Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vegyes gombapaprikás házi szélesmetélttel

Vegyes gombapaprikás házi szélesmetélttel
Vegyes gombapaprikás házi szélesmetélttel
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálam a gomba mindig is a kedvencek közé tartozott, gyerekkorom óta imádom minden elkészítési módon.
Jöhet levesnek, mártásnak, párolva köretnek, rántva, krémnek egy finom melegszendvicshez, akár sütve és töltve is és persze pörköltnek. Nagyon szeretem az erdei gombákat is, igaz még sosem szedtem magam a fazékba valót. Nem is nagyon mernék csak úgy nekiállni gombászni, mivel nem vagyok biztos benne, hogy az ehető fajtát sikerülne begyűjtenem. Viszont csaknem minden nagyobb piacon kaphatóak finom, erdei gombafélék. De akár szárított változatban is sokféle megtalálható, amit áztatás után ugyanúgy elkészíthetünk, mint a frisset. Ezek beszerzése sem túl bonyolult, mivel megtalálhatóak a legtöbb élelmiszerüzlet polcán. Az erdei gombák előnye, hogy rendkívül intenzív az ízük, jól fűszerezik az ételt, ezért kevés is elég belőlük.
A másik nagy kedvenc a tészta, persze, ebből a házi az igazi. Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van itthon tésztakészítő gép, így nem nagy kihívás egy jó házi tészta elkészítése pillanatok alatt mindenféle időrabló, megerőltető munka nélkül. A robotgép körülbelül 3 perc alatt összedolgozza tésztává a tojásokat a liszttel, aztán fél óra hűtőben való pihentetés után a tésztanyújtó géppel pár perc alatt kinyújtható, és már főzhető is.
Persze, tartok itthon bolti tésztát is, de sokszor jól esik, hogy alkothatok, és bezsebelhetem az elismeréseket.:-)

hozzávalók / 4 adag

A gombához

A tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lehetőleg friss, bevizsgált gombaféléket használjunk.A gombákat alaposan átöblítjük, nem szükséges lehámozni, puha sörtéjű kefével megsikáljuk óvatosan. Ízlés szerint egyforma méretűre vágjuk őket.
  2. A vöröshagymákat aprítva megdinszteljük a kacsazsíron, mikor ez kész, hozzáadjuk a pirospaprikát, az edényt félrehúzzuk a tűzről, hogy ne égjen meg a paprika, hozzáadjuk a köményt, a sűrített paradicsomot és a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, közepes lángon főzzük, míg a gomba megpuhul. Nem kell vizet aláönteni, mert a gomba, fövés közben elég levet enged.
  3. Mikor a gomba kellőképpen megpuhult, hozzáadjuk a kakukkfűleveleket és a felkarikázott újhagymát. Még pár percig főzzük, és egy kevés vízzel elkeverve a keményítőt, besűrítjük kissé, hogy a tésztán meg tudjon tapadni a szaftja.
  4. Ha valaki tejfölösen szereti, víz helyett 2-3 evőkanál tejfölben keverje el a keményítőt. Ilyenkor viszont érdemes a hőkiegyenlítés céljából a paprikás levéből egy-két kanálnyit hozzámerni a tejfölhöz, jól elkeverni, és így sűríteni.
  5. A tésztához a liszteket átszitáljuk, beletesszük a robotgép dagasztó táljába, majd hozzáadjuk az egyenként felütött tojásokat. A gépet beindítjuk, ami 1-es fokozaton 3-4 perc alatt készre gyúrja.
  6. Miután a tészta teljesen összeállt, kivesszük a gépből, gombócot formázunk belőle, majd fóliába vagy egy nylon zacskóba tesszük, és a hűtőben fél órát pihentetjük a nyújtás előtt. Van aki sóval együtt gyúrja össze, de szerintem a tésztát a só keményíti, így én csak a főzővízhez adom a sót.
  7. Miután a tészta eleget pihent, 3 darabra osztjuk, és tésztanyújtó géppel (vagy lisztezett deszkán) többször átnyújtva 2 mm vastagságra nyújtjuk, metélt készítő fejjel (vagy egy éles késsel) felvágjuk, majd meglisztezzük, egy nagyobb tálcán szétrázogatjuk, hogy ne tapadjanak egymáshoz.
  8. Hagyjuk szikkadni, de rögtön ki is főzhetjük lobogó sós vízben. Miután megfőtt, ne öblítsük le, csak csepegtessük le róla a vizet, és egy kevés zsiradékkal, keverjük össze. A házi tészta sokkal ruganyosabb, szinte szétfőzhetetlen, és mivel nem szárítottal van dolgunk, fele annyi idő alatt megfő.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 265
elküldve: 1
receptkönyvben: 82
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombapörkölt kakukkfűvel, gombapaprikás házi tésztával, fűszeres gombapaprikás

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

461
csiperkegomba 70 dkg
gomba 30 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
újhagyma 2 db
kakukkfű 2 szál
fűszerpaprika 1 ek
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
sűrített paradicsom 1 ek
kacsazsír 1.5 ek
burgonyakeményítő 0.5 evőkanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 20 dkg
tönkölybúza liszt 10 dkg
tojás 3 db