Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-vaníliás óriásbéles

Túrós-vaníliás óriásbéles
Túrós-vaníliás óriásbéles
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A béles a 17-19. századi szakácskönyvekben olyan sütemény, amelynek alsó és borító felső tésztája közé töltelék kerül. A beborítás kialakítható hajtogatással vagy lehet külön tésztalap, a töltelék lehet réteges is. A tészta többnyire gyúrt tészta, de már a Tótfalusi-szakácskönyv (1695) szerint készülhet élesztővel is. A bélest a régi úri konyhán sütötték kemence fenekén, nyílt tűzhelyen, edényben, forró levegőben (pinnata nevű edény, amit parázsra állítottak, és fedelére is parázs került), egyes apró bélesféléket pedig vajban úszva is. Kemencében sült menyegzős bélesről még Czifray (1840) szakácskönyve is szól.
Ez Ferenc óriásbélese (túrókrémes - vaníliapudingos). A túrós béles kicsik és nagyok kedvence. Ferenc a jó nagy 20x20cm-es béleseket imádja.

hozzávalók / 4 adag

A béles tésztájához

A töltelékhez

ajánlat

Italajánlat: félédes fehérbor - Tokaji hárslevelű vagy furmint.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukros, langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  2. A finomliszthez keverjük a lágy vajat / margarint, sót, 1 egész tyúktojást, 1 tojásfehérjét és a megkelt élesztőt.
  3. Jól kidolgozzuk a tésztát, letakarva kb. 30 percet  kelesztjük.
  4. Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a túrótölteléket: a házi túrót villával összetörjük, habverővel hozzákeverjük a házi tejfölt, 2 ek cukrot, a 2 tojássárgáját, majd a 2 csomag vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, összedolgozzuk, majd félretesszük.
  5. A vaníliapudingot elkészítjük a zacskón lévő használati utasítás szerint, majd a túrókrémhez hozzákeverjük a félig kihűlt pudingot.
  6. Ha a tésztánk megkelt kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, 20x20-cm-es kockákra vágjuk, és közepére tesszük a tölteléket. A szemben lévő sarkokat egymásra hajtjuk, lapítjuk. Késsel megvágjuk a tetejét.
  7. A megmaradt tojássárgájával megkenjük a bélesek tetejét, hogy a lapok jól egymáshoz tapadjanak, ne nyíljanak szét majd sütés közben. Kb. 15-20 percig kelesztjük még a tepsiben, majd előmelegített sütőben szép mosolygós pirosra sütjük.
  8. Tálra rendezzük, aki szereti, a tetejét porcukorral megszórhatja.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 608
elküldve: 1
receptkönyvben: 155
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrókrémes-vaníliapudingos óriásbéles, óriás béles vaníliás túrókrémmel, túrós-vaníliás béles, vaníliás-túrós péksütemény

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2014-03-12 15:19

Kedves Martika es Feri!

Most leltem ra erre a csodas receptre, tallozvan az oldalatokon, mely szinten nagyon tetszik! A receptet köszönettel eltettem. Hany ilyen beles lesz ebböl a tesztamennyisegböl? Nagyon erdekes a beles-törtenet-leiras is.

Üdvözlettel: Marti

helguci80
helguci80 Thu, 2010-09-23 18:54

Hát ez valami gyönyörű!Hétvégén el is készítem.
Gratulálok!!!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-09-23 19:15

Kedves Mártika és Feri!!! Akkor most engedjétek meg, hogy ezúton köszöntsünk Titeket, s bátran mondhatjuk igazi "oszlopos" tagjai vagytok a Nosaltynak, s szerintem sokan értenek velünk egyet. Csak így tovább, folytassátok a sort remek, ízes, házias receptjeitekkel sokunk örömére! Nagyon köszönjük az eddigieket, s jó erőt, egészséget kívánunk a további éveitekhez is! A legjobbakat: Mr&Mrs Smith és Junior is! :))

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2010-09-24 07:40

Kedves Mr. & Mrs. and Junior Smiths !

Köszönjük szépen a jókívánságokat, amikor időnk engedi a munkánk mellett,
küldünk majd recepteket ígérjük
Sajnos a találkozóra nem tudunk most elmenni de küldtünk egy e-mail-t
amiben minden nosalty-st köszöntünk.

Nektek is hasonló jókat és kellemes sütés-főzést kívánunk!
kívánunk!

Mártika és Feri

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-09-23 09:31

Kedves Mártika és Feri! A fénykép látványa csodás, elindult a képzelőerőm is, hogyha én ebbe most beleharaphatnék, mit éreznék?Csodás, el fogom készíteni,köszi Nektek!Éva-Anyóca

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2010-09-23 09:38

Kedves Éva Anyóca!

Én imádom az óriás túrós bélest!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Üdvözlettel:
Ferenc

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2010-09-23 09:57

Kedves nyamóka!

Az Én ötletem, az volt,
hogy ne hagyományos béles alakja legyen hanem jó nagy
méretű, férfias. Már eggyel is jól lehet reggelire, vagy vacsorára lakni.
Mártika viszont a dizájn-t készítette hozzá,
hogy jól átsüljön a tetejét késsel bevagdosta, így
a gázok, gőzök sütéskor jobban átjárták a bélest.
A végeredmény pedig így lett Ferenc óriás bélese.
Jó étvágyat hozzá!

Üdvözlettel: Ferenc

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2010-09-23 09:43

Kedves nyamóka!

Az Én ötletem, az volt,
hogy ne hagyományos béles alakja legyen hanem jó nagy
méretű, férfias. Már eggyel is jól lehet reggelire, vagy vacsorára lakni.
Mártika viszont a dizájn-t készítette hozzá,
hogy jól átsüljön a tetejét késsel bevagdosta, így
a gázok, gőzök sütéskor jobban átjárták a bélest.
A végeredmény pedig így lett Ferenc óriás bélese.
Jó étvágyat hozzá!

Üdvözlettel: Ferenc

1168
finomliszt 50 dkg
élesztő 3 dkg
tej 2.5 dl
vaj 6 dkg
cukor 6 dkg
1 kávéskanál
tojás 1 db
tojásfehérje 1 db
tehéntúró 50 dkg
tej 5 dl
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 7 ek
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
vaníliás cukor 2 csomag
tejföl 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
mazsola 5 dkg