r
Nosalty Logó

Vargányás-vörösboros marharagu

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
giuliettalupa
Vargányás-vörösboros marharagu
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 445 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2663 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 117 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    672.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    419 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    252.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 445 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    238 g

Zsír

  • Összesen
    124.3 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    494 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4033.7 g
  • Cink
    73 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    282 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    234 mg
  • Foszfor
    2516 mg
  • Nátrium
    692 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    1513.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    34 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 2663 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 117 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A marhahúst megtisztítjuk, lehártyázzuk, az inakat kivágjuk, és nagyobb kockákra vágjuk fel.
  2. A füstölt szalonnát felkockázzuk, rádobjuk a kanálnyi zsiradékra. Amíg "kiolvad" a szalonna zsírja, a hagymát nagyobb kockákra vágjuk, majd beleszórjuk azt is a bográcsba. Gyorsan megkevergetjük, nehogy leégjen.
  3. Amint üvegesedik a hagyma, rádobjuk a húst is, és alaposan átkeverjük. Kb. 10 perc múlva, amint a hús egy kis levet enged, rádobjuk a lecsót is, majd ismét átkeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük (szegfűbors, boróka), és lefedjük. Hagyjuk lassú tűzön kb. 2-2,5 órát főni. (Attól is függ, mennyire fiatal állat húsát készítjük el.)
  4. Ha szárított gombánk van, akkor leforrázzuk vízzel, és lefedve hagyjuk puhulni, amíg fő a hús. Ha friss gombánk van, akkor megtisztítjuk és vastagabban felszeljük. Amikor már majdnem megpuhult a húsunk, akkor hozzáadjuk a gombát is. Ez általában 1,5 óra után lesz aktuális.
  5. A bográcsot főzés közben ne hagyjuk hosszan magára, időnként nézzünk a fedő alá, van-e elég folyadék. Az első órában vízzel, azt követően borral pótoljuk az elpárolgott folyadékmennyiséget.
  6. Miután a gomba is, a hús is puhára főtt, már ne adjunk hozzá több bort, hanem hagyjuk besűrűsödni, de azért maradjon bőségesen szaftja, csak ne legyen levesszerű! Ha szükséges utánaízesítjük, megszórjuk majorannával, frissen őrölt borssal, és forrón tálaljuk. Puha kenyérrel, puliszkával, tésztával, tört krumplival, ki, mivel szereti!
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 2179
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 15.

Ajánló

Puha kenyérrel, puliszkával, tésztával, tört krumplival tálalható,ki mivel szereti. Persze száraz vörös bor illik hozzá!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vargányás-vörösboros marharagu
giuliettalupa 82 recept

Ez egy olyan étel, amit a legjobb szabad tűzön, a bográcsban elkészíteni. De rossz idő esetén sem kell kétségbe esni, mert a konyhában is meg lehet főzni, persze az ízek nem ugyanazok. Nálunk húsvétkor, májusfa-állításkor és szüretkor hagyományosan mindig elkészítjük ezt a gombás-vörösboros ragut. Tavasszal persze szárított gombából, de ősszel mindig szedünk hozzá friss vargányát. Sőt, ha szerencsénk van, és kerül egy kis vadhús is a házhoz, abból még finomabb lesz, akkor igazi ünnepi étel!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...