Véres hurka

Véres hurka

Leírás

A disznóvágáskor a több párhuzamosan zajló tartósító tevékenységek közül a végtermékek alapján legismertebb a kolbászkészítés mellett a hurkakészítés. A hurkát (a kolbászhoz hasonlóan) az állat kitisztított belébe töltik, annyi különbséggel, hogy a kolbászt a vékonybélbe, míg a hurkát a vastagabb, átmérőjű és vastagabb falú bélbe szokták tölteni. A véres hurka főtt belsőségek (tüdő, szív, vese, nyelv), bőrke és véres „hulladék” húsok, valamint párolt rizs és vér hozzáadásával, egyénileg változó fűszerezéssel készülnek. A hurkákat kifőzik rövid, forró vízbe mártással, abálással. A hurkák annyiféle változatban készülnek ahány tájegység, ahány település, ahány böllér vagy ház van az adott területen...

Mikor vegyem

Télen.

hogyan tároljam

A hurkát füstölés nélkül mélyhűtőben tárolják, füstölve azonban a kolbász mellett a kamrában, fellógatva sokáig eláll.

31 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek