Sárgaborsó-főzelék
Az iskolai menza betonfőzeléke talán sokak kedvét elvette a sárgaborsótól, pedig felnőtt fejjel igenis érdemes egy második esélyt adni ennek a filléres, ám laktató alapanyagnak!
A sárgaborsó (vagy felesborsó, kinek-mi) az egyik legalulértékeltebb alapanyag, pedig fehérjében gazdag, szuper hüvelyes. Legtöbbször főzeléket készítünk belőle - így tettünk most mi is, és egy finom, füstös verziót hoztunk nektek, pirított kolbászkarikákkal a tetején.
Mi is az a sárgaborsó?
A sárgaborsó egy olcsó és tápláló alapanyag, ám maga a növény igényli a rendszeres vízutánpótlást - épp ezért terjedt el Észak- és Közép-Kelet Európában. Mi, magyarok leginkább főzelékként ismerjük, ám ha kicsit túltekintünk határainkon, más felhasználási formáira is bukkanhatunk, ilyen a litvánok kásája (Žirnių košė) és a görögök mártogatósa (Fava).
A legjellemzőbb formája azonban a sűrű, ragus leves, ilyen formában eszik a lengyelek (Grochówka), a hollandok (Erwtensoep) a svédek (Ärtsoppa), a finnek (Hernekeitto) és a britek is (Pea and Ham Soup). Ezek lényegében mind a mi sárgaborsófőzelékünk kicsit hígabb, más-más hússal és zöldséggel feldobott variációi.
Mitől lesz tökéletes a sárgaborsófőzelék?
Bár pofonegyszerű receptről van szó, van néhány trükk, amit ha bevetünk, olyan finom főzeléket eredményez, amit rendszeresen akarunk majd kanalazni.
- A közhiedelemmel ellentétben nem kell a sárgaborsót órákra beáztatni, elég, ha adunk neki fél óra fürdőt főzés előtt. De ha elmarad, az sem a világvége.
- Ha nem vegán főzeléket készítünk, akkor érdemes valamilyen jóféle füstölt húst használni hozzá. Ez lehet kolbász vagy szalonna is, a lényeg, hogy a főzést azzal kezdjük, hogy ezt alaposan lesütjük. A pirult darabkákat félretesszük tálalásig, a hátramaradt zsíron pedig folytatjuk a főzést.
- Nem szabad alulbecsülni a hagyma dinsztelését sem, akkor jó, ha alaposan átpárolódik, kicsit akár le is pirul, így lesz ízes az alap. Érdemes kicsit sózni is, ettől könnyebben puhul majd.
- Mint a főzelékeket általában, ezt sem kell túlfűszerezni: pár babérlevél, esetleg egy csipet kömény vagy majoranna épp elég bele.
- Amikor a sárgaborsó már puha, és szinte szétfőtt, jöhet a krémesítés: ehhez használjunk tejfölt vagy joghurtot, míg a vega/vegán verziót kókusztejjel is feldobhatjuk.
- Sűríteni pedig nem is kell semmivel, a borsó épp elég sűrű, innen is jön a betonfőzelék elnevezés.
További sárgaborsós kedvencek: