r
Nosalty Logó

Zapiekanka, a lengyel melegszendvics

Rosanics Petra
Zapiekanka, a lengyel melegszendvics
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

gombakrém

összeállítás, tálalás

420
Kalória
26.3g
Fehérje
15.7g
Szénhidrát
28.3g
Zsír
193.5g
Víz
91.9g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
6.4g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

gombakrém

összeállítás, tálalás

Összesen 420 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

gombakrém

összeállítás, tálalás

Összesen 1676 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

gombakrém

összeállítás, tálalás

Összesen 139 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.3 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1621.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    436 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    371 mg
  • Nátrium
    747 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    193.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    243 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    905 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 420 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.1 g

Zsír

  • Összesen
    113.1 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6486.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    1743 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    1485 mg
  • Nátrium
    2988 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    62.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    773.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    989 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    91 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    970 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    231 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    3619 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 1676 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    538.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    301 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 139 kcal

Elkészítés

gombakrém

  1. A vajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a lereszelt gombát.
  2. Pár perc alatt elpárologtatjuk a gomba által eresztett vizet, majd ízlés szerint megszórjuk majorannával, sóval, borssal.
  3. Picit még párolunk rajta, majd hozzáadjuk a krémsajtot, és alaposan elkeverjük benne.

összeállítás, tálalás

  1. A bagetteket félbevágjuk, és kiskanállal kicsit kiszedjük a közepüket. Nem kell túlzásba esni, csak egy kis mélyedés legyen, hogy kiegyenlítse a rápúpozott feltéteket. A kikapart belét akár a gombához is hozzámorzsolhatjuk.
  2. A gombás krémet egyenlően szétosztjuk a bagettek között, és bőségesen megkenjük őket.
  3. Végül megszórjuk szép adag sajttal - ez az alap zapiekanka, ezt lehet aztán tetszés szerint tovább turbózni.
  4. Én most füstölt sonkakockákat, apróra vágott uborkát (lehet kovászos és csemege is), valamint vékonyra szeletelt gombát tettem még a szendvicsekre.
  5. Negyed órára 180 fokos sütőbe tesszük őket pirulni.
  6. Azon melegében, ketchuppal és friss petrezselyemmel díszítve fogyasztjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A zapiekanka (vagy többes számban zapiekanki) talán a legnépszerűbb lengyel gyorskaja, amivel biztos mindenki találkozott már, aki megfordult az ország valamely nagyvárosában. Bár sok helyen lengyel pizzaként is emlegetik, valójában a nálunk is imádott, klasszikus melegszendvicshez hasonló fogásról van szó. Jellemzően bagettből készítik, amit gombás krémmel vagy szeletelt párolt gombával kennek meg, sajttal bőségesen megszórnak, tálaláskor pedig ketchuppal meglocsolnak - ugye, hogy ismerős? Ez legalábbis az alap verzió, hiszen ahogy minden szendvicset, úgy ezt is bármivel lehet turbózni. Ez is a recept egyik fő szépsége, nem is véletlen, hogy ez a kommunista időkben született gasztrohagyomány a mai napig él és virágzik.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...