Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás karamelltorta kávés piskótával

Vaníliás karamelltorta kávés piskótával
Vaníliás karamelltorta kávés piskótával
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A feladatom egy laktózmentes torta készítése volt, egy kedves édesanya születésnapjára. Tej- és vajkaramellát, valamint grillázst, mostanában tanultam meg készíteni, és nagyon megszerettem a házit. Gyorsan fellapoztam a Keresőben a fellelhető karamelltortákat a krémhez, majd ezekből merítve gyúrtam meg a receptet. (A piskóta teljesen saját.)

Eredetileg tejszínhab nélkül képzeltem el a receptet, de nagy meglepetésemre kapható laktózmentes habtejszín, ami főzéshez is kiváló, így a bevásárlás közben picit változtattam a recepten, és nem csak a tejszínhab került így bele, de a karamellában is kicseréltem a tejet a tejszínre (főleg, mert elég nagy kiszerelést kaptam, és sajnáltam volna kidobni).

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A tejkaramellához

A pudinghoz

A tejszínhabos krémhez

A karamelldíszhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Karamell: Először érdemes ezt elkészíteni, hogy legyen ideje kihűlni. A cukorból egy lábosban karamellt készítünk, majd egy sütőpapírra öntjük (érdemes picit olajsprével lefújni a papírt).
  2. Addig forgatjuk, míg szép vékonyan el nem terül, de tartjuk a kör alakot. Hagyjuk kihűlni.
  3. Piskóta: A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől két külön tálba. (A fehérjét célszerű egy nagy tálba tenni már most, amiben majd az egész tésztát össze lehet állítani.)
  4. A sárgájához tesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, a kávét, maximum 1 mk fahéjat és 3 kanál lisztet, majd simára keverjük.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  6. A sárgájából készült keveréket óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez. Nem kell teljesen elkeverni.
  7. A maradék 6 kanál lisztet beleszitáljuk a tálba az eddigi keverékre, a sütőporral együtt, és így összeforgatjuk, vigyázva, hogy a fehérjehab ne törjön össze.
  8. 20 cm átmérőjű, kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ha kész, kihűtjük (érdemes óvatosan forgatni, hogy ne izzadjon be az alja). Ha kihűlt, 3 felé vágjuk.
  9. Krém: Elkészítjük a pudingot, a 2 dl tejet felteszünk főni, a fél rúd vanília kikapart magjával, ha felforrt, a pudingport a maradék fél dl tejjel és a cukorral elkeverjük, a tejbe öntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Miközben hűl, többször érdemes megkeverni, így elkerülhető, hogy a teteje bebőrösödjön.
  10. A tejkaramellához a cukrot és a tejszínt feltesszük főni közepes lángon. Hagyjuk, hogy karamellizálódjon és besűrűsödjön, majd a pudinghoz keverjük. Hagyjuk kihűlni (közben néhányszor érdemes megkeverni).
  11. Elkészítjük a tejszínhabot, és kb. a 3/4 részét szintén hozzákeverjük a pudingos krémhez (a többi a díszítéshez kell).
  12. Torta: A lapokat megtöltjük a krémmel, majd az oldalára és a tetejére is teszünk. A kihűlt karamellát rátesszük, majd a maradék tejszínhabbal zsákból kinyomva díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 862
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

SpocokKapitány

Mióta szakács: 2013.02.09.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamelltorta, vaníliakrémes karamelltorta, kávés-piskótás karamelltorta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SpocokKapitány
SpocokKapitány / SpocokKapitány Mon, 2013-05-13 07:19

Szia Csacsatt,
Bocsánat, hogy eddig elmaradt a válaszom.

Én a karamellhez is habtejszínt használtam, mivel a laktózmentes elég nagy kiszerelés volt. De később nem bántam meg, sőt. Kipróbáltam máskor tejjel a tejkaramellát, de nem akart besűrűsödni.(pedig a 3.5-öst nem sajnáltam hozzá) azt tapasztaltam, hogy tejszínnel és minél zsírosabbal érdemes, az szépen besűrűsödik (és 30%-ost használok).
Nem tudom mi lehetett a gond, csak tipp, hogy esetleg ez. (vagy ha túl folyós maradt a puding?)

Örülök, hogy a piskóta jól sikerült, és hogy ízében azért minden ott volt ahol kellett :)

csicsatt22
csicsatt22 / csicsatt22 Sat, 2013-05-11 20:42

Szia sajnos nem lett jó a krémem,nagyon folyt:(
Feljavítottam keményítővel de így is elég folyós volt,szerencsére azért megették a gyerekek és tetszett nekik:)
A piskóta tökéletes lett.
Köszönöm üdv csicsatt22

csicsatt22
csicsatt22 / csicsatt22 Thu, 2013-04-25 19:33

Szia köszönöm,hogy feltetted ezt a a receptet .A fiamnak nemsokára lesz a szülinapja örülni fog neki
Majd beszámolok róla hogy milyen lett:)

742
tojás 6 db
finomliszt 9 púpozott ek
cukor 6 csapott ek
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 tk
kávé 0.5 dl
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 20 dkg
habtejszín 2 dl
tej 2.5 dl
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
cukor 3 ek
vanília 0.5 db
habtejszín 2 dl
habfixáló 1 csomag
porcukor 1 ek
cukor 20 dkg