Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött mézes

Töltött mézes
Töltött mézes
80 perc / előkészület: 50 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt még nagymamám sógornőjétől tanultam. Ők sajnos már nincsenek közöttünk, de a töltött mézes a család egyik kedvence maradt. Nosztalgiával gondolok mindig vissza azokra az időkre, amikor a kamrából Annus néni előhozta a hőn áhított sütit. Karácsonykor elmaradhatatlan volt.

hozzávalók / 10 adag

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

ajánlat

A süteményt fogyasztás előtt legalább 1 nappal (24 óra) el kell készíteni, különben törik és nem szeletelhető.

Ez egy nagyon finom sütemény. A sötét holland kakaóval és citrommal ízesített krémek valami csodás ízhatást adnak.

Szólj hozzá!

elkészítés

Mézeslap

  1. A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Tejfölt csak akkor tegyünk bele, ha a tészta nem áll össze. Ha az 1 evőkanál tejföl esetleg nem elég, adhatunk még hozzá több tejfölt, de mindig csak kis adagokat. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk.
  2. A tésztát három részre osztjuk. Egyenként akkorára nyújtjuk, mint egy gázsütő tepsijének alja. A tepsi aljára sütőpapírt helyezünk, így sütjük ki a lapokat egyenként. Vigyázni kell, mert gyorsan sül, és hamar megég. Az én gázsütőmben kb. 6-8 perc alatt sül aranybarnára.
  3. Amikor a lapok kisültek, néhány órára félretesszük. Én általában akár 2-3 héttel a süti készítése előtt megsütöm a lapokat - amikor éppen időm és kedvem van hozzá. Arra kell vigyázni, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem törik össze.

Krém

  1. A tejből és búzadarából tejbegrízt főzünk. Hideg vízbe állítva, állandó kevergetés mellett teljesen kihűtjük. Vigyázzunk, ne csomósodjon be.
  2. A vajat a porcukorral habosra keverjük (kézzel keverve legalább 20-30 percig). Amikor már jó habos, belekeverjük a kihűlt tejbegrízt, és tovább keverjük, amíg szépen egyneművé válik.
  3. A krémet két részre osztjuk. Az egyik részbe kerül a kakaópor, jól elkeverjük. A másik részbe belereszeljük a citrom héját és legalább a fél citrom levét (én az egész citrom levét bele szoktam nyomni, és mehet bele egy kis citrom húsa is).
  4. Az első mézes lapra kerül a citromos krém, befedjük a második mézes lappal, majd arra kerül a kakaós krém. A tetejére jön a harmadik mézes lap.

Máz a tetejére

  1. A cukorból és vízből szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a kakaóport. Összefőzzük, teszünk bele egy kis vajat vagy margarint, de akár olajat is adhatunk hozzá, hogy szép fényes legyen. Ezt a mázat öntjük a sütink tetejére.
  2. Ha nincs kedvünk ezzel a mázzal szórakozni, akkor tortabevonóból is elkészíthetjük a mázat. Ebben az esetben vízgőz fölött felolvasztunk 12-15 dkg tortabevonót vajjal vagy margarinnal. Amikor teljesen felolvad minden, forrón a tészta tetejére öntjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 40x31 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 126
elküldve: 1
receptkönyvben: 47
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivike

Mióta szakács: 2013.01.18.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

darás mézes, grízes krémes, búzadarás mézes krémes

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

660
finomliszt 45 dkg
tojás 2 db
cukor 15 dkg
mangalica zsír 3 dkg
méz 3 ek
szódabikarbóna 1 kávéskanál
tejföl 1 ek
tej 8 dl
búzadara 7 púpozott ek
vaj 20 dkg
porcukor 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 púpozott ek
citrom 1 db
víz 0.5 dl
cukor 7 púpozott ek
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
vaj 1 ek