r
Nosalty Logó

Vadkovászos kiflik sajttal szezámmaggal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Vadkovászos kiflik sajttal szezámmaggal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 260 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    959.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    629 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    75.2 g

Zsír

  • Összesen
    82.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    331 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3836.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    185 mg
  • Kálcium
    351 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    653 mg
  • Nátrium
    2516 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    390.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    556 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    207 mg
  • Retinol - A vitamin:
    547 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 2667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    372.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    244 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 260 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vadkovászt 1 dl langyos vízzel és 10 dkg liszttel alaposan elkeverjük, azaz megetetjük. Így hagyjuk órákig, míg sok-sok buborékot nem produkál, vagyis amíg aktívvá nem válik.
  2. Az aktív kovászt elkeverjük a tejjel, a maradék 35 dkg liszttel, 1 tk sóval, és 5 dkg olvasztott vajjal megdagasztjuk.
  3. 10 percet pihentetjük, majd dagasztunk a tésztán.
  4. Megint 10 percet pihentetjük, és harmadszor is dagasztunk rajta.
  5. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk. 1 óra kelesztés után hajtogatjuk hosszában, majd keresztben is háromba.
  6. Másodszor is 1 óra kelesztés, és utána hajtogatás következik.
  7. Harmadszor is pihentetjük 1 órát,utána csak fentről és lentről hajtjuk be háromba, így nagyjából egy téglalapot kapunk. Ezt elfelezzük két egyenlő részre, amik megközelítőleg négyzetek lesznek.
  8. A négyzeteket lisztezett deszkán kézzel finoman kör alakúra húzkodjuk (kb. 20-25 cm-es átmérőjűre). A maradék vajjal megkenjük, és ráreszeljük a sajtot. Mindkét kört 6-6 cikkre vágjuk. Kívülről befelé haladva lazán kiflikké tekerjük a 12 körcikket, és kikent tepsire rakjuk.
  9. Egy órát pihentetjük letakarva. Közben felmelegítjük a sütőt, aminek aljába egy kis tálkában vizet is teszünk.
  10. A kifliket megkenjük felvert tojással, és bőven megszórjuk szezámmaggal.
  11. Forró sütőben pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 82
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 6946
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 19.

Ajánló

A sajt és a szezámmag elhagyható belőle, vagy más finomsággal (sonka, kolbász) helyettesíthető. A kovász etetés után sok időt kíván, így vagy késő este etetem, másnap reggel kezdem a tésztakészítést, így délben lesz meleg kiflim, vagy reggel etetem, délben kezdem a tésztát készíteni, amikor is estére lesz kész a friss péksütemény.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Odáig jutottam roppantul dolgos és gyorsan szaporodó Ancsa kovászom reklámozásában és elajándékozásában, hogy a végén nekem kellett tanácsot kérnem kovászos kedvet kapott munkatársnőmtől, aki előbb sütött belőle sajtos stanglit, mint én. Kimondottan örülök ennek, mert látom, érdemes volt a lelkesedésem, és nem utolsósorban jogos is, mert kedves ismerőseim közül mások is rajonganak már a vadkovászos kenyerekért, kalácsokért, kiflikért. Én is megsütöttem végre a magam sajtos kifli verzióját, és meg is osztom gyorsan, hogy minél hamarabb süthesse mindenki, aki szereti a vadkovászos péksütiket. Mifelénk ezt a fajta sós süteményt stanglinak is hívják, ezért emlegetem hol így, hol úgy.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek