r
Nosalty Logó

Zapiekanka, a lengyel melegszendvics

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Zapiekanka, a lengyel melegszendvics
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

gombakrém

összeállítás, tálalás

Összesen 420 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

gombakrém

összeállítás, tálalás

Összesen 1676 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

gombakrém

összeállítás, tálalás

Összesen 139 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.3 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1621.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    436 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    371 mg
  • Nátrium
    747 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    193.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    243 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    905 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 420 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.1 g

Zsír

  • Összesen
    113.1 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6486.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    1743 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    1485 mg
  • Nátrium
    2988 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    773.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    989 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    91 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    970 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    231 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    3619 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 1676 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    538.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    301 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 139 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

gombakrém

összeállítás, tálalás

Elkészítés

gombakrém

  1. A vajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a lereszelt gombát.
  2. Pár perc alatt elpárologtatjuk a gomba által eresztett vizet, majd ízlés szerint megszórjuk majorannával, sóval, borssal.
  3. Picit még párolunk rajta, majd hozzáadjuk a krémsajtot, és alaposan elkeverjük benne.

összeállítás, tálalás

  1. A bagetteket félbevágjuk, és kiskanállal kicsit kiszedjük a közepüket. Nem kell túlzásba esni, csak egy kis mélyedés legyen, hogy kiegyenlítse a rápúpozott feltéteket. A kikapart belét akár a gombához is hozzámorzsolhatjuk.
  2. A gombás krémet egyenlően szétosztjuk a bagettek között, és bőségesen megkenjük őket.
  3. Végül megszórjuk szép adag sajttal - ez az alap zapiekanka, ezt lehet aztán tetszés szerint tovább turbózni.
  4. Én most füstölt sonkakockákat, apróra vágott uborkát (lehet kovászos és csemege is), valamint vékonyra szeletelt gombát tettem még a szendvicsekre.
  5. Negyed órára 180 fokos sütőbe tesszük őket pirulni.
  6. Azon melegében, ketchuppal és friss petrezselyemmel díszítve fogyasztjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 252
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 54
  • Össznézettség: 35973
  • Feltöltés dátuma: 2020. december 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zapiekanka, a lengyel melegszendvics
Rosanics Petra 305 recept

A zapiekanka (vagy többes számban zapiekanki) talán a legnépszerűbb lengyel gyorskaja, amivel biztos mindenki találkozott már, aki megfordult az ország valamely nagyvárosában. Bár sok helyen lengyel pizzaként is emlegetik, valójában a nálunk is imádott, klasszikus melegszendvicshez hasonló fogásról van szó. Jellemzően bagettből készítik, amit gombás krémmel vagy szeletelt párolt gombával kennek meg, sajttal bőségesen megszórnak, tálaláskor pedig ketchuppal meglocsolnak - ugye, hogy ismerős? Ez legalábbis az alap verzió, hiszen ahogy minden szendvicset, úgy ezt is bármivel lehet turbózni. Ez is a recept egyik fő szépsége, nem is véletlen, hogy ez a kommunista időkben született gasztrohagyomány a mai napig él és virágzik.

Hozzávalók

gombakrém

összeállítás, tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek