r
Nosalty Logó

Tűzdelt báránylapocka

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Kornél
Tűzdelt báránylapocka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A bárányhoz

A körethez

Összesen 1034 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A bárányhoz

A körethez

Összesen 6194 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A bárányhoz

A körethez

Összesen 162 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    70.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    188 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1371.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    249 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    505 mg
  • Nátrium
    429 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    397.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    796 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 1034 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    279.1 g

Zsír

  • Összesen
    421.5 g
  • Telített zsírsav
    172 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    149 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8228.4 g
  • Cink
    50 mg
  • Szelén
    287 mg
  • Kálcium
    1496 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    741 mg
  • Foszfor
    3028 mg
  • Nátrium
    2575 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    194.3 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    2385.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    965 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    32 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    257 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    398 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    87 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    736 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    303 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4775 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    646 micro
Összesen 6194 kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 162 kcal

Hozzávalók

A bárányhoz

A körethez

Elkészítés

A bárányhoz

  1. Készítsük elő a hozzávalókat. A vöröshagymát és az egyik fokhagymát tisztítsuk meg, a fokhagyma gerezdeket vágjuk kisebb hasábokra,a rozmaringot pedig aprítsuk kisebb ágakra.A lapockát jól sózzuk, borsozzuk meg. Nem kell megijedni a nagyobb mennyiségű sótól, hiszen a belsejét is szeretnénk ízesíteni valamennyire.
  2. A sózást követően vékony pengéjű kis kés segítségével tűzdeljük meg a lapockát a következőképpen: szúrjuk a pengét a bőrös oldalán a húsba kb. 2 cm mélyen, majd egy negyed fordulattal fordítsuk el. Tűzzük bele a fokhagyma gerezdet, majd a rozmaringot is. Így haladjunk, amíg a húsos részekkel nem végeztünk. A csontos, illetve a lábszár részeknél nem kell tűzdelni.
  3. Egy akkora tepsit, amibe a lapocka belefér kenjünk ki két evőkanál zsírral, tegyünk bele negyedekre vágott vöröshagymát, és a másik egész fokhagymát is keresztben félbevágva, a vágott felével lefelé. Fektessük bele a lapockát, öntsünk a tetejére 1 ek olvasztott zsírt, majd alá 2-3 dl fehérbort, és fedjük le alufóliával. A sütőt csak akkor kell bekapcsolni, amikor ténylegesen kezdjük a sütést, nem kell előmelegíteni. Állítsuk 180 °C fokra, majd tegyük be a lefedett tepsit egy óra hosszáig.
  4. Az idő leteltével távolítsuk el a fóliát, és időnként saját levével locsolgatva süssük a lapockát aranybarnára. Sütés közben időnként pótoljuk a levét fehérborral.
  5. Amikor a sült elkészült, vegyük ki a tepsiből egy vágódeszkára pihenni, majd a tepsit tegyük fel a gáztűzhelyre, és forraljuk fel a pecsenyelevet. Adjunk hozzá 2 dl alaplét, majd miután újból felforrt, és a tepsiben már nem maradt leragadt pecsenyeszaft, szűrjük át egy gyorsforraló edénybe. Közepes lángon sűrítsük be a pecsenyelevet. Amennyiben a kelleténél hígabb, egy teáskanál keményítőt kis vízzel elkeverve adjunk hozzá, hogy a kívánt sűrűséget elérjük.
  6. A köret elkészítése:
  7. A burgonyákat süssük meg héjában a sütőben. Amíg sülnek, a juhtúrót keverjük a tejföllel simára, majd adjuk hozzá a finomra vágott metélőhagymát. Amikora burgonya megsült, késsel vágjunk a közepébe keresztet, majd kezünkkel összenyomva nyissuk ki, és adjuk hozzá a juhtúrós öntetet.
  8. Tálaláskor a lapockát szeleteljük fel, tegyünk a tányérra a pecsenyeléből, arra fektessük fedésben a hússzeleteket, végül tegyük mellé a burgonyát.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 160 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 114
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 34099
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 01.

Ajánló

Fogyókúrázók esetében a burgonyaköretet kiválthatjuk egyszerű serpenyőben pirított balzsamecetes zöldségkörettel vagy friss kevert salátával.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tűzdelt báránylapocka
Kornél 167 recept

Húsvétra készítettem ezt az ételt. Sokan viszolyognak a bárányhústól, pedig nem kellene, hiszen lényegesen egészségesebb a legtöbb húsnál, még a nálunk kiemelt helyen tanyázó csirkénél is. Arról nem is beszélve, hogy alacsony kalória tartalma révén fogyókúrázók is előszeretettel fogyaszthatják.

Hozzávalók

A bárányhoz

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek