r
Nosalty Logó

Verdák torta csokoládékrémesen

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Angelocska
Verdák torta csokoládékrémesen
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A kakaós piskótához (2 db)

A csokoládékrémhez

A fondanthoz

A vajkrémhez

Összesen 810 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A kakaós piskótához (2 db)

A csokoládékrémhez

A fondanthoz

A vajkrémhez

Összesen 9705 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A kakaós piskótához (2 db)

A csokoládékrémhez

A fondanthoz

A vajkrémhez

Összesen 349 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    36.9 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    212 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    601.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    254 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.3 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 810 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    114.8 g

Zsír

  • Összesen
    442.8 g
  • Telített zsírsav
    240 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    143 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    2545 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7215.3 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    1322 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    871 mg
  • Foszfor
    3052 mg
  • Nátrium
    1668 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1371.9 g
  • Cukor
    1102 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    758.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3163 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    489 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    293 micro
  • Kolin:
    1536 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3093 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    847 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2593 micro
Összesen 9705 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    259.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 349 kcal

Hozzávalók

A kakaós piskótához (2 db)

A csokoládékrémhez

A fondanthoz

A vajkrémhez

Elkészítés

A kakaós piskótához (2 db)

  1. Sütünk 2 darab kakaós piskóta tésztát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. A tojásfehérjéket habbá verjük, mikor majdnem kemény, 2-3 részletben hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, aztán 1-2-esével hozzáadjuk a sárgáját és még mindig csak verjük, amíg elég levegőt forgatunk bele. A sütőporral és kakaóval elkevert lisztet végül beleforgatjuk.
  3. A tepsinek csak az aljára teszünk sütőpapírt (vajjal lehet odaragasztani), az oldalát sehogyan sem kezeljük. Beleöntjük a masszát.
  4. A sütőt visszavesszük 180-ra, betoljuk a tepsit. Nem légkeveréses! 15 perc elteltével a sütőt 160 fokra levesszük, tovább sütjük 25 percig. Tilos nyitogatni!
  5. A kihűlt lapokat kettévágjuk. 3 lesz a kocsi alapja, 1-et felhasználunk fabrikálásnak.
  6. Felülnézetből ellenőrizve kifaragjuk a kocsi alakját. A tésztákat is faragjuk oldalról, hogy szép egyenletes futása, lekerekített íve legyen. Csakis éles késsel érdemes belevágni.
  7. A harmadik lapból elkezdjük kifaragni azokat az elemeket, amik megadják a kocsi domborzatát. Érdemes félbevágni két részre, aztán azt is félbe, hogy könnyen vághassuk vízszintesen is (hiszen réteges lesz a puttonya, hogy kaphasson tölteléket!) Lesz egy középső lépcsőzetes részünk, jobb-bal elöl és jobb-bal hátul pedig domborulat (amit én a korábban leesett részekből alkalmas darabokat kikeresve formáltam meg). Ne feledkezzünk meg a spoillerről sem.
  8. Ha mindez megvan, vegyünk le róla mindent, csak a tésztalapok maradjanak. (Én 5 kistányérra kiraktam őket megfelelő sorrendben egy asztalra, nehogy összekeverjem, melyik hova tartozott.)
  9. Csokikrémet főzünk. A tejszínt vízgőz fölött kevergetve melegítjük. Mikor langyosodik, melegszik, beletesszük a kockára tördelt csokoládét. Folyamatosan keverjük, amíg teljesen besűrűsödik (nem fog forrni, az odaégés elkerülése végett van vízgőz fölött).
  10. A tölteléket gyakran kevergetve hűtjük, de nem hűtjük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.
  11. Fogjuk most már azt a tálcát, amin végül a tortánk lesz. Fogjuk a legalsó tortalapot, kenjük meg, tegyük rá a tésztát, ugyanez a következővel is. Utána szépen minden alkatrészt a helyére ragasztunk. Ha minden rajta van, akkor lehet elkezdeni a leszakadt puha részekkel feltölteni a kocsit, ahol szükséges. Ügyeljük, hogy minél egyenletesebb legyen, ugyanis amikor jön a fondant, az hihetetlenül képes felnagyítani minden hibát, minden puklit, minden kis egyenetlenséget.
  12. A csokikrémmel megtöltött csokoládét tegyük éjszakára hűtőbe.
  13. A sok leesett piskótát tegyük félre, jó lesz még somlói galuskának :)
  14. Készítsünk fondantot, aminek egy éjszakán át állnia kell a hűtőben, hogy összeálljon.
  15. A pillecukrot kisebb darabokra vágjuk. Egy mikrózható tálat kikenünk margarinnal, beletesszük a pillecukrot, teszünk rá 2 ek vizet. Egy fakanalat is átkenünk margarinnal. Betesszük a tálat a mikróba, fél perc után kivesszük, rákeverünk. Néhányszor ezt ismételjük, amíg teljesen el nem olvad a cukor. Ezután hozzáöntjük a porcukrot és a keményítőt. Elkezdjük a kanállal keverni, majd pár perc után kézzel folytatjuk. Ehhez az egész kezünket bemargarinozzuk, mintha kezet mosnánk. Még így is ragadni fog. ELŐTTE AZONBAN helyezzünk egy nagy folpack csíkot az asztalra, amire keresztben még egyet helyezünk, ugyanis a fondantos kezünkkel nem fogunk tudni folpack-ot szerezni magunknak. Sőt, kettő ilyet kell, ugyanis kettő színünk lesz még az este. Gyúrjuk a fondantot vagy 10 percig, míg jól össze nem áll. (Ez nem túl kellemes, de szerintem ez az én módszerem a legkímélőbb. Mikor eleinte mások tanácsait követtem, akkor odaragadtam két kézzel az asztalhoz... minek egy asztalt is bemocskolni?? Nem értem...)
  16. Egy kisebb mennyiséget tegyünk az első fóliára, mielőtt még jól beszíneznénk a másik mennyiséget. A piros színezést tökéletesre érdemes elvégezni. (A sőreginél vettem ételszínezőt. A hipermarketes folyadékokat kerüljük! Én nem kevertem be teljesen, csak olyan élénk, sötét rózsaszínre, ezért reggel belekeverve a többit el is rontottam a pirosat... túl lágy lett.) A fóliában becsomagolva tehát állnak éjjel a hűtőben.
  17. Reggel kivesszük őket, kis felengedés után enyhén margarinos kézzel átgyúrjuk. Sok-sok keményítős deszkán (az anyag teteje is keményítős) kinyújtjuk és ráemeljük a kocsira.
  18. A vajkrém tartja a fondant díszítést a tortához. Ideális esetben 10 percig verjük habverővel (én nem tudom, hogy valaha tudtam-e már addig várni). Érdemes sokáig keverni, hogy jó legyen.
  19. Ezzel először óvatosan, lazán bekenjük a kocsit. Ha megvan az alapozó réteg, akkor jöhet a többi, lehet merészebben kenni. Arra ügyeljünk, hogy maradjon vajkrém a további elemek felragasztásához. És szintén ügyeljünk, hogy egyenletesen kenjük, ne legyen hibaforrás.
  20. Erre emeljük rá a fondant rétegünket. Szépen rásimítjuk, körbevágjuk. (A spoilert külön vontam be és raktam rá a legvégén.) A többi elem már gyerekjáték, a félretett világosabb színt tudjuk bekeverni, kivagdosni és rárakni. (A kerekeknél pogácsa szaggatót használtam, a kisebb körökhöz pedig egyéb alkalmatos formákat a háztartásból.) Mindent a vajkrém tapaszt oda.
  21. (Húztam kis színt is Dr. Oetker cerkákkal, de ezek hihetetlen gagyik. Már akkor is tapasztaltam, mikor 2 éve próbáltam velük mézeskalácsot díszíteni.) A saját anyagommal aztán jobban dolgoztam, de most már nem akartam egyebet bekeverni.
  22. Így hát csak az egyik felére került villám. Ezen az oldalán az orra sajnos ronda, leszakadt a fondant több helyen, ahogy átemeltem, mert elrontottam a színkikeveréssel. :(
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x40
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7688
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 08.

Ajánló

A recept a fázisfotókkal együtt itt látható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Angelocska 23 recept

Unokaöcsém 3. születésnapjára elkészültem életem első formatortájával :)  féltem, mi lesz ebből. Megnéztem pár oldalt, sok mindent nem tudtam meg belőlük, mint azt, hogy kell sok piskóta, amit összetart egy minőségi töltelék és faragni... vontam már be tortát fondanttal, de azt nem gondoltam volna, hogy ez lesz a legnagyobb mumus az egészben. Maga a faragás gyerekjáték. Eszembe jutott, hogy talán nem volt olyan nagy hülyeség anno rajzszakkörre járni - legalább tudom, milyen színek összekeveréséből milyen színeket kapok, na meg látom a formákat is. Első tortához képest talán nem olyan rossz. Persze lehetne jobb is, a sok ételfestéktől a piros fondant túl puha lett, ami szakadást és fényesedést eredményezett. Nálam fontos szempont, hogy egy torta ne csak szép, hanem ehető is legyen. Szerencsére nagyon finom lett. Ja és képzeljétek: este 9-kor vettem észre, hogy végig úgy dolgoztam, hogy az a nagy deszka több, mint 1/3 részig lelógott az asztalról és én a lelógós részén dolgoztam!!! Valakik szeretnek odafent, hogy nem lett ebből katasztrófa! :)

Hozzávalók

A kakaós piskótához (2 db)

A csokoládékrémhez

A fondanthoz

A vajkrémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek