r
Nosalty Logó

Vöröslencsés sárgaborsó-főzelék

Lousha
Vöröslencsés sárgaborsó-főzelék
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

388
Kalória
22.9g
Fehérje
61.5g
Szénhidrát
6.8g
Zsír
320.3g
Víz
11.1g
Koleszterin
17.8g
Élelmi rost
3.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 388 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3098 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 92 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1246.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    752 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    320.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    231 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 388 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    182.8 g

Zsír

  • Összesen
    54.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9971.6 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    656 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    537 mg
  • Foszfor
    2605 mg
  • Nátrium
    6019 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    492.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    142 mg

Víz

  • Összesen
    2562.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    335 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    500 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    652 micro
  • Kolin:
    829 mg
  • Retinol - A vitamin:
    182 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1850 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1422 micro
Összesen 3098 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    297.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    76.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 92 kcal

Elkészítés

  1. Tegyük fel a sárgaborsót főni az apróra vágott vagy reszelt hagymával és egy kis sóval a megadott vízmennyiség felében. Ha felforrt, vegyük közepesre a lángot, és főzzük a borsót puhára. Ha már opálos a leve, kevergessük gyakran, hajlamos letapadni.
  2. Egy másik edényben a többi vízben, szintén egy kis sóval főzzük addig a vöröslencsét, míg szét nem esik, pépessé nem kezd válni. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a tejföllel és a fűszerekkel együtt turmixoljuk le.
  3. Ha puha a borsó, öntsük rá a lencsés krémet, és főzzük őket együtt még pár percig.
  4. Tálalhatjuk ízlés szerint sült virslivel, buggyantott vagy tükörtojással, fasírttal, sült kolbásszal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 30 p

Nagyon szeretem a főzelékeket, mert egészségesek, finomak, alacsony kalóriájúak és gyorsan elkészülnek. De egy idő után tud unalmas lenni ugyanaz a néhány fajta „hagyományos” verzió, így időnként jól jön egy kis újítás. A vöröslencse amúgy is nagy kedvencem, mert bár önmagában igen jellegtelen, de pürésítésre, sűrítésre, gazdagításra egy egyszerűen alkalmazható, egészséges megoldás.

További receptek

Címlapról ajánljuk

3600 élelmiszer-csomagolásból származó vegyi anyagot találtak az emberekben

Július minden évben a műanyagmentesség hónapja, de míg kezdetben a teknősökről, szívószálakról és műanyag zacskókról szólt a mozgalom, ma már ennél nagyobb a tét: kiderült, nemcsak rengeteg felesleges hulladék keletkezik az egyszer használatos műanyag étel- és italcsomagolások révén, de ezekből akár több ezer vegyi anyag is kioldódhat.

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...