Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töpörtyűs pogácsa - sült hagymás

Töpörtyűs pogácsa - sült hagymás
Töpörtyűs pogácsa - sült hagymás
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismét egy nagyi recept, igaz erősen módosítva, hisz nagyika sose rakott bele hagymát, ill. a margarin helyett is zsír volt a tésztában. A legfinomabb pedig akkor volt, mikor a disznóvágások után csinálta friss töpörtyűből, de azért ezt is meg lehet enni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Természetesen igazi töpörtyűvel is lehet dolgozni, akkor azt a részt, amit a tésztába rakunk daráljuk le, a másk felét meg darabuljuk fel, és úgy szórjuk a tésztára. A hagyma se kötelező elem, nyugodtan ki lehet hagyni.
Én egyszer szoktam hajtogatni, olyankor szinte szétesik a pogácsa, annyira leveles lesz, de én így szeretem, ha valaki kicsit tömörebbet akar, hajtogassa többször, és a hajtogatások közt mindig legyen egy 10-15 perc pihenő.
Figyeljünk arra is, hogy ne süssük túl, ha már szép színű a teteje, vegyük ki, mert könnyen kiszárad!
Ebből az adagból körülbelül másfél gáztepsinyi lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, áttörjük, kihűtjük.
  2. A lisztet kimérjük, rakunk bele sót, borsot, sütőport, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
  3. A vizet meglangyosítjuk, rakunk bele cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét megszórjuk kevés liszttel.
  4. Ha felhabosodott az élesztőnk, beleöntjük a margarinos liszthez, hozzárakjuk a két egész tojást, a töpörtyűkrém felét és a kihűlt, áttört burgonyát.
  5. Alaposan összegyúrjuk, majd legalább fél órát hagyjuk meleg helyen kelni a tésztánkat.
  6. Ezalatt a hagymát megpucoljuk, összevágjuk, és egy körülbelül fél evőkanálnyi zsíron aranybarnára sütjük.
  7. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjünk a maradék tepertőkrémmel, rászórjuk a sült hagymát is, és hajtogatjuk.
  8. Hajtogatás: megfogjuk a jobb szélét a tésztának és a közepéig behajtjuk, erre ráhajtjuk a bal szélét és az egészet újra félbe, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, szaggatjuk, tepsibe tesszük, tetejüket lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 40x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 312
elküldve: 1
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Makka

Mióta szakács: 2011.09.11.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tepertőkrémes pogácsa, sült hagymás-töpörtyűs pogi

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

guhjika
guhjika Tue, 2012-02-07 19:11

Tegnap megcsináltam és isteni finom !Ma is ilyet rendelt a család!Nagyon köszi,hogy felraktad a receptet!:)
Réka

952
finomliszt 30 dkg
burgonya 20 dkg
margarin 10 dkg
tojás 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szódabikarbóna 1 kk
cukor 0.5 teáskanál
tej 0.5 dl
élesztő 2.5 dkg
tepertő 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
sertészsír 0.5 ek
tojássárgája 1 db