r
Nosalty Logó

Vöröslencsés sárgaborsó-főzelék

Lousha
Vöröslencsés sárgaborsó-főzelék
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

388
Kalória
22.9g
Fehérje
61.5g
Szénhidrát
6.8g
Zsír
320.3g
Víz
11.1g
Koleszterin
17.8g
Élelmi rost
3.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 388 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3098 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 92 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1246.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    752 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    320.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    231 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 388 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    182.8 g

Zsír

  • Összesen
    54.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9971.6 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    656 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    537 mg
  • Foszfor
    2605 mg
  • Nátrium
    6019 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    492.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    142 mg

Víz

  • Összesen
    2562.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    335 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    500 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    652 micro
  • Kolin:
    829 mg
  • Retinol - A vitamin:
    182 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1850 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1422 micro
Összesen 3098 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    297.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    76.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 92 kcal

Elkészítés

  1. Tegyük fel a sárgaborsót főni az apróra vágott vagy reszelt hagymával és egy kis sóval a megadott vízmennyiség felében. Ha felforrt, vegyük közepesre a lángot, és főzzük a borsót puhára. Ha már opálos a leve, kevergessük gyakran, hajlamos letapadni.
  2. Egy másik edényben a többi vízben, szintén egy kis sóval főzzük addig a vöröslencsét, míg szét nem esik, pépessé nem kezd válni. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a tejföllel és a fűszerekkel együtt turmixoljuk le.
  3. Ha puha a borsó, öntsük rá a lencsés krémet, és főzzük őket együtt még pár percig.
  4. Tálalhatjuk ízlés szerint sült virslivel, buggyantott vagy tükörtojással, fasírttal, sült kolbásszal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 30 p

Nagyon szeretem a főzelékeket, mert egészségesek, finomak, alacsony kalóriájúak és gyorsan elkészülnek. De egy idő után tud unalmas lenni ugyanaz a néhány fajta „hagyományos” verzió, így időnként jól jön egy kis újítás. A vöröslencse amúgy is nagy kedvencem, mert bár önmagában igen jellegtelen, de pürésítésre, sűrítésre, gazdagításra egy egyszerűen alkalmazható, egészséges megoldás.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...