Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrókrémes szilvás lepény

Túrókrémes szilvás lepény
Túrókrémes szilvás lepény
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lepény jó melegen. Lehet kisebb adagot is készíteni, de nálunk egy tepsi elfogy pillanatok alatt. Nagyon szeretjük, és ha mégis megmaradna, le lehet fagyasztani, és más alkalommal felmelegíteni, épp mikor váratlan vendég érkezik. A tésztája a foszlós kalács receptje, lehet 3 kalácsot sütni, ekkor megkenjük egy felvert tojással. Van mikor a tésztából négyszögeket vágok, kb. 10×10 cm-est, és szilvalekvárt vagy baracklekvárt teszek a négyszögek közepébe, a négy sarkát összefogom, kicsit megszorítom, hogy a lekvár ne folyjon ki, belemártom napraforgó olajba, és lefelé fordítva szorosan tepsiben rakom. Hagyom egy kicsit kelni, cukorral meghintem, majd megsütöm, melegen kiborítom és szétszedem. Erdélyben ez a bukta!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Gondolom, hogy mindenkinek van egy bevált kelt tészta receptje, lehet használni a szilvaslepényhez. Nekem ez azért jó, mert az édesítő tabletta könnyűvé teszi a tésztát. Aki nem szereti, el is maradhat, esetleg 2-3 kanál cukorral pótolja.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy bögrében fél dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk cukrot, élesztőt, 1 csapott evőkanál lisztet, jól kikavarjuk és hagyjuk, míg megkel (nem folyik).       
  2. A lisztet megszitáljuk, elmorzsoljuk a margarint, és hozzáadjuk a sót, a citrom héját, a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, és az 1 dl langyos tejben feloldott édesítőtablettát, a megmaradt tejet, és egy fakanállal összedolgozzuk. Ha túl kemény, tejet adunk hozzá, ha túl lágy, egy kicsi lisztet teszünk bele, ezután kézzel dagasztjuk. Mikor a kezünkhöz és a tálhoz se ragad, meghintjük a tetejét liszttel, és kelni hagyjuk letakarva meleg helyen!  
  3. Elkészítjük a tehéntúrós krémet: a tehéntúrót jól összetörjük kézi mixerrel, tojássárgájával, cukorral, tejföllel, búzadarával, liszttel, olvasztott vajjal, vaníliás cukorral összekeverjük, és végül a tojásfehérje keményre vert habját is hozzáadjuk.                
  4. Amikor megkelt (duplájára dagadt) lisztes nyújtódeszkára borítjuk, három cipóra osztjuk és kisodorjuk, három lisztezett tepsibe tesszük, és picit a kezünkkel a sarkait is jól kihúzzuk.
  5. A krémet szétosztjuk a három tepsiben lévő tésztákra, elkenjük egyenletesen egy lapátkával, és megszórjuk kimagolt szilvával (a húsos felével felfele). A besztercei szilva a legfinomabb, de lehet másfajta is.
  6. Forró sütőbe tesszük, és körülbelül 30 perc után takarék lángon 10 percig hagyjuk még, amíg a teteje szép világos barna nem lesz. (Ez sütőtől függ!)
  7. Tetszés szerint meg lehet szórni fahéjas porcukorral.
  • sütési hőfok: 210°C
  • tepsi mérete: 30×40 cm
  • elkészítettem: 19 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 932
elküldve: 3
receptkönyvben: 31
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nusi Kezdi konyhaja

Mióta szakács: 2013.08.14.
10 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kelt szilvás pite, szilvás pite túrókrémmel töltve, kelt tésztájú szilvás-túrós pite

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nusikezdi
Nusi Kezdi konyhaja / nusikezdi Wed, 2013-09-18 15:30

Egy hiba került a receptben 10 dkg vaj (krémhez 10 dkg és a tesztaho 10 dkg)
Helyesen így kell :20 dkg vaj (krémhez 10 dkg és a tésztához 10 dkg margarin helyet )

746
finomliszt 90 dkg
cukor 1 ek
élesztő 6 dkg
édesítőszer 20 db
margarin 15 dkg
tojás 2 db
tej 5 dl
vaj 10 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
1 csipet
sovány túró 75 dkg
vaj 10 dkg
tejföl 20 dkg
búzadara 50 g
finomliszt 30 g
cukor 20 dkg
tojás 5 db
vaníliás cukor 2 csomag
1 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
fahéj 1 kávéskanál
porcukor 2 ek