r
Nosalty Logó

Véres pite disznótorra

NS
Véres pite disznótorra
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A véres- és májashurkához

A pitéhez

4932
Kalória
184.1g
Fehérje
418g
Szénhidrát
270.2g
Zsír
699.7g
Víz
1.9kg
Koleszterin
19.1g
Élelmi rost
6.7g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A véres- és májashurkához

A pitéhez

Összesen 4932 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A véres- és májashurkához

A pitéhez

Összesen 49326 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A véres- és májashurkához

A pitéhez

Összesen 298 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    184.1 g

Zsír

  • Összesen
    270.2 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4727.8 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    537 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    110 mg
  • Magnézium
    276 mg
  • Foszfor
    2007 mg
  • Nátrium
    1486 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    418 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    699.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13243 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    73 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    94 mg
  • D vitamin:
    280 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    81 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1677 micro
  • Kolin:
    239 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13103 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    1513 micro
  • β-crypt
    313 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1043 micro
Összesen 4932 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1840.9 g

Zsír

  • Összesen
    2701.9 g
  • Telített zsírsav
    1034 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1192 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    331 g
  • Koleszterin
    19084 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    47278 g
  • Cink
    297 mg
  • Szelén
    5374 mg
  • Kálcium
    2705 mg
  • Vas
    1104 mg
  • Magnézium
    2756 mg
  • Foszfor
    20075 mg
  • Nátrium
    14855 mg
  • Réz
    41 mg
  • Mangán
    70 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4180.4 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    191 mg

Víz

  • Összesen
    6997.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132429 micro
  • B6 vitamin:
    44 mg
  • B12 Vitamin:
    728 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    936 mg
  • D vitamin:
    2801 micro
  • K vitamin:
    356 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    51 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    108 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    811 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16767 micro
  • Kolin:
    2385 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131025 micro
  • α-karotin
    302 micro
  • β-karotin
    15132 micro
  • β-crypt
    3131 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    10430 micro
Összesen 49326 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    42.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    799 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    790 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 298 kcal

Elkészítés

A véres- és májashurkához

  1. Először elkészítjük a véreshurkatölteléket, (májashurkát).A tüdőt, a szívet és a vesét valamint a májat a szalonnával együttbő vízben megfőzzük. Hideg vízben rakjuk oda a belsőségeket és a húst is, és főzzük kb1és félóráig felforralástól számítva. Amikor a májat feldobja a víz a tetejére akkor van kész.Majd kivesszük, az abáló levet megtartjuk.
  2. A belsőségeket valaminta húst és a zsírszalonnát ledaráljuk egy nagy tálba vagy teknőbe.
  3. Az abálólébe belerakjuk a rizst úgy, hogy minden kg rizsre 2 liter és 1 dl abálólevet számolunk. Megsózzukkb. 3-4 ek sóval, és visszarakjuk a tűzre. Amikor felforrt, elzárjuk alatta a tüzet, és letakarjuk. Így hagyjuk, míg a rizs felszívja a vizet, és pergőssé válik.
  4. Ezalatt egy kis zsíron megdinszteljük a fél kg kockára vágott vöröshagymát.
  5. Amikor mindennel készen vagyunk, fogjuk az összes hozzávalót - rizst, hagymát, belsőségeket, húst, fűszereket és a zsírt is,(a vér kivételével), és beletesszük a teknőbe, jól átdolgozzuk, átgyúrjuk. Ízlés szerint fűszerrel még javítunk rajta, ha szükséges. Mi a véreshurkarészbe nem szoktunk majorannát rakni, delehet, ha valaki úgy szereti.A forró zsírból annyit öntögetünk hozzá, hogy "lágyas" (ahogy a nagyi mondta) állagot kapjunk.
  6. Ekkor kétfelé vesszük a töltelékünket,. Az egyik fele a májashurka, amit betölthetünk a bélbe. A másik feléhez hozzákeverjük a sertésvért. Ez lesz a véreshurka, amit az eldolgozás után szintén bélbe tölthetünk. Azonban a pitéhez vegyünk el belőle kb. 1 kg-ot, és ezt ne töltsük be hurkának.
  7. A pite elkészítéséhez egy tepsit zsírozzunk ki, és a sütőt melegítsük elő.
  8. A tölteléket keverjük össze a kb. 0,5-0,7 kg mennyiségű vérrel (ezt nagymamám úgy mondta mindig, hogy "olyan két összmarék vér"), és tegyük bele a tepsibe.
  9. Majd itt a tepsiben kezdjük el beleadagolni a tejet, és kézzel-kanállal lassacskán oszlassunk el benne fél liter tejet. Majd a többi tejet öntsük lassan a tetejére, úgy, hogy kb. 3-4 mm vastagon belepje. Tegyük a sütőbe, míg a teteje szépen ropogósra megpirul, és az egész jól átsül. Ez kb 60 percet (esetleg kicsit többet) vesz igénybe.
  10. Ha kisült, kissé várjunk 10-15 percet, és kb. 12-15cm X 12-15 cm-es kockákra vágva tálaljuk, savanyúsággal, dinsztelt káposztával, kenyérrel vagy hagymás burgonyával, kinek hogy esik jól.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35X25

Gyerekkorom emlékeit felevenítendően készítettük el anyukámmal ezt a disznótoros ételt. Faluhelyen, ahol lakott, ezt rendszerint feladták az asztalra a friss véreshurkatöltelékből. Elnézést kérek előre is, voltak nehézségeim a pontos mennyiségek megadását illetőleg, mert a papírokon, ahol le volt jegyzetelve a recept, erősen hozzávetőleges mennyiségek szerepeltek, s annó a nagyim (Pepike, akit már említettem egyszer) is csak olyan mértékekkel magyarázott el, mint összemarék - összmarék, annyi vér, hogy lágyas legyen, a pite legyen lágyabb mint a véreshurka, a só ízlés szerint, a tej annyi, hogy ellepje...Ja! Valamint úgy ellenőrizzük le, hogy kész a pite, hogy a villa fokát végighúzzuk a tetején, s ha zörög, akkor kész...no mindegy, azért megpróbáltuk feldolgozni a ránk maradt receptet úgy, hogy a mennyiségek nagyjából megfeleljenek nekünk. Előfordulhat a fűszerezésnél eltérés, valamint a forró zsír adagolásánál. Ezek határozzák meg az ízt és az állagot. Ezt tényleg csak tapasztalattal lehet megtanulni. Vannak helyek ahol a vért is abálják, nálunk nem volt szokás. Tegye mindenki belátása szerint! A hurka töltését nem írom le, mert jelen esetben az nem volt cél, ezért is elnézést kérek. Ez szintén olyan recept, mint Edit receptje, hogy lesznek olyanok, akik nem bírják a vért, nem tetszik nekik, azoknak kéretik továbblapozni. Sokan vagyunk azonban olyanok, akik szeretjük a házias, jellegzetes vidéki ízeket, hagyományokat. Ezt a receptet azoknak ajánljuk sok szeretettel!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...