r
Nosalty Logó

Sárgaborsó-főzelék

Rosanics Petra
Sárgaborsó-főzelék
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

652
Kalória
32.1g
Fehérje
50g
Szénhidrát
36.8g
Zsír
418.8g
Víz
14.8g
Koleszterin
17g
Élelmi rost
4.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 652 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 115 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1521.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    279 mg
  • Nátrium
    1090 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    418.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 652 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.2 g

Zsír

  • Összesen
    147.1 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6086.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    317 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    1114 mg
  • Nátrium
    4361 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    199.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

Víz

  • Összesen
    1675.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    497 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    293 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 2606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    74 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 115 kcal

Elkészítés

  1. A sárgaborsót beáztatjuk legalább egy fél órára.
  2. Egy lábosban egy kis olajon lepirítjuk a felkarikázott kolbászt, majd amikor már ropogós, kiszedjük és félretesszük.
  3. A kolbászból kisült zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Mikor már szép üvegesre pirult a hagyma, megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, elkeverjük, majd hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót és a babérlevelet.
  4. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, az egészet átforgatjuk, majd felöntjük vízzel - első körben körülbelül egy literrel. Keverünk rajta egyet, lefedjük, és mérsékelt lángon egy óra alatt puhára főzzük a borsót. Közben néha megkeverjük, ha pedig elfőne minden víz róla, pótoljuk - összesen kb. 1,5 liter vizet vett fel nálunk a sárgaborsó.
  5. Amikor már teljesen puha és szétfőtt a hüvelyes, szedjünk belőle egy-két merőkanállal egy tálkába. Ehhez adjuk hozzá a tejfölt, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a lábasba.
  6. Keverjük el alaposan, főzzük még 5 percig, majd tálaljuk a ropogósra pirított kolbászkarikákkal, tejfölpettyekkel és aprított petrezselyemmel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 80 p

Az iskolai menza betonfőzeléke talán sokak kedvét elvette a sárgaborsótól, pedig felnőtt fejjel igenis érdemes egy második esélyt adni ennek a filléres, ám laktató alapanyagnak!

A sárgaborsó (vagy felesborsó, kinek-mi) az egyik legalulértékeltebb alapanyag, pedig fehérjében gazdag, szuper hüvelyes. Legtöbbször főzeléket készítünk belőle - így tettünk most mi is, és egy finom, füstös verziót hoztunk nektek, pirított kolbászkarikákkal a tetején.

Sárgaborsófőzelék pirított kolbásszal és tejfölpettyekkel
Sárgaborsófőzelék pirított kolbásszal és tejfölpettyekkel

Mi is az a sárgaborsó?

Bár sokan nem tudják, a sárgaborsó valójában a zöldborsó kiszárított és hántolt magja, ami a maghéjat elveszítve két lencseformájú félre válik - ezért nevezzük felesborsónak is.

A sárgaborsó egy olcsó és tápláló alapanyag, ám maga a növény igényli a rendszeres vízutánpótlást - épp ezért terjedt el Észak- és Közép-Kelet Európában. Mi, magyarok leginkább főzelékként ismerjük, ám ha kicsit túltekintünk határainkon, más felhasználási formáira is bukkanhatunk, ilyen a litvánok kásája (Žirnių košė) és a görögök mártogatósa (Fava).

A legjellemzőbb formája azonban a sűrű, ragus leves, ilyen formában eszik a lengyelek (Grochówka), a hollandok (Erwtensoep) a svédek (Ärtsoppa), a finnek (Hernekeitto) és a britek is (Pea and Ham Soup). Ezek lényegében mind a mi sárgaborsófőzelékünk kicsit hígabb, más-más hússal és zöldséggel feldobott variációi.

Sárgaborsófőzelék pirított kolbásszal és tejfölpettyekkel
Sárgaborsófőzelék pirított kolbásszal és tejfölpettyekkel

Mitől lesz tökéletes a sárgaborsófőzelék?

Bár pofonegyszerű receptről van szó, van néhány trükk, amit ha bevetünk, olyan finom főzeléket eredményez, amit rendszeresen akarunk majd kanalazni.

  • A közhiedelemmel ellentétben nem kell a sárgaborsót órákra beáztatni, elég, ha adunk neki fél óra fürdőt főzés előtt. De ha elmarad, az sem a világvége.
  • Ha nem vegán főzeléket készítünk, akkor érdemes valamilyen jóféle füstölt húst használni hozzá. Ez lehet kolbász vagy szalonna is, a lényeg, hogy a főzést azzal kezdjük, hogy ezt alaposan lesütjük. A pirult darabkákat félretesszük tálalásig, a hátramaradt zsíron pedig folytatjuk a főzést.
  • Nem szabad alulbecsülni a hagyma dinsztelését sem, akkor jó, ha alaposan átpárolódik, kicsit akár le is pirul, így lesz ízes az alap. Érdemes kicsit sózni is, ettől könnyebben puhul majd.
  • Mint a főzelékeket általában, ezt sem kell túlfűszerezni: pár babérlevél, esetleg egy csipet kömény vagy majoranna épp elég bele.
  • Amikor a sárgaborsó már puha, és szinte szétfőtt, jöhet a krémesítés: ehhez használjunk tejfölt vagy joghurtot, míg a vega/vegán verziót kókusztejjel is feldobhatjuk.
  • Sűríteni pedig nem is kell semmivel, a borsó épp elég sűrű, innen is jön a betonfőzelék elnevezés.

További sárgaborsós kedvencek:

További receptek

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...