r
Nosalty Logó

Véres pite disznótorra

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Véres pite disznótorra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A véres- és májashurkához

A pitéhez

Összesen 4932 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A véres- és májashurkához

A pitéhez

Összesen 49326 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A véres- és májashurkához

A pitéhez

Összesen 298 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    184.1 g

Zsír

  • Összesen
    270.2 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4727.8 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    537 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    110 mg
  • Magnézium
    276 mg
  • Foszfor
    2007 mg
  • Nátrium
    1486 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    418 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    699.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13243 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    73 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    94 mg
  • D vitamin:
    280 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    81 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1677 micro
  • Kolin:
    239 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13103 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    1513 micro
  • β-crypt
    313 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1043 micro
Összesen 4932 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1840.9 g

Zsír

  • Összesen
    2701.9 g
  • Telített zsírsav
    1034 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1192 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    331 g
  • Koleszterin
    19084 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    47278 g
  • Cink
    297 mg
  • Szelén
    5374 mg
  • Kálcium
    2705 mg
  • Vas
    1104 mg
  • Magnézium
    2756 mg
  • Foszfor
    20075 mg
  • Nátrium
    14855 mg
  • Réz
    41 mg
  • Mangán
    70 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4180.4 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    191 mg

VÍZ

  • Összesen
    6997.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132429 micro
  • B6 vitamin:
    44 mg
  • B12 Vitamin:
    728 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    936 mg
  • D vitamin:
    2801 micro
  • K vitamin:
    356 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    51 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    108 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    811 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16767 micro
  • Kolin:
    2385 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131025 micro
  • α-karotin
    302 micro
  • β-karotin
    15132 micro
  • β-crypt
    3131 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    10430 micro
Összesen 49326 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    799 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    790 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 298 kcal

Hozzávalók

A véres- és májashurkához

A pitéhez

Elkészítés

A véres- és májashurkához

  1. Először elkészítjük a véreshurkatölteléket, (májashurkát).A tüdőt, a szívet és a vesét valamint a májat a szalonnával együttbő vízben megfőzzük. Hideg vízben rakjuk oda a belsőségeket és a húst is, és főzzük kb1és félóráig felforralástól számítva. Amikor a májat feldobja a víz a tetejére akkor van kész.Majd kivesszük, az abáló levet megtartjuk.
  2. A belsőségeket valaminta húst és a zsírszalonnát ledaráljuk egy nagy tálba vagy teknőbe.
  3. Az abálólébe belerakjuk a rizst úgy, hogy minden kg rizsre 2 liter és 1 dl abálólevet számolunk. Megsózzukkb. 3-4 ek sóval, és visszarakjuk a tűzre. Amikor felforrt, elzárjuk alatta a tüzet, és letakarjuk. Így hagyjuk, míg a rizs felszívja a vizet, és pergőssé válik.
  4. Ezalatt egy kis zsíron megdinszteljük a fél kg kockára vágott vöröshagymát.
  5. Amikor mindennel készen vagyunk, fogjuk az összes hozzávalót - rizst, hagymát, belsőségeket, húst, fűszereket és a zsírt is,(a vér kivételével), és beletesszük a teknőbe, jól átdolgozzuk, átgyúrjuk. Ízlés szerint fűszerrel még javítunk rajta, ha szükséges. Mi a véreshurkarészbe nem szoktunk majorannát rakni, delehet, ha valaki úgy szereti.A forró zsírból annyit öntögetünk hozzá, hogy "lágyas" (ahogy a nagyi mondta) állagot kapjunk.
  6. Ekkor kétfelé vesszük a töltelékünket,. Az egyik fele a májashurka, amit betölthetünk a bélbe. A másik feléhez hozzákeverjük a sertésvért. Ez lesz a véreshurka, amit az eldolgozás után szintén bélbe tölthetünk. Azonban a pitéhez vegyünk el belőle kb. 1 kg-ot, és ezt ne töltsük be hurkának.
  7. A pite elkészítéséhez egy tepsit zsírozzunk ki, és a sütőt melegítsük elő.
  8. A tölteléket keverjük össze a kb. 0,5-0,7 kg mennyiségű vérrel (ezt nagymamám úgy mondta mindig, hogy "olyan két összmarék vér"), és tegyük bele a tepsibe.
  9. Majd itt a tepsiben kezdjük el beleadagolni a tejet, és kézzel-kanállal lassacskán oszlassunk el benne fél liter tejet. Majd a többi tejet öntsük lassan a tetejére, úgy, hogy kb. 3-4 mm vastagon belepje. Tegyük a sütőbe, míg a teteje szépen ropogósra megpirul, és az egész jól átsül. Ez kb 60 percet (esetleg kicsit többet) vesz igénybe.
  10. Ha kisült, kissé várjunk 10-15 percet, és kb. 12-15cm X 12-15 cm-es kockákra vágva tálaljuk, savanyúsággal, dinsztelt káposztával, kenyérrel vagy hagymás burgonyával, kinek hogy esik jól.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35X25
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 10673
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 09.

Ajánló

Disznótor alkalmával ajánljuk elkészíteni! De azért ne keseredjünk el, mi már sütöttük úgy ís, hogy vettünk hentesnél hozzávalókat, és egész egyszerűen otthon panelkörülmények között megcsináltuk. Ha valakitől kapunk véreshurkát, azt is feldolgozhatjuk. Némelyik hentesnél lehet kapni sertésvért. Savanyúsággal, dinsztelt káposztával, jófajta házikenyérrel isteni! Az előkészületi időnél a pite előkészületi idejét adtam meg, mintha már kész véreshurkatöltelékkel rendelkeznénk. Ha nem, akkor azt számoljuk hozzá. pH besorolás: erősen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkorom emlékeit felevenítendően készítettük el anyukámmal ezt a disznótoros ételt. Faluhelyen, ahol lakott, ezt rendszerint feladták az asztalra a friss véreshurkatöltelékből. Elnézést kérek előre is, voltak nehézségeim a pontos mennyiségek megadását illetőleg, mert a papírokon, ahol le volt jegyzetelve a recept, erősen hozzávetőleges mennyiségek szerepeltek, s annó a nagyim (Pepike, akit már említettem egyszer) is csak olyan mértékekkel magyarázott el, mint összemarék - összmarék, annyi vér, hogy lágyas legyen, a pite legyen lágyabb mint a véreshurka, a só ízlés szerint, a tej annyi, hogy ellepje...Ja! Valamint úgy ellenőrizzük le, hogy kész a pite, hogy a villa fokát végighúzzuk a tetején, s ha zörög, akkor kész...no mindegy, azért megpróbáltuk feldolgozni a ránk maradt receptet úgy, hogy a mennyiségek nagyjából megfeleljenek nekünk. Előfordulhat a fűszerezésnél eltérés, valamint a forró zsír adagolásánál. Ezek határozzák meg az ízt és az állagot. Ezt tényleg csak tapasztalattal lehet megtanulni. Vannak helyek ahol a vért is abálják, nálunk nem volt szokás. Tegye mindenki belátása szerint! A hurka töltését nem írom le, mert jelen esetben az nem volt cél, ezért is elnézést kérek. Ez szintén olyan recept, mint Edit receptje, hogy lesznek olyanok, akik nem bírják a vért, nem tetszik nekik, azoknak kéretik továbblapozni. Sokan vagyunk azonban olyanok, akik szeretjük a házias, jellegzetes vidéki ízeket, hagyományokat. Ezt a receptet azoknak ajánljuk sok szeretettel!

Hozzávalók

A véres- és májashurkához

A pitéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek