r
Nosalty Logó

Tűzdelt báránylapocka

Kornél
Tűzdelt báránylapocka
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A bárányhoz

A körethez

1034
Kalória
46.5g
Fehérje
32.4g
Szénhidrát
70.2g
Zsír
397.6g
Víz
187.7g
Koleszterin
7.1g
Élelmi rost
5.4g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A bárányhoz

A körethez

Összesen 1034 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A bárányhoz

A körethez

Összesen 6194 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A bárányhoz

A körethez

Összesen 162 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    70.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    188 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1371.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    249 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    505 mg
  • Nátrium
    429 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    397.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    796 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 1034 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    279.1 g

Zsír

  • Összesen
    421.5 g
  • Telített zsírsav
    172 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    149 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8228.4 g
  • Cink
    50 mg
  • Szelén
    287 mg
  • Kálcium
    1496 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    741 mg
  • Foszfor
    3028 mg
  • Nátrium
    2575 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    194.3 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    2385.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    965 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    32 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    257 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    398 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    87 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    736 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    303 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4775 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    646 micro
Összesen 6194 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    62.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 162 kcal

Elkészítés

A bárányhoz

  1. Készítsük elő a hozzávalókat. A vöröshagymát és az egyik fokhagymát tisztítsuk meg, a fokhagyma gerezdeket vágjuk kisebb hasábokra,a rozmaringot pedig aprítsuk kisebb ágakra.A lapockát jól sózzuk, borsozzuk meg. Nem kell megijedni a nagyobb mennyiségű sótól, hiszen a belsejét is szeretnénk ízesíteni valamennyire.
  2. A sózást követően vékony pengéjű kis kés segítségével tűzdeljük meg a lapockát a következőképpen: szúrjuk a pengét a bőrös oldalán a húsba kb. 2 cm mélyen, majd egy negyed fordulattal fordítsuk el. Tűzzük bele a fokhagyma gerezdet, majd a rozmaringot is. Így haladjunk, amíg a húsos részekkel nem végeztünk. A csontos, illetve a lábszár részeknél nem kell tűzdelni.
  3. Egy akkora tepsit, amibe a lapocka belefér kenjünk ki két evőkanál zsírral, tegyünk bele negyedekre vágott vöröshagymát, és a másik egész fokhagymát is keresztben félbevágva, a vágott felével lefelé. Fektessük bele a lapockát, öntsünk a tetejére 1 ek olvasztott zsírt, majd alá 2-3 dl fehérbort, és fedjük le alufóliával. A sütőt csak akkor kell bekapcsolni, amikor ténylegesen kezdjük a sütést, nem kell előmelegíteni. Állítsuk 180 °C fokra, majd tegyük be a lefedett tepsit egy óra hosszáig.
  4. Az idő leteltével távolítsuk el a fóliát, és időnként saját levével locsolgatva süssük a lapockát aranybarnára. Sütés közben időnként pótoljuk a levét fehérborral.
  5. Amikor a sült elkészült, vegyük ki a tepsiből egy vágódeszkára pihenni, majd a tepsit tegyük fel a gáztűzhelyre, és forraljuk fel a pecsenyelevet. Adjunk hozzá 2 dl alaplét, majd miután újból felforrt, és a tepsiben már nem maradt leragadt pecsenyeszaft, szűrjük át egy gyorsforraló edénybe. Közepes lángon sűrítsük be a pecsenyelevet. Amennyiben a kelleténél hígabb, egy teáskanál keményítőt kis vízzel elkeverve adjunk hozzá, hogy a kívánt sűrűséget elérjük.
  6. A köret elkészítése:
  7. A burgonyákat süssük meg héjában a sütőben. Amíg sülnek, a juhtúrót keverjük a tejföllel simára, majd adjuk hozzá a finomra vágott metélőhagymát. Amikora burgonya megsült, késsel vágjunk a közepébe keresztet, majd kezünkkel összenyomva nyissuk ki, és adjuk hozzá a juhtúrós öntetet.
  8. Tálaláskor a lapockát szeleteljük fel, tegyünk a tányérra a pecsenyeléből, arra fektessük fedésben a hússzeleteket, végül tegyük mellé a burgonyát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 160 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Húsvétra készítettem ezt az ételt. Sokan viszolyognak a bárányhústól, pedig nem kellene, hiszen lényegesen egészségesebb a legtöbb húsnál, még a nálunk kiemelt helyen tanyázó csirkénél is. Arról nem is beszélve, hogy alacsony kalória tartalma révén fogyókúrázók is előszeretettel fogyaszthatják.

További receptek

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Hering András

Húsvéti sonkás burger

Ez a húsvéti sonkás burger tökéletes választás egy családi/ünnepi ebédhez vagy baráti összejövetelhez. A főtt sonka és a tojássaláta kombinációja örök kedvenc, a friss ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.