Vargányás-vörösboros marharagu
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
giuliettalupa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
167g marhalábszár213 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
23 kcal
-
17g füstölt szalonna109 kcal
-
50g lecsó21 kcal
-
50g vargánya gomba11 kcal
-
67g vörösbor57 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
445
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g marhalábszár1280 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
300g lecsó123 kcal
-
300g vargánya gomba64 kcal
-
400g vörösbor340 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2663
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
43.6g marhalábszár56 kcal
-
7.8g vöröshagyma3 kcal
-
0.7g mangalica zsír6 kcal
-
4.4g füstölt szalonna29 kcal
-
13.1g lecsó5 kcal
-
13.1g vargánya gomba3 kcal
-
17.4g vörösbor15 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
117
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 672.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 419 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 252.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
445
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 238 g
Zsír
-
Összesen 124.3 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 494 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4033.7 g
-
Cink 73 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 282 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 234 mg
-
Foszfor 2516 mg
-
Nátrium 692 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 1513.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 34 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 74 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
2663
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 65.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
117
kcal
Hozzávalók
-
1 kg marhalábszár
-
2 közepes db vöröshagyma
-
1 ek mangalica zsír
-
10 dkg füstölt szalonna
-
4 dl vörösbor
-
5 db borókabogyó
-
1 tk szegfűbors
-
1 teáskanál majoranna
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A marhahúst megtisztítjuk, lehártyázzuk, az inakat kivágjuk, és nagyobb kockákra vágjuk fel.
- A füstölt szalonnát felkockázzuk, rádobjuk a kanálnyi zsiradékra. Amíg "kiolvad" a szalonna zsírja, a hagymát nagyobb kockákra vágjuk, majd beleszórjuk azt is a bográcsba. Gyorsan megkevergetjük, nehogy leégjen.
- Amint üvegesedik a hagyma, rádobjuk a húst is, és alaposan átkeverjük. Kb. 10 perc múlva, amint a hús egy kis levet enged, rádobjuk a lecsót is, majd ismét átkeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük (szegfűbors, boróka), és lefedjük. Hagyjuk lassú tűzön kb. 2-2,5 órát főni. (Attól is függ, mennyire fiatal állat húsát készítjük el.)
- Ha szárított gombánk van, akkor leforrázzuk vízzel, és lefedve hagyjuk puhulni, amíg fő a hús. Ha friss gombánk van, akkor megtisztítjuk és vastagabban felszeljük. Amikor már majdnem megpuhult a húsunk, akkor hozzáadjuk a gombát is. Ez általában 1,5 óra után lesz aktuális.
- A bográcsot főzés közben ne hagyjuk hosszan magára, időnként nézzünk a fedő alá, van-e elég folyadék. Az első órában vízzel, azt követően borral pótoljuk az elpárolgott folyadékmennyiséget.
- Miután a gomba is, a hús is puhára főtt, már ne adjunk hozzá több bort, hanem hagyjuk besűrűsödni, de azért maradjon bőségesen szaftja, csak ne legyen levesszerű! Ha szükséges utánaízesítjük, megszórjuk majorannával, frissen őrölt borssal, és forrón tálaljuk. Puha kenyérrel, puliszkával, tésztával, tört krumplival, ki, mivel szereti!
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 2179
- Feltöltés dátuma: 2020. április 15.
Ajánló
Puha kenyérrel, puliszkával, tésztával, tört krumplival tálalható,ki mivel szereti. Persze száraz vörös bor illik hozzá!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
giuliettalupa
82 recept
Ez egy olyan étel, amit a legjobb szabad tűzön, a bográcsban elkészíteni. De rossz idő esetén sem kell kétségbe esni, mert a konyhában is meg lehet főzni, persze az ízek nem ugyanazok. Nálunk húsvétkor, májusfa-állításkor és szüretkor hagyományosan mindig elkészítjük ezt a gombás-vörösboros ragut. Tavasszal persze szárított gombából, de ősszel mindig szedünk hozzá friss vargányát. Sőt, ha szerencsénk van, és kerül egy kis vadhús is a házhoz, abból még finomabb lesz, akkor igazi ünnepi étel!