Hozzávalók
A véres- és májashurkához
-
2 kg sertésmáj
-
1 kg sertéshús
-
5 dkg fűszerpaprika
-
4 dkg fekete bors
A pitéhez
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
A véres- és májashurkához
-
100g sertéstüdő85 kcal
-
100g sertésszív118 kcal
-
150g sertésvese150 kcal
-
200g sertésmáj268 kcal
-
100g sertéshús166 kcal
-
0g sertésvér0 kcal
-
200g disznózsír1804 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g rizs1790 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
14 kcal
-
4g fekete bors10 kcal
-
2g szegfűbors0 kcal
-
4g majoranna11 kcal
A pitéhez
-
70g sertésvér53 kcal
-
70g tej39 kcal
-
100g véres hurka379 kcal
-
3g disznózsír27 kcal
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
A véres- és májashurkához
-
1000g sertéstüdő850 kcal
-
1000g sertésszív1180 kcal
-
1500g sertésvese1500 kcal
-
2000g sertésmáj2680 kcal
-
1000g sertéshús1660 kcal
-
0g sertésvér0 kcal
-
2000g disznózsír18040 kcal
-
0g só0 kcal
-
5000g rizs17900 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
50g fűszerpaprika141 kcal
-
40g fekete bors100 kcal
-
20g szegfűbors0 kcal
-
40g majoranna108 kcal
A pitéhez
-
700g sertésvér532 kcal
-
700g tej392 kcal
-
1000g véres hurka3790 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
A véres- és májashurkához
-
6g sertéstüdő5 kcal
-
6g sertésszív7 kcal
-
9g sertésvese9 kcal
-
12.1g sertésmáj16 kcal
-
6g sertéshús10 kcal
-
0g sertésvér0 kcal
-
12.1g disznózsír109 kcal
-
0g só0 kcal
-
30.2g rizs108 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0.2g fekete bors1 kcal
-
0.1g szegfűbors0 kcal
-
0.2g majoranna1 kcal
A pitéhez
-
4.2g sertésvér3 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
6g véres hurka23 kcal
-
0.2g disznózsír2 kcal
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 184.1 g
Zsír
-
Összesen 270.2 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 1908 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4727.8 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 537 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 110 mg
-
Magnézium 276 mg
-
Foszfor 2007 mg
-
Nátrium 1486 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrát
-
Összesen 418 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 19 mg
Víz
-
Összesen 699.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13243 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 73 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 94 mg
-
D vitamin: 280 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 81 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1677 micro
-
Kolin: 239 mg
-
Retinol - A vitamin: 13103 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 1513 micro
-
β-crypt 313 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1043 micro
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1840.9 g
Zsír
-
Összesen 2701.9 g
-
Telített zsírsav 1034 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1192 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 331 g
-
Koleszterin 19084 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 47278 g
-
Cink 297 mg
-
Szelén 5374 mg
-
Kálcium 2705 mg
-
Vas 1104 mg
-
Magnézium 2756 mg
-
Foszfor 20075 mg
-
Nátrium 14855 mg
-
Réz 41 mg
-
Mangán 70 mg
Szénhidrát
-
Összesen 4180.4 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 191 mg
Víz
-
Összesen 6997.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132429 micro
-
B6 vitamin: 44 mg
-
B12 Vitamin: 728 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 936 mg
-
D vitamin: 2801 micro
-
K vitamin: 356 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 51 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 108 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 811 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16767 micro
-
Kolin: 2385 mg
-
Retinol - A vitamin: 131025 micro
-
α-karotin 302 micro
-
β-karotin 15132 micro
-
β-crypt 3131 micro
-
Likopin 8 micro
-
Lut-zea 10430 micro
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 285.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 25.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 42.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 799 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 790 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Elkészítés
A véres- és májashurkához
- Először elkészítjük a véreshurkatölteléket, (májashurkát).A tüdőt, a szívet és a vesét valamint a májat a szalonnával együttbő vízben megfőzzük. Hideg vízben rakjuk oda a belsőségeket és a húst is, és főzzük kb1és félóráig felforralástól számítva. Amikor a májat feldobja a víz a tetejére akkor van kész.Majd kivesszük, az abáló levet megtartjuk.
- A belsőségeket valaminta húst és a zsírszalonnát ledaráljuk egy nagy tálba vagy teknőbe.
- Az abálólébe belerakjuk a rizst úgy, hogy minden kg rizsre 2 liter és 1 dl abálólevet számolunk. Megsózzukkb. 3-4 ek sóval, és visszarakjuk a tűzre. Amikor felforrt, elzárjuk alatta a tüzet, és letakarjuk. Így hagyjuk, míg a rizs felszívja a vizet, és pergőssé válik.
- Ezalatt egy kis zsíron megdinszteljük a fél kg kockára vágott vöröshagymát.
- Amikor mindennel készen vagyunk, fogjuk az összes hozzávalót - rizst, hagymát, belsőségeket, húst, fűszereket és a zsírt is,(a vér kivételével), és beletesszük a teknőbe, jól átdolgozzuk, átgyúrjuk. Ízlés szerint fűszerrel még javítunk rajta, ha szükséges. Mi a véreshurkarészbe nem szoktunk majorannát rakni, delehet, ha valaki úgy szereti.A forró zsírból annyit öntögetünk hozzá, hogy "lágyas" (ahogy a nagyi mondta) állagot kapjunk.
- Ekkor kétfelé vesszük a töltelékünket,. Az egyik fele a májashurka, amit betölthetünk a bélbe. A másik feléhez hozzákeverjük a sertésvért. Ez lesz a véreshurka, amit az eldolgozás után szintén bélbe tölthetünk. Azonban a pitéhez vegyünk el belőle kb. 1 kg-ot, és ezt ne töltsük be hurkának.
- A pite elkészítéséhez egy tepsit zsírozzunk ki, és a sütőt melegítsük elő.
- A tölteléket keverjük össze a kb. 0,5-0,7 kg mennyiségű vérrel (ezt nagymamám úgy mondta mindig, hogy "olyan két összmarék vér"), és tegyük bele a tepsibe.
- Majd itt a tepsiben kezdjük el beleadagolni a tejet, és kézzel-kanállal lassacskán oszlassunk el benne fél liter tejet. Majd a többi tejet öntsük lassan a tetejére, úgy, hogy kb. 3-4 mm vastagon belepje. Tegyük a sütőbe, míg a teteje szépen ropogósra megpirul, és az egész jól átsül. Ez kb 60 percet (esetleg kicsit többet) vesz igénybe.
- Ha kisült, kissé várjunk 10-15 percet, és kb. 12-15cm X 12-15 cm-es kockákra vágva tálaljuk, savanyúsággal, dinsztelt káposztával, kenyérrel vagy hagymás burgonyával, kinek hogy esik jól.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 20 p
- Sütés ideje: 60 p
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35X25
Gyerekkorom emlékeit felevenítendően készítettük el anyukámmal ezt a disznótoros ételt. Faluhelyen, ahol lakott, ezt rendszerint feladták az asztalra a friss véreshurkatöltelékből. Elnézést kérek előre is, voltak nehézségeim a pontos mennyiségek megadását illetőleg, mert a papírokon, ahol le volt jegyzetelve a recept, erősen hozzávetőleges mennyiségek szerepeltek, s annó a nagyim (Pepike, akit már említettem egyszer) is csak olyan mértékekkel magyarázott el, mint összemarék - összmarék, annyi vér, hogy lágyas legyen, a pite legyen lágyabb mint a véreshurka, a só ízlés szerint, a tej annyi, hogy ellepje...Ja! Valamint úgy ellenőrizzük le, hogy kész a pite, hogy a villa fokát végighúzzuk a tetején, s ha zörög, akkor kész...no mindegy, azért megpróbáltuk feldolgozni a ránk maradt receptet úgy, hogy a mennyiségek nagyjából megfeleljenek nekünk. Előfordulhat a fűszerezésnél eltérés, valamint a forró zsír adagolásánál. Ezek határozzák meg az ízt és az állagot. Ezt tényleg csak tapasztalattal lehet megtanulni. Vannak helyek ahol a vért is abálják, nálunk nem volt szokás. Tegye mindenki belátása szerint! A hurka töltését nem írom le, mert jelen esetben az nem volt cél, ezért is elnézést kérek. Ez szintén olyan recept, mint Edit receptje, hogy lesznek olyanok, akik nem bírják a vért, nem tetszik nekik, azoknak kéretik továbblapozni. Sokan vagyunk azonban olyanok, akik szeretjük a házias, jellegzetes vidéki ízeket, hagyományokat. Ezt a receptet azoknak ajánljuk sok szeretettel!