Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rebarbarás-túrós pite

Rebarbarás-túrós pite
Rebarbarás-túrós pite
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyaranta lassan szokássá válik, hogy arra az időre, míg barátnőmék nyaralnak, "kölcsön kapom" kertjüket. Kiszabadulva Budapest belvárosából KERTÉSZKEDEM, vagyis inkább csak tanulom a mesterséget: a locsolás csínját,-bínját a paradicsom gondozását... Cserébe nem csak örömöt és köszönetet kapok, hanem a kert terméséből is jut nekem, s családomnak. Idén a kert, s barátnőm ajándékából készítettem fügedzsemet, ketchupot, cukkinisalátát, töltött tököt (a méteresnél nagyobb, de vékony "csodatökből"), s az itt következő rebarbarás-túrós pitét.

hozzávalók / 8 adag

Rebarbarás-túrós keverék

Pitetészta

ajánlat

Este, frissen kisütve, csak porcukorral megszórva ettük, de másnap vaníliás fagyival, tejszínhabbal és apró mentalevelekkel díszítve tálaltam.

Szólj hozzá!

elkészítés

Pitetészta

  1. Pitetésztánál azt mondják, hogy gyorsan kell dolgozni, hogy ne melegedjenek fel az összetevők, no én dagasztógéppel "gyorsítok" - azzal keverem össze a hozzávalókat, eddig bevált :). Beleszórjuk a keverőtálba a hozzávalókat, a 30 dkg lisztet, a késsel apróra vágott 18 dkg margarint, a két tojássárgáját, a kávéskanál sütőport és a 7,5 dkg cukrot, valamint a csipet sót.
  2. (Amíg a gép dolgozott, előkészítettem a rebarbarát - lásd a rebarbarás -túrós keverék) összeállításánál.) Amikor a keverőtálban már kellően "morzsalékos" a pitetészta, akkor kézzel kicsit átgyúrjuk, kis gömböccé formáljuk, s a rebarbarás-túrós keverék összeállításának idejére betesszük a hűtőbe.
  3. Pitetészta nyújtása: az egyszerűség kedvéért a tésztát két részre vesszük, s külön-külön nyújtjuk ki, két réteg folpack fólia közé helyezve. Nyújtás után a felső fólia darabot lehúzva, az alsó segítségével a kinyújtott tészta könnyen a tepsibe helyezhető. A két darabban kinyújtott tésztát a tepsiben illesztjük össze úgy, hogy a tészta anyaga a tepsi oldalát is bevonja 2-2,5 cm magasan (38*22 cm nagyságú tepsit használtam).

Rebarbarás-túrós keverék

  1. A megmosott rebarbarának lehúzzuk a zöld (az interneten gyakran vörös szárral látható, de "kölcsönkertben" termettnek zöld volt a szára) külső részét, majd centi hosszú darabokra vágjuk. Az összeszelt rebarbarát 5 dkg cukorral, s nagyon kevés vízzel - éppen csak belepte - kis lábosban, pár perc alatt megfőzzük (korább még soha nem kóstoltam, érdekes, savanykás, de nagyon enyhe íze volt).
  2. Amíg a rebarbara készül, szétválasztjuk a tojások sárgáját, fehérjét, s elkezdjük felverni a tojásfehérjét.
  3. A megpárolt rebarbarát villával összetörjük, s összekeverjük a túróval, a 2 db tojássárgájával, a maradék 10 dkg cukorral, a reszelt citromhéjjal, s a búzadarával, majd a felvert tojásfehérjét óvatosan hozzáadjuk.
  4. Végül a rebarbarás-túrós keveréket ráöntjük a pitetésztára.
  5. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A rebarbarás-túrós keverék szépen megszilárdul, a pitetészta egészen világos marad, mi így szeretjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38*22*6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 034
elküldve: 1
receptkönyvben: 21
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Anya boszorkány konyhája

Mióta szakács: 2015.08.15.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

560
rebarbara 3 közepes szár
tehéntúró 50 dkg
cukor 15 dkg
tojás 2 db
tojásfehérje 2 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
búzadara 3 evőkanál
1 csipet
finomliszt 30 dkg
margarin 18 dkg
tojássárgája 2 db
sütőpor 1 kk
cukor 7.5 dkg
1 csipet