r
Nosalty Logó

Vadkovászos kiflik sajttal szezámmaggal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Vadkovászos kiflik sajttal szezámmaggal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 260 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    959.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    629 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    75.2 g

Zsír

  • Összesen
    82.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    331 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3836.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    185 mg
  • Kálcium
    351 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    653 mg
  • Nátrium
    2516 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    390.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    556 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    207 mg
  • Retinol - A vitamin:
    547 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 2667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    372.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    244 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 260 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vadkovászt 1 dl langyos vízzel és 10 dkg liszttel alaposan elkeverjük, azaz megetetjük. Így hagyjuk órákig, míg sok-sok buborékot nem produkál, vagyis amíg aktívvá nem válik.
  2. Az aktív kovászt elkeverjük a tejjel, a maradék 35 dkg liszttel, 1 tk sóval, és 5 dkg olvasztott vajjal megdagasztjuk.
  3. 10 percet pihentetjük, majd dagasztunk a tésztán.
  4. Megint 10 percet pihentetjük, és harmadszor is dagasztunk rajta.
  5. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk. 1 óra kelesztés után hajtogatjuk hosszában, majd keresztben is háromba.
  6. Másodszor is 1 óra kelesztés, és utána hajtogatás következik.
  7. Harmadszor is pihentetjük 1 órát,utána csak fentről és lentről hajtjuk be háromba, így nagyjából egy téglalapot kapunk. Ezt elfelezzük két egyenlő részre, amik megközelítőleg négyzetek lesznek.
  8. A négyzeteket lisztezett deszkán kézzel finoman kör alakúra húzkodjuk (kb. 20-25 cm-es átmérőjűre). A maradék vajjal megkenjük, és ráreszeljük a sajtot. Mindkét kört 6-6 cikkre vágjuk. Kívülről befelé haladva lazán kiflikké tekerjük a 12 körcikket, és kikent tepsire rakjuk.
  9. Egy órát pihentetjük letakarva. Közben felmelegítjük a sütőt, aminek aljába egy kis tálkában vizet is teszünk.
  10. A kifliket megkenjük felvert tojással, és bőven megszórjuk szezámmaggal.
  11. Forró sütőben pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 6239
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 19.

Ajánló

A sajt és a szezámmag elhagyható belőle, vagy más finomsággal (sonka, kolbász) helyettesíthető. A kovász etetés után sok időt kíván, így vagy késő este etetem, másnap reggel kezdem a tésztakészítést, így délben lesz meleg kiflim, vagy reggel etetem, délben kezdem a tésztát készíteni, amikor is estére lesz kész a friss péksütemény.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Odáig jutottam roppantul dolgos és gyorsan szaporodó Ancsa kovászom reklámozásában és elajándékozásában, hogy a végén nekem kellett tanácsot kérnem kovászos kedvet kapott munkatársnőmtől, aki előbb sütött belőle sajtos stanglit, mint én. Kimondottan örülök ennek, mert látom, érdemes volt a lelkesedésem, és nem utolsósorban jogos is, mert kedves ismerőseim közül mások is rajonganak már a vadkovászos kenyerekért, kalácsokért, kiflikért. Én is megsütöttem végre a magam sajtos kifli verzióját, és meg is osztom gyorsan, hogy minél hamarabb süthesse mindenki, aki szereti a vadkovászos péksütiket. Mifelénk ezt a fajta sós süteményt stanglinak is hívják, ezért emlegetem hol így, hol úgy.

Hozzászólások

Torma

Gratula Fahéjjjka! Csodás, fényes kis pufik!!! Biztos ropogtak is! Jöhetne, pedig vacsi után vagyok! Ügyes a fotó is; mi az a pöttyös? Kancsó, vagy bögre? Nagyon hangulatosra varázsoltad a képet! Várom a többi vadkovis kreációdat ezzel a dolgos kis Ancsával! puszillak, Tormi :) Jó, hogy bíztatod az ismer?seidet vadkovászozni; remélem jönnek majd többfel?l a receptek!!!

Fahéj

Sziaaa! :) A pöttyös az egy nagy hasas bögre, majdnem fél literes, télen teázgatni tökéletes, mert miközben az ember dédelgeti, jól átmelegszik a keze a forró teától. :) Nemsokára megjelenik vadkovis briósom, az is fincsi lett. Ma meg kenyeret sütök, de mostmár tényleg csak liszt+só+vízb?l, és imádjuk. A bolti kenyerek már csak muszájból jelennek meg néha nálunk, de nem gy?zöm kritizálni a f?részpor ill. szivacs jellegüket. :))) Nagyon szívesen megkínálnálak a kiflikb?l (is). Puszillak: Fahejja

Torma

Ahogy így leírod, tényleg nem sok bögrét lehet "dédelgetni"...nekem is van egy pár pöttyös kerámiám; csak nézni is imádom ?ket! Várom izgatottan a briós recit!!! Puszillak, T:)

Törölt felhasználó

Drága Éva! Csak kapkodom a fejem, olyan klassz dolgokat készítesz vadkovásszal is. Bárcsak itt laknál a közelben, hogy rajtam is teszteld a tudományodat! Készséggel alávetném magam. Puszi: Gabi

Fahéj

Sziaaaa! :))) Meg kell, hogy mondjam, átsuhantam a nyár folyamán városkádon, de csak vonattal, és sajnos épp nem volt nálam semmi vadkovászos finomság. :) Köszi a dicséretet! Próbáld ki te is, tök kalandos vállalkozás. :) Puszi: Éva

Törölt felhasználó

Igen, tudom, a leveledben írtad is, hogy errefelé jössz. Egyszer azért jó lenne összefutni. Ezt a vadkovászt meg tényleg nem kéne halogatnom, csak le kellene k?zdenem a lustaságot. Elhiszem, hogy jobb, mint az a béna éleszt?s. ;) Puszka: Gabi

Fahéj

Azért most elfogadnék pl. egy béna éleszt?s kürt?skalácsot, a legszebb forró kakaóval! :)))) Poosee!

Szauervein Andrea

Kedves Fahéj! Nézegetem a kenyérreceptjeidet és nagyon tetszenek. Egy kérdésem azonban van. Ezek többször dagasztós-pihentet?s dolgok. Lehet szerined úgy is, hogy kenyérgépben megdagasztom (több fázisban csinálja ? is, pihenteti) és utána a kelesztést-hajtogatást már én csinálom, gépmentesen? Sajnos nem vagyok elég er?s a dagasztáshoz :( A másik kérdés: minden éleszt?s tészta készíthet? kovásszal? Ha igen, milyen arányt kövessek? Köszönöm el?re is. Andi

Fahéj

Kedves Andi! Én is géppel dagasztok, csak nem kenyérsüt?vel, hanem karos robotgéppel. Természetesen úgy is lehet, ahogy te leírtad. Tulajdonképpen minden kelt tésztát meg lehet csinálni kovásszal is. Ami ellene szól, hogy a kovászos kelt tészták a hosszú kelesztés miatt savanykásabbak egy picit, és nem lesznek soha olyan nagyon könny?ek, leveg?sek és puhák, mint az éleszt?sök. A kovászos kalácsomat többen is készítik és állításuk szerint nagyon szeretik. Megmondom ?szintén, kovásszal én szinte csak kenyeret szoktam készíteni. Amik fent vannak a Nosaltyn, természetesen azokat is én "alkottam", de legtöbbször nincs id?m a hosszadalmas m?veletekre, amikkel ezek a finomságok létrejönnek. Az arányokat nagyjából kell venni, nézegesd meg a vadkovászos kalácsomat, kb olyan arányban érdemes használni a kovászt. Üdv: fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek