt pirítjuk.
  4. A megpirult zöldségekhez keverjük a rizottó rizst, majd felöntjük a borral.
  5. Folyamatosan kevergetjük, amíg az alkohol el nem párolog. Miután ez megtörtént, felöntjük kevés zöldséglevessel, és folyamatosan kevergetjük. Addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg a rizs al dentére (fogkeményre) nem fő. Szükség szerint sóval ízesítjük, és elkeverjük benne a vajat, hogy kellően krémes állaga legyen.
  6. A spárgák tetejét kevés vajon megfuttatjuk, majd az elkészült rizottóhoz adjuk.
  7. A felszeletelt borjúbordát a spárgarizottóval tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 93
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 7050
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyszerű étel, így a hozzávalókat gondosan kell megválogatni. Nem kell félni tőle, könnyen elkészíthető, kevés odafigyeléssel nem fogunk hibázni. Érdemes grillen kipróbálni, mert a füstös íz kiváltképpen jót tesz a húsnak.

Hozzávalók

Borjúborda

Rizottó

Címlapról ajánljuk

További cikkek