r
Nosalty Logó

Varázslatos húsvéti kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Varázslatos húsvéti kalács
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kalács tetejéhez

Összesen 582 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kalács tetejéhez

Összesen 4637 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kalács tetejéhez

Összesen 290 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    381.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 582 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.1 g

Zsír

  • Összesen
    130.7 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1015 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3050.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    316 mg
  • Kálcium
    612 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    254 mg
  • Foszfor
    1447 mg
  • Nátrium
    384 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    744.9 g
  • Cukor
    149 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    383.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1172 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    163 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    725 micro
  • Kolin:
    716 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1112 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1124 micro
Összesen 4637 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 290 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kalács tetejéhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a sáfrányt.
  2. Megvárjuk, amíg langyos nem lesz, hozzáadjuk az élesztőt, és feloldjuk benne, félrerakjuk, és hagyjuk 15 percig kelni.
  3. Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, amikor forró, beledobjuk a rozmaring ágacskákat, és 5 percig sütjükbenne. Amikor kész, félretesszük hűlni.
  4. Egy tálkába forró vizet öntünk, beleszórjuk a mazsolát és az áfonyát, valamint beleöntjük az amarettó likőrt, és hagyjuk ázni benne felhasználásig.
  5. Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, és összekavarjuk.
  6. Beleütjük a tojásokat, a langyos vajat, amiből előzőleg eltávolítjuk a rozmaring ágakat, és a felfuttatott élesztőt, majd jól kidolgozzuk, lágy tésztává dagasztjuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, letakarjuk egy ruhával, és 1 órán át kelesztjük.
  7. Amint megkelt, átdagasztjuk, és beledolgozzuk a kicsit kinyomkodott mazsolát, és a vörösáfonyát. Amint kész, félretesszük pihenni 15 percre.
  8. Vajazzunk, és lisztezzünk ki egy sütőlemezt.
  9. A kicsit megkelt tésztát két részre vágjuk, 1/3 - 2/3 arányban. A kisebbik darabból egy kis kerek cipót formálunk.
  10. A 2/3 -os darabot három egyenlő részre vágjuk, és mindegyik darabból egy hosszú hurka formát hengerítsünk, egyenként kb. 45cm hosszúakat. Amikor megvagyunk, fogjuk össze a végüket, és fonjunk belőlük egy fonatot.
  11. Akerek cipóformájú darabotegy kicsit formáljuk henger alakúra, és a fonatot az alsó felére helyezzük körbe rá, úgy hogy a fonatot a végén fogjuk össze, és hajtsuk a cipócska alá.
  12. Helyezzük a sütőlemezre, takarjuk le ruhával,és kelesszük 30-40 percig.
  13. A sütőt melegítsük elő 180°Cfokra. /légkeverésesben :160°C fok/
  14. Amint a tészta megkelt, kenjük be egy tojás felvert sárgájával és a cipó közepén egy éles késsel vágjunk egy kereszt alakú bemélyedést.
  15. Helyezzük a sütőbe, és süssük kb. 40-45 percig.
  16. Amikor megsült, vegyük ki, helyezzük egy rácsra, a vízbe keverjük a kristálycukrot, és egy ecsettel kenegessük meg a kalácsot, a cukros vízzel.
  17. Burkoljuk egy ruhába, és hagyjuk kihűlni.
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 56813
  • Feltöltés dátuma: 2009. április 05.

Ajánló

Ezt a kalácsot az ünnepre ajánljuk, és mindenkinek Nagyon Boldog Húsvéti Ünnepeket Kívánunk vele! Mr. & Mrs. Smith

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A kalács neve a kisfiunk ötlete volt, miután elmeséltem neki, hogy ezen kalács fűszereinek külön jelentése van, ugyanúgy, mint a formájának is. A rozmaring távol tartja a rosszat, és a bajt. A sáfrány a bőség jele, valamint aranysárga színe napszimbólum, és a szellem spirituális emelkedését jelzi. A kör alakú fonat az életút beteljesítését, és az újrakezdést jelenti. A kerek cipó középen a kereszttel a megszentelt életet, és a feltámadást. Amúgy ezt a kalácsot én találtam ki erre a Húsvétra, legalábbis úgy tudom, más még nem készített ilyet. /Aztán persze kiderülhet, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt... :) /

Hozzászólások (19)

P.

Húsvétkor ki fogjuk próbálni. :-)

Törölt felhasználó

Örülünk neki! Aztán majd kíváncsi leszek, hogy ízlett!

P.

Na, ma reggel megtörtük a kalácsot. Tegnap elkészült, én kapásból egy kiló liszttel kezdtem, mert vendégsereget várunk. Aztán kiderült, hogy sáfrány nincs, hát dobtunk a tejbe kardamomot, aztán nem volt friss rozmaring, csak örölt, abból került bele másfél teáskanál. A mazsola áztatóvize nekem tömény Amaretto lett, ami aztán bele is került még a tésztába. Na, gondoltam, ebböl se tudom, mi lesz, de bátor voltam. A tészta akkorára kelt, hogy egy gáztepsiben már majdhogynem nyomorgott, de a sütési idö nem lett hosszabb ennek ellenére sem. :-) Az íze! Az valami fergeteges!!! Friss a kardamomtól, enyhe rozmaringos beütéssel, ragacsos cukorral a tetején. Nagyon-nagyon finom! Legközelebb még megy bele egy kicsivel több vaj, szerintem nem csak Húsvétkor fog az asztalra kerülni! Az arányok nagyon jók! Mindenkinek ajánlom kipróbálásra! Szép Húsvétot mindenkinek! Eszter

Törölt felhasználó

Szuper!:)) Reméljük elégedett lesz a vendégsereg! Mindenkinek szép Húsvétot kívánunk! Mr&Mrs Smith, és természetesen Junior is! :)

loncsi

Kedves Mr and Mrs Smith! Bocsánat, de nincs itt egy elírás? 75 dkg liszthez mindössze 2 dl tej kellene??? Én most sütöttem meg a kalácsot, Hartmann Ildikó receptje alapján, tökéletes lett, és 75 dkg liszthez 6 dl tej kellett! Az biztos, hogy ennyi liszthez kevés a 2 dl tej! Szeretettel loncsi

P.

Drága loncsi! Csak olvastam, amit írtál. Èn tegnap este sütöttem ezt a kalácsot, 1 kiló liszttel, 3 dl tejjel, 10 dkg olvasztott vajjal, 4 tojással és néhány kanál Amrettoval. Most csak a folyékony részeket írtam le. Nekem tökéletes lett. Persze, tehetsz bele több tejet, ameddig a tészta elbírja, de nekem nem volt rá szükség. Nem vagyok nagy kalácssütö, igazán nem értek hozzá sokat, ez talán csak egy másfajta recept. Viszont finom! :-) Szeretettel: Eszter

loncsi

Bocsánat, javítok, Harmathy Ildikó receptje alapján.

Törölt felhasználó

Kedves loncsi! Ahány ház annyi kalács...:) Ennyi folyékony hozzávaló elegend?, a tojást is beleszámítva. Amit azóta esetleg érdemesnek látok a vaj mennyiségét növelném 5-7 dkg-mal, de az eredeti recept is m?ködik. Ha gondolod, majd egy hétköznapi napon próbáld ki felezve a mennyiséget, sima egyszer? fonással mondjuk, és akkor meg tudod tapasztalni ennek is az állagát. Köszi Eszter a hszt, és a tapasztalat megosztását!:)Kellemes Húsvétot, jó eszegetést mind?töknek: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kedves loncsi! Most sült ki a kalácsom, vajpuha, foszlós. Nem tudok erre mit mondani, az Eszter hsz-ében pedig ott van az is, hogy 1 kg lisztb?l készítette. az 25 dkg -mal több, mint ami a receptben van írva, ezért használt több folyadékot. Már csak azért sem érdemes szétfolyós lágy tésztát csinálni, mert nem formában sül, meg kell tartania a formáját. Folyékony hozzávalónak számít a vaj, és a tojás is. Nem sok tojás van benne, hanem annyi, amennyi éppen kell. De ha nagyon akarod, nyugodtan tegyél még hozzá tejet, bár akkor el?fordulhat, hogy szétfolyik a tészta. A recept hozzávalói szakácskönyv alapján alakultak ki, a forma, a f?szerezés a saját ötlet. Beszélhetünk kémiáról, de hidd el, ebb?l két órája isteni puha kalács lett. Eszter pedig elmondta az ? tapasztalatát. Nem tudom mit tegyek még hozzá, hogy elhidd amit mondok. Szeretettel: Mrs Smith

loncsi

Kedves Szurops! "A víz és a liszt helyes arányát a liszt vízfelvev? képessége pontosan megszabja. Az általában felhasználásra kerül? lisztek vízleköt? képessége 50-70% között változik aszerint, hogy milyen mennyiség? és min?ség? sikért tartalmaznak." http://www.szamosmiklos.hu/cukrasztankonyv/?f=T%E9sztak%E9sz%EDt%E9s.+Laz%EDt%E1s Tehát ha átlagosra vesszük, azaz 60%-os a lisztünk vízmegköt? képessége, akkor 4,5 dl folyadék kell 75 dkg liszthez, hogy abból megfelel? állagú kenyeret, vagy kalácsot készítsünk. Több mint kétszer annyi, amennyit írtál. Egyébként az általam készített kalács, amely Harmathy Ildikó kolbásszal töltött pogácsájából vettem http://www.nosalty.hu/kolbaszos_pogacsa_recept_1240, nem folyott el sem formában, sem forma nélkül, mert mindkét módon kalácsot sütöttem bel?le, s?t tökéletes lett, bár a foszlós kalácsánál beírásom hatására ? is 2 dl-re javította a tej mennyiségét. Most már mindenkit nagyon szeretek loncsi

P.

Olyan sokmindent tudtunk meg most töled, hogy csuda! Ezt köszönjük! Közérdekü! Ès mi is még mindig nagyon szeretünk! :-)))

Törölt felhasználó

Kedves Loncsi, Én ugyan egy másik receptet csináltam meg, de fele vajjal, és 70 ml(!)el több tejjel. És tökéletes lett. Kémia, ide vagy oda, a kalácstészta akkor jó, ha megnyomod és visszarúg....

loncsi

Bocsánat, a Harmathy Ildikóról írtakat felülbírálom, ott a 2dl tej 30 dkg lisztre van írva. Ildikó, te nem javítottál semmit, bocsánatot kérek T?led! Szeretettel loncsi

Törölt felhasználó

Kedves loncsi! Akkor azt mondom Neked, "hogy ilyen nincs és mégis van" Mert ebb?l kalács sült ma ki. Finom. Foszlós. Ha kell, megesküszöm. 3 tojás, az kb. 150 ml folyadék+ 12 dkg vaj, amit én javasolnék leginkább, mint a hsz-emben említettem, az kb 120 ml folyadék + 200 ml tej az = 470ml folyadék. Ez meg matek. Ennyi szerintem elég ehhez a liszthez. Egyébként szurosp az = Mrs Smith aki továbbra is szeretettel üdvözöl

loncsi

Kedves Szurops! A vaj irreleváns a folyadék szempontjából, mert nem oldja a sikért, a sikér csak vízben oldódik, még a matek ellenére is kevés a folyadék. Szeretettel loncsi

loncsi

Kedves Szurosp! Ja és a tojás is irreleváns, mert h? hatására kicsapódik, azaz megszilárdul, nem növeli a kalács nedvességtartalmát, tehát abszolút kevés a nedvességtartalom. Szeretettel loncsi

loncsi

Kedves Eszter! Megsütöttem a kalácsot, a pogácsát, s?t le is fényképeztem, ha megadod az email címedet el is küldöm a fényképet róla, de természetesen nem ezt a receptet használtam, hanem a http://www.nosalty.hu/kolbaszos_pogacsa_recept_1240 Harmathy Ildikókét. Szeretettel loncsi

P.

Ne izgulj, ismerem, amikor nem tudja az ember megállni, hogy ne írja le azt a sokmindent, amit tud, majd érvel, magyaráz, meggyöz, stb. Ismerem. Nagyon is jól. :-D De tudod, mit? Ezek után, meg fogom csinálni Ildikó kalácsát is, nagyon kiváncsivá tettél, szeretném tudni, az miben más! Nekem ez a recept is nagyon fincsi volt itt, de annyi minden érdekeset írtál, hogy kalács-expedícióba kezdek. Aztán majd azt is jól megbeszéljük! :-) Puszizlak! Eszter

loncsi

Kedves Eszter! Bocsánat, ha túl sok voltam, igazán kedves vagy, én sem haragszom senkire sem, Rád meg soha, Te mindig kedves voltál hozzám. Szeretettel loncsi

Törölt felhasználó

Kedves loncsi! Ezennel nyilvánosan megesküszöm, hogy a fenti hozzávalókból kalács készíthet?, melynek állaga foszlós, és puha. Ezek után többet csak akkor érdemes err?l beszélni, ha Te is kipróbáltad. Ildikó receptje jelen esetben irreleváns, mert annak min?sége remek, csak más recept az is, meg ez is, nem igazolja az állításodat. Továbbra is a legjobbakat: Mrs Smith

Hozzávalók

A tésztához

A kalács tetejéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek