Nosalty Logó

Házi kolbász és szalámi

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Jolán
Házi kolbász és szalámi
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 3839 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 46063 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 306 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    196.2 g

Zsír

  • Összesen
    325.1 g
  • Telített zsírsav
    115 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    147 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    825 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14939.2 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    245 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    242 mg
  • Foszfor
    2222 mg
  • Nátrium
    12020 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    663.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    771 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    150 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    65 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    601 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    174 micro
  • β-karotin
    7639 micro
  • β-crypt
    1806 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5538 micro
Összesen 3839 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2354.9 g

Zsír

  • Összesen
    3900.7 g
  • Telített zsírsav
    1375 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1767 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    568 g
  • Koleszterin
    9900 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179270 g
  • Cink
    223 mg
  • Szelén
    2093 mg
  • Kálcium
    2939 mg
  • Vas
    165 mg
  • Magnézium
    2907 mg
  • Foszfor
    26668 mg
  • Nátrium
    144246 mg
  • Réz
    14 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    333.8 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    144 mg

VÍZ

  • Összesen
    7956.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    9248 micro
  • B6 vitamin:
    65 mg
  • B12 Vitamin:
    73 micro
  • E vitamin:
    134 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    1800 micro
  • K vitamin:
    327 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    67 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    45 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    781 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    238 micro
  • Kolin:
    7207 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    2086 micro
  • β-karotin
    91662 micro
  • β-crypt
    21667 micro
  • Likopin
    5 micro
  • Lut-zea
    66461 micro
Összesen 46063 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1187.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    956 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    607 micro
  • β-crypt
    144 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    440 micro
Összesen 306 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A darált húst és szalonnát jól összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a sót, borsot, fokhagymát, szegfűborsot, szerecsendiót. Jó alaposan összegyúrjuk. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Addig kell keverni, míg elválik a kezünktől.
  3. Most adjuk hozzá a pirospaprikát, és ezzel is alaposan átgyúrjuk.
  4. Rászórjuk a 1,5 ek cukort, és ezzel is átkeverjük.
  5. Tölthetjük. Ügyelni kell rá, hogy jó kemény legyen a szalámink és a kolbászunk!
  6. Töltés után célszerű tűvel megszúrni a levegős részeket, és fellógatva 1 napot hűvös, szellős helyen tárolni a füstölés előtt.
  7. A füstölést akác fűrészporral kell végezni.
  8. Kolbászt 2 napig, szalámit 3 napig tartjuk hideg füstön.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 57
  • Össznézettség: 95426
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 16.

Ajánló

"Kezdőknek is ajánljuk!"

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tavaly készítettünk először kolbászt és szalámit. Előtte nagyon sokat kurkásztunk a neten... Hát volt mindenféle, de mi szerettünk volna egy kicsit "különlegesebbet", mint a bors, só, paprika, fokhagyma. Szerencsére van egy nagyszerű hentesünk, aki nagyon jól ledarálta a hozzávalókat, így már csak be kellett keverni. Azért döntöttünk a comb mellett, mert jobb hús, mint a lapocka. Nincsenek inak benne, ami minket kimondottan zavar egy kolbászban. Árban nem sokkal drágább, és "prémium" minőségű kolbászt, szalámit készítettünk belőle. A fűszerek pedig nagyon összehozták az ízeket, :-) Nehéz itt adagot írni... Hiszen ez az adag tavaszig kitart.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Jolán! Kizártnak tartom, hogy köményt nem tettetek bele, szerintem ezt csak elfelejtetted leírni.

Jolán

Szió ! Az az igazság, hogy tavaly egy részébe tettünk köményt, de az jobban ízlett amiben nem volt. Ezért nem tettünk most bele, de természetesen aki szereti tegyen bele....Sokkal inkább ízlik benne a szerecsendió :-) üdv: Jolán

Éva-Anyóca

Nagyon guszta, bár lehet, megszokás kérdése az egész, én is inkább a köményre szavazok,...természetesen attól még lehet nagyon finom.:-) És ügyesek és bátrak vagytok, hogy házilag így belevágtatok.:-) Éva-Anyóca

Nikolett

Mi sem teszünk bele! S?t cukrot sem :)

Jolán

A cukrot a hentesünk mondta, hogy kell bele...De gondolom az a másfél kanál se nem oszt, se nem szoroz...:-) A kömény meg ízlés dolga...Én nem szeretem benne. Ha már saját magunk készítjük az ízesítést is alakíthatjuk. Már meg van füstölve és csak nézzük....hogy szikkad. Ez a legrosszabb, csak várni, várni.... Viszont nagyon jó móka az egész és a végeredmény egy nagyon drága min?ség? kolbász, szalámi. Csak a füstölés okoz gondot...

Törölt felhasználó

Kedves Jolán! Több receptet is átnéztem a neten, és mindenhol csak 3-4 dkg fokhagymáról írnak. Nem sok a 30 dkg a receptedben?

Jolán

Kedves wipy! Mi is nagyon sok receptet néztünk...s?t hentessel is konzultáltunk. Keveseltük a fokhagymát...és igen szerintünk kell ennyi bele, mármint akkor ha valóban egy nagyon finom, igazi "dögös" kolbászt és szalámit szerettünk volna készíteni. Mondjuk, ha van aki a kevésbé fokhagymásat szereti, hát az tegyen bele kevesebbet. Én is nagyon aggódtam az arányokat tekintve, hiszen nem kevés pénzr?l van szó és mondjuk általában jól füszerezek és már elég régóta a konyhában tevékenykedek....de akkoris: amikor a család "kolbászáról" van szó...hát a vagánykodásnak nincs ideje...Tehát bizton állítom (hiszen most is készítettünk 28 kg-nyi adagot) nagyon finom és különleges lett ....és már csak pár napot kell várni a kóstolással...:-)

Jolimami

Kedves Druszám! Szerintem a család ízlése alakítja a " család kolbászát" és mivel a f?szerek aránya nincs k?be vésve, a receptedet bárki továbbalakíthatja, saját ízlésére. Szerintem így jó, ahogy van. Az els? saját kolbászunk után mi is picit változtattunk az egyébként a Tiédhez nagyon hasonló recepten: feketeborsot már nem teszk bele, mert a szép pirospaprikás színt elszürkíti és ami fontosabb: a borstól hamarabb kiszárad. Én viszont szeretem, ha hosszabb ideig puha marad. Fehérbors, az rendben. Kömény csak nnyi, hogy a harmónia meglegyen, de még ne érezzem keverésnél az illatát, ez 10 kiló húshoz maximum 5 gramm. Fokhagyma viszont jöhet dögivel, 10 kilóhoz 10 deka és még soha senki nem panaszkodott, hogy sok bele. Szóval hajrá, ügyesek vagytok! Üdv!

Jolán

Szió Éva! Bizony ez így van...a család kolbásza éppen arról szól, hogy saját ízlésünk szerint ízesíthetjük. Azt hiszem a recept írásából kihagytam mennyire fontos, hogy tuti pirospaprikát használjunk. Ettem már sok házi készítés? kolbászt...de ezek a kolbászok többnyire "er?sen" paprika íz?ek voltak. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl paprikázzák. Nem szabad elfelejteni, hogy ez is egy ízesít?....a szép piros szín mellett. Most már több éve készítünk "hazait" de én is úgy gondolom az arányok rendben vannak. A fokhagyma az biztosan nincs eltúlozva.....:-) Bíztatok mindenkit....készítsetek házi kolbászt...nagyszer? dolog....és hatalmas sikerélmény!!

Jolimami

Igazad van, Szuszika! Az alapanyagok min?sége az egyik meghatározó elem és mivel több hétre-hónapra való élelmiszert készítünk, nem érdemes pont most és pont ezzel spórolni. Bizony legyen I. osztályú a pirospaprika, legyen a legszebb és f?leg magyar a fokhagyma, és magától értet?d?en nagyon friss a hús. Szerencse, hogy jól megtisztított belet sok helyen lehet kapni. A bekevert kolbászhúsból fél kilónyit ki szoktunk venni, abból némi rizzsel gombócot gyúr a párom, sav.káposztával így születik a toroskáposzta. Épp ma ettem a múltkor lefagyasztottból. Ráadásul jó buli az egész, élvezzük ahogy a kezünk alatt formálódik a kolbi, 20 éves cicánk (Jolánka) is végigszurkolja a hús illatától izgatottan az eseményt, alig gy?zzük távoltartani. Minden jót Neked és további jó sütés-f?zést, füstölgetést! Éva (Jolimami)

Jolán

De szuper.....:-) Mármint 20 éves cicátok van??????? ....és éppen Jolánkának hívják??? :-) Imádom a cicákat....nekünk 2 öreg hölgyikénk van 15 éves Szuszika...és 14 éves Myrcyke...imádjuk ?ket...gyönyör?ek még és fantasztikus az egyéniségük. Annyira jó, hogy 20 éves cicáról írsz...mert nagyon félek mi lesz velünk nélkülük...:-( De tudom el jön ez az id?, viszont sosem fogom felejteni az együtt töltött éveket!!! További szép estét ...és simizd meg Jolánkát...:-) üdv : a másik Jolán....

Törölt felhasználó

Kedves Jolán! Most rendeltem a Media Markttól egy Philips húsdarálót, amivel kolbászt is lehet elvileg tölteni. A kis családi éttermemben szeretnék házi kolbászt árulni, amit a te recepted alapján szeretnék készíteni. Az lenne a kérdésem, hogy melyik tárcsát használjam szerinted, a 4mm-eset vagy a 8mm-eset? El?re is köszönöm a segítséged! Üdv, Ani

Jolán

Kedves Ani! A húst kedvenc hentesünk darálta...mégpedig az üzletben. Mi ennek nagyon örültünk, mert házilag nem biztos, hogy ilyen jól sikerült volna.....Megkérdeztem a férjemet és szerinte 8 mm-es tárcsával darálták. De jóóó....:-) Mármint, hogy kipróbálod a receptet..:-) Azt hiszem mindenki a sajátjára esküszik....de mi ezt a receptet...az arányokat a hentessel is egyeztettük, de néhány dologban más volt a véleményünk...és ez a kis "véleménykülönbség" nagyon sokat dobott rajta! Ha lehetséges kérnék beszámolót...Nektek hogy ízlett...:-) üdv Jolán

Takcsi

Szia! Olvasom a recepted és valami szemet szúrt. 4 dkg füstölt szalonna (darált (nyers szalonna)) Ez kicsit kevésnek t?nik pláne füstölt,én simán zsírszalonnát rakok bele darálva de kb úgy hogy 25-30% zsírtartalma legyen a kolbásznak mert amúgy nagyon száraz. Üdv: Takcsi

Jolán

Szia Takcsi! Köszi...javítottam :-) Persze, hogy 4 kg kell...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek