Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töpörtyűs pogácsa 3.

Töpörtyűs pogácsa 3.
Töpörtyűs pogácsa 3.
85 perc / előkészület: 45 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a pogácsát a nagymamámtól tanultam. Mindig azt képzeltem gyerekkoromban, hogy a szegény legény ilyen pogácsát vitt a tarisznyájában, mikor vándorútra indult.
Igaz, hogy nem hamuban sült, de nekem még ma is ez a hamuban sült pogácsa.
Meg lehet sütni töpörtyű nélkül, reszelt sajttal vagy akár túróval, mindenhogyan nagyon finom, omlós.

hozzávalók / 8 adag

A kelt tésztához

A töpörtyűs réteghez

A tetejére

ajánlat

Tartalmas levesek, gulyások mellé kitűnő.
Apróra szaggatva nagyon jó vendégváró, borkorcsolya.

Szólj hozzá!

elkészítés

Kelt pogácsatészta készítése:

  1. A lisztet tálba tesszük, elkeverjük a sóval.
  2. Elmorzsoljuk a zsírral.
  3. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  4. A zsíros morzsalék közepébe lyukat csinálunk, és odaöntjük a felfutott élesztőt.
  5. Beleütjük a tojást, beletesszük a tejfölt.
  6. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk.
  7. Meleg helyen fél órát kelesztjük.

Összeállítás:


  1. A töpörtyűt ledaráljuk, és elkeverjük a fűszerekkel, margarinnal.
  2. A tésztát ujjnyi vastagra sodorjuk, és megkenjük a töpörtyű krém felével.
  3. Összehajtogatjuk, és fél órára meleg helyre tesszük pihenni.
  4. Fél óra múlva újra kinyújtjuk, megkenjük a maradék krémmel.
  5. Összehajtogatjuk, újra kelesztjük fél órát.
  6. A kelesztett tésztát két ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk.
  7. Zsírozott tepsibe rakjuk.
  8. Tetejét megkenjük felvert tojással.
  9. Sütőbe tesszük, és pirosra sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 34 899
elküldve: 3
receptkönyvben: 280
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

pogácsa tepertővel, pogácsa töpörtyűvel, hajtogatott töpörtyűs pogácsa, leveles töpörtyűs pogácsa, hamuban sült töpörtyűs pogácsa

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

toroke
toroke Sat, 2012-04-14 13:45

A 200 fok mellett döntöttem, és ahogy az eredmény mutatja, jól tettem :-) :-)
Kedves Marika! Köszi a receptet!!!

Torquemada
Torquemada Wed, 2011-12-07 16:40

Végre!!! Mit kerestem ezt a receptet, köszönöm, megtaláltam. Annyit hozzá csak, hogy tejföl helyett kefir volt itthon. Így is finom lett. Csináltam belőle, a tésztát kettévéve egy káposztásat is. Csak a töpörtyű helyett pirított káposztával készült, mint a káposztás tésztához amit szoktam csinálni. A siker óriási! Köszike!

b.suzy
b.suzy Wed, 2011-09-07 14:19

Nagyon jól néz ki ez a kis pogi, és isteni is lett. Habár nálam kimaradt a tejföl, mert nem volt itthon, de helyetesítettem tejjel.

Julcsi 78
Julcsi 78 Mon, 2010-07-19 12:42

Ez valami fenséges.
Köszönöm szépen én is és az egész famílilám is. Sikerült bevágódnom a családnál ezzel a pogival.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2010-07-19 13:13

Kedves Julcsi!
Igazán örülök, hogy ilyen sikered lett.Csak egy jó recept, és aki veszi a fáradtságot az elkészítéshez.
Gratulálok! Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-03-21 20:50

Nagyon finom lett! Örülök, hogy rátaláltam az oldalra és erre a receptre. Köszönöm!

Gregor
Greg / Gregor Wed, 2010-03-17 20:58

Ma elkészítettem és teljes a siker. Igazán finom és omlós a pogi. Az unokáim nem akarták abbahagyni.

gorogibolya
gorogibolya Wed, 2009-12-23 19:06

Nagyon finom és omlós lett a pogi.
Én kicsi szaggatóval csináltam és így lett 3 tepsivel. mivel szeretjük a kicsit pikáns csípős ételeket, ezért egy pici erős pistát is tettem bele. Nagyon finom lett!!!
köszi a receptet!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sat, 2010-02-27 21:03

Én is szoktam felébe tenni erős paprikát, mert van a családban aki szereti az erőset, és a borsosat.
Örülök hogy ízlett! Marika

1179
rétesliszt 1000 g
mangalica zsír 30 dkg
élesztő 5 dkg
tej 1 dl
tejföl 300 ml
0 ízlés szerint
tojás 1 db
tepertő 25 dkg
margarin 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
csípős paprikakrém 1 kávéskanál
tojás 1 db