r
Nosalty Logó

Sárgaborsó-főzelék

Rosanics Petra
Sárgaborsó-főzelék
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

652
Kalória
32.1g
Fehérje
50g
Szénhidrát
36.8g
Zsír
418.8g
Víz
14.8g
Koleszterin
17g
Élelmi rost
4.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 652 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 115 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1521.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    279 mg
  • Nátrium
    1090 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    418.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 652 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.2 g

Zsír

  • Összesen
    147.1 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6086.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    317 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    1114 mg
  • Nátrium
    4361 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    199.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

Víz

  • Összesen
    1675.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    497 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    293 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 2606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    74 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 115 kcal

Elkészítés

  1. A sárgaborsót beáztatjuk legalább egy fél órára.
  2. Egy lábosban egy kis olajon lepirítjuk a felkarikázott kolbászt, majd amikor már ropogós, kiszedjük és félretesszük.
  3. A kolbászból kisült zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Mikor már szép üvegesre pirult a hagyma, megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, elkeverjük, majd hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót és a babérlevelet.
  4. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, az egészet átforgatjuk, majd felöntjük vízzel - első körben körülbelül egy literrel. Keverünk rajta egyet, lefedjük, és mérsékelt lángon egy óra alatt puhára főzzük a borsót. Közben néha megkeverjük, ha pedig elfőne minden víz róla, pótoljuk - összesen kb. 1,5 liter vizet vett fel nálunk a sárgaborsó.
  5. Amikor már teljesen puha és szétfőtt a hüvelyes, szedjünk belőle egy-két merőkanállal egy tálkába. Ehhez adjuk hozzá a tejfölt, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a lábasba.
  6. Keverjük el alaposan, főzzük még 5 percig, majd tálaljuk a ropogósra pirított kolbászkarikákkal, tejfölpettyekkel és aprított petrezselyemmel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 80 p

Az iskolai menza betonfőzeléke talán sokak kedvét elvette a sárgaborsótól, pedig felnőtt fejjel igenis érdemes egy második esélyt adni ennek a filléres, ám laktató alapanyagnak!

A sárgaborsó (vagy felesborsó, kinek-mi) az egyik legalulértékeltebb alapanyag, pedig fehérjében gazdag, szuper hüvelyes. Legtöbbször főzeléket készítünk belőle - így tettünk most mi is, és egy finom, füstös verziót hoztunk nektek, pirított kolbászkarikákkal a tetején.

Sárgaborsófőzelék pirított kolbásszal és tejfölpettyekkel
Sárgaborsófőzelék pirított kolbásszal és tejfölpettyekkel

Mi is az a sárgaborsó?

Bár sokan nem tudják, a sárgaborsó valójában a zöldborsó kiszárított és hántolt magja, ami a maghéjat elveszítve két lencseformájú félre válik - ezért nevezzük felesborsónak is.

A sárgaborsó egy olcsó és tápláló alapanyag, ám maga a növény igényli a rendszeres vízutánpótlást - épp ezért terjedt el Észak- és Közép-Kelet Európában. Mi, magyarok leginkább főzelékként ismerjük, ám ha kicsit túltekintünk határainkon, más felhasználási formáira is bukkanhatunk, ilyen a litvánok kásája (Žirnių košė) és a görögök mártogatósa (Fava).

A legjellemzőbb formája azonban a sűrű, ragus leves, ilyen formában eszik a lengyelek (Grochówka), a hollandok (Erwtensoep) a svédek (Ärtsoppa), a finnek (Hernekeitto) és a britek is (Pea and Ham Soup). Ezek lényegében mind a mi sárgaborsófőzelékünk kicsit hígabb, más-más hússal és zöldséggel feldobott variációi.

Sárgaborsófőzelék pirított kolbásszal és tejfölpettyekkel
Sárgaborsófőzelék pirított kolbásszal és tejfölpettyekkel

Mitől lesz tökéletes a sárgaborsófőzelék?

Bár pofonegyszerű receptről van szó, van néhány trükk, amit ha bevetünk, olyan finom főzeléket eredményez, amit rendszeresen akarunk majd kanalazni.

  • A közhiedelemmel ellentétben nem kell a sárgaborsót órákra beáztatni, elég, ha adunk neki fél óra fürdőt főzés előtt. De ha elmarad, az sem a világvége.
  • Ha nem vegán főzeléket készítünk, akkor érdemes valamilyen jóféle füstölt húst használni hozzá. Ez lehet kolbász vagy szalonna is, a lényeg, hogy a főzést azzal kezdjük, hogy ezt alaposan lesütjük. A pirult darabkákat félretesszük tálalásig, a hátramaradt zsíron pedig folytatjuk a főzést.
  • Nem szabad alulbecsülni a hagyma dinsztelését sem, akkor jó, ha alaposan átpárolódik, kicsit akár le is pirul, így lesz ízes az alap. Érdemes kicsit sózni is, ettől könnyebben puhul majd.
  • Mint a főzelékeket általában, ezt sem kell túlfűszerezni: pár babérlevél, esetleg egy csipet kömény vagy majoranna épp elég bele.
  • Amikor a sárgaborsó már puha, és szinte szétfőtt, jöhet a krémesítés: ehhez használjunk tejfölt vagy joghurtot, míg a vega/vegán verziót kókusztejjel is feldobhatjuk.
  • Sűríteni pedig nem is kell semmivel, a borsó épp elég sűrű, innen is jön a betonfőzelék elnevezés.

További sárgaborsós kedvencek:

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek