- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
5 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
11g rozmaring14 kcal
-
350g bárányhús935 kcal
-
200g konzerv paradicsom32 kcal
-
250g vörösbor213 kcal
-
8g hajdinaliszt25 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
10 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
21g rozmaring28 kcal
-
700g bárányhús1869 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
500g vörösbor425 kcal
-
15g hajdinaliszt50 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
3.9g halványító zeller0 kcal
-
8.7g vöröshagyma3 kcal
-
7.7g sárgarépa3 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
33.8g bárányhús90 kcal
-
19.3g konzerv paradicsom3 kcal
-
24.1g vörösbor21 kcal
-
0.7g hajdinaliszt2 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 63.9 g
Zsír
-
Összesen 85.2 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1551.7 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 741 mg
-
Nátrium 318 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 795.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 662 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 139 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6528 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5491 micro
-
Lut-zea 488 micro
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 127.9 g
Zsír
-
Összesen 170.5 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 504 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3103.4 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 442 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 352 mg
-
Foszfor 1482 mg
-
Nátrium 635 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1591.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1323 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 50 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 278 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 13057 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 10981 micro
-
Lut-zea 976 micro
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 239 micro
-
β-karotin 630 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 530 micro
-
Lut-zea 47 micro
Hozzávalók
-
2 közepes szár halványító zeller
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
3 szál rozmaring
-
40 dkg konzerv paradicsom
-
5 dl vörösbor (az alkoholt a paleolit étkezés kizárja, viszont a főzés során elpárolog az alkoholtartalma)
-
1 evőkanál hajdinaliszt (lehet finomliszt is, de a paleo étrendbe nem fér bele, a hajdinaliszt is csak kompromisszum)
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Első lépésként keressünk egy olyan edényt, amelyet tűzhelyen és sütőben egyaránt lehet használni. Ha megvan, daraboljuk fel a zellert, a sárgarépát, a hagymát, a rozmaringszárról lecsipkedett leveleket és a húst.
- Melegítsük fel az edényünket, majd tegyük bele a zöldségeket, a rozmaringot és két evőkanál olívaolajat. Pirítsuk az egészet nagyjából tíz percig. Isteni illat lesz, ahogy a rozmaringból távozó olajok beterítik a zöldségeket és vegyülnek az olívával.
- Következő lépésként tegyük az edénybe a húst, és szórjuk meg a kanál liszttel. Míg átpirítjuk a húst, kapcsoljuk be a sütőnket, hogy bemelegedjen. Adjuk a húshoz a vörösbort, a paradicsomkonzervet, egy kiskanál sót és egy csipet borsot. Forraljuk össze, majd húzzuk le a tűzről.
- Ha az edényünknek van teteje, akkor azzal, ha nincs, akkor dupla rétegű alufóliával takarjuk le légmentesen, és tegyük a sütőbe 1,5 órára. Az idő leteltével vegyük ki a ragut, távolítsuk el a fóliát vagy a tetőt, és helyezzük vissza még fél órára.Amikor ez is megvan, vegyük ki a ragut a sütőből.
- Ha túl hígnak találjuk a szaftot, akkor a tűzhelyen fedő nélkül, erős lángon, folyamatos kevergetés mellett párologtassuk el a felesleges vizet, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget.
- Tálalás előtt kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, ízlés szerint sózzuk újra.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6959
- Feltöltés dátuma: 2012. február 02.
Ajánló
Köretnek krumpligombócot, friss kenyeret vagy angolosan párolt zöldségeket tudok elképzelni - jómagam a paleo jegyében köret nélkül fogyasztottam, és úgy is nagyon finom és laktató volt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Már régóta nézegettem ezt a ragut Jamie Oliver oldalán, de valahogy a báránytól ódzkodtam egy kicsit. Egyszer ettem, már meg nem mondom, hol és nagyon nem ízlett. Viszont annyira jól nézett ki, és az elkészítése sem nagy kaland, hogy úgy döntöttem, megfőzöm. Gondoltam, ha most sem kötök barátságot a báránnyal, akkor maximum csak húsimádó szerelmem tömi tele a pocakját. Nos, bár az elkészítés egyszerű - csak hosszadalmas - az előkészületek alatt nem egyszer ötlött fel bennem, hogy ez nem volt jó ötlet. A raguhoz szükséges zöldségek feldarabolása nagyjából három percet vesz igénybe, nem így a húsé. Mire megszabadultam az amúgy gyönyörű húst borító hártyáktól és az inak eltávolítható részétől komolyan leizzadtam, szóval csak jelzem, ha valaki arra vetemedik, hogy nekilát ennek, készüljön fel egy szakács vs. bárányhús meccsre. Hál'isten a hús kockázása volt a legnagyobb feladat, utána az étel gyakorlatilag magától elkészül. Igaz, ehhez majdnem három órára van szüksége, de bátran állítom, megéri a várakozást. Készítettem már párszor marha- és mindenféle pörkölteket, de ilyen omlós, zamatos, szinte már vaj állagú húst nem sikerült még előállítanom. És ami meglepett, hogy a több mint kétórás főzés alatt, míg a hús elnyerte ezt az isteni állapotot a répa és a zeller nem avanzsáltak bébipapivá sőt, a répa finoman ropogós maradt.