Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vasárnapi zsemlék

Vasárnapi zsemlék
Vasárnapi zsemlék
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért hívják vasárnapi zsemléknek a receptet. Őszintén szólva fogalmam sincs, de valami biztos van benne, mert valahogy én is pont vasárnap éreztem szükségét, hogy megsüssem.

hozzávalók / 6 adag

zsemle

tetejére

ajánlat

Jó kis meglepetés lehet a családnak egy vasárnapi reggelihez elkészített, még melegen illatozó zsemlehalom, de ehhez elég korán kell felkelnünk a többiekhez képest. De szerintem vacsorára, uzsonnára ugyanakkora sikert arathatunk velük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először kovászt készítünk: a lisztet átszitáljuk egy tálba, a közepébe mélyedést nyomunk. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, valamint a vajjal és a langyos víz kb. felével keverjük kovásszá. 15 percig letakarva kelesztjük.
  2. Ezt követően hozzáadjuk a maradék langyos vizet, és dagasztógépben, vagy kézzel jól összedolgozzuk a tésztát. Újra letakarva kelesztjük, ezúttal 30 percig - langyos helyen.
  3. Lisztezett munkalapon megdögönyözzük, és kb. 18 db 50 g-os darabra osztjuk.
  4. A kis zsömléket egyenként még egyszer átgyúrjuk úgy, hogy a tészta szélét hajtjuk mindig alá, így a teteje szép sima felületű lesz.
  5. Zsemléket formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. Tetejüket vízzel megkenjük, és ízlésünk szerint megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, mákkal, napraforgó- vagy tökmaggal. Letakarva újabb 20 percig pihentetjük, közben a sütőt 220 C fokra előmelegítjük.
  6. A sütő aljába egy kis tálban vizet helyezünk, ettől igazán ropogós lesz a héja a zsemléknek, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 921
elküldve: 0
receptkönyvben: 65
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: pita, burek, hamburger-buci, briós, buci, perec, kifli, édes leveles, bagel, croissant

egyéb elnevezések

maggal szórt zsemlék, magos zsemle, zsemle házilag

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

464
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 42 g
cukor 1 teáskanál
0.5 teáskanál
vaj 8 dkg
víz 3 dl
lenmag 2 dkg
szezámmag 2 dkg
köménymag 2 dkg
mák 2 dkg