Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldborsóleves Lizinka konyhájából

Zöldborsóleves Lizinka konyhájából
Zöldborsóleves Lizinka konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ettem már finom borsólevest sok helyen: iskolai menzán, anyósoméknál, étteremben, vendégségben. Mind - mind nagyon ízlett, de egyik sem múlta felül ezt a családi örökségként megőrzött leves receptet!  Az elkészítési módját édesanyámtól tanultam, ő meg az én drága nagyikámtól.

hozzávalók / 4 adag

leveshez

rántáshoz

grízgaluskához

ajánlat

A grízgaluska főzővizébe lehet tenni egy leveskockát. Én így készítem.

Szólj hozzá!

elkészítés

leveshez

  1. A zöldborsót kifejtjük. Az ép, egészséges, mélyzöld színű hüvelyeket félretesszük egy tálba. A zöldségeket, újkrumplit megtisztítjuk és felkarikázzuk, illetve daraboljuk.
  2. Petrezselyemről leszedjük a levélkéket. Finomra vágjuk, a szárát egy fehér cérnával szorosan összekötjük.
  3. Egy fazékba odatesszük a kiválogatott borsóhéjakat főni. Rövid ideig szabad csak forralni, addig, amíg a víz szép zöld színű nem lesz. Ha sokáig forr, elveszti édes ízét.
  4. Utána egy szűrőkanál segítségével kiszedjük a borsóhéjakat a vízből. Ezután beletesszük a borsót, zöldségeket főni, és utána dobjuk az összekötözött petrezselyemszárakat is.
  5. Sóval, cukorral ízesítjük. Puhulásig főzzük.

rántáshoz

  1. Az olajat felhevítjük. Beletesszük a lisztet. A rántásnak nem szabad megbarnulnia, csak gyöngyözzön egy kicsit a lisztes olaj! "Vékony" rántást kell készíteni.
  2. Levesszük az edényt a tűzről, és egy jó csipet vágott petrezselymet teszünk bele. Ezzel lehűtjük a rántást. Összekeverjük, és ezután beletesszük a pirospaprikát. Elkeverjük, és felengedjük ízlésünknek megfelelő hideg vízzel.
  3. A rántásos vizet beleöntjük a fazékba.
  4. Miután összeforrt, beletesszük a maradék vágott petrezselymet, és egyet forralunk rajta. Az összekötözött szárakat eltávolítjuk.
  5. Ha szükséges, még sózzuk és cukrozzuk a levest!

grízgaluskához

  1. Reggel rögtön a galuska elkészítésével indítunk!
  2. A tojáshoz keverjük a sót, borsot és a búzadarát.
  3. Letakarva hűtőbe tesszük. Legalább 3 órát kell dagadnia a gríznek.
  4. A vizet felforraljuk és sózzuk (vagy leveskockát teszünk bele). Amikor gyöngyözően forrni kezd, akkor szaggatjuk bele a galuskákat. Nem szabad lobogó vízbe szaggatni, mert szétesik!!
  5. A galuskákat tálalásig benne hagyjuk a vízben. A levest kimerjük a tányérokba, beletesszük a galuskákat, és így kínáljuk.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 99 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 152
elküldve: 2
receptkönyvben: 48
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
362 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Ellenállhatatlan zöldborsóleves, zöldborsóleves grízgaluskával, daragaluskás borsóleves

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csigacsülök
Csigacsülök Tue, 2017-07-18 15:35

Szia Lizinka!

Az én nagymamám még egy kevés húsos csontot is tett a levesbe, azt kezdte el főzni. Mikor az már félig jó volt, akkor került bele mindaz, amit Te is írtál.
A másik "trükk" pedig, hogy a borsó héját is felfűzte cérnára, úgy tette a levesbe, így könnyű volt kiemelni, mikor kellet. :)
Üdvözlettel: Aradi Ágnes
(szeretem a receptjeidet, én is hasonló ízvilágon nőttem fel :) )

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Tue, 2017-07-18 19:40

"Asztiiiííí"
Kedves Ági!
Már látom magam előtt a húsos csonttal feltuningolt levest, számban érzem az ízét. Ha kapok a piacon friss borsót (két hete még láttam egy árusnál) így fogom elkészíteni a levest. Nagymamáink hihetetlenül tudtak tudtak főzni, ízesíteni, szinte a semmiből is lakomát varázsoltak az asztalra... Ez a cérnára való felfűzés nagyon ötletes!
Örülök, hogy tetszenek az általam feltöltött receptek. Némelyiknek nagy "múltja van"! További szép napot kívánok! Andi

241
zöldborsó 50 dkg
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
petrezselyem 1 csokor
újkrumpli 50 g
0 ízlés szerint
cukor 2 teáskanál
víz 1.5 l
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 10 g
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
tojás 1 db
búzadara 50 g
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint