Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes Bjkatától

Mézes krémes Bjkatától
Mézes krémes Bjkatától
46 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jellegzetes karácsonyi sütemény. Könnyen nyújtható a tésztája. Házi készítésű lekvárral a legfinomabb. Mi szilvalekvárral szeretjük a legjobban. Kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetik.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk a cukrot, a mézet, a margarint és a tojásokat. Langyosra hűtjük.
  2. A mézes keveréket a liszttel és a szódabikarbónával összegyúrjuk. Ha szükséges, egy kevés lisztet még adhatunk hozzá. Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk.
  3. Fél órát pihentetjük. 4 cipóra osztjuk, kinyújtjuk. (A sütőlapon megszurkáljuk kés hegyével, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta.)
  4. Zsírozott sütőlapon vagy tepsi hátlapján egyenként megsütjük. (Világosbarnára.)
  5. A tejből és a búzadarából tejbegrízt főzünk. Kihűtjük, közben néha megkeverjük.
  6. A margarint vagy vajat habosra keverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával.
  7. A vajas krémet összekeverjük a teljesen kihűlt tejbegrízzel.
  8. Az első lapot ezzel a fehér krémmel kenjük meg. (A krém felével.)
  9. Erre rakjuk a második lapot, amit megkenünk jó vastagon szilvalekvárral vagy baracklekvárral.
  10. A harmadik lapot fehér krémmel kenjük meg.
  11. Az utolsó lapot bevonjuk gőz fölött felolvasztott ét tortabevonóval. (3 ek étolajjal keverjük össze az olvadó csokoládét.)
  12. Néhány óra alatt megpuhul. (Ez a legnehezebb része a sütemény elkészítésének, mert a család nehezen tudja kivárni ezt a kis időt.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36x36 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 49 603
elküldve: 70
receptkönyvben: 863
elkészítve: 37/61
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes zserbó, krémes mézes, darakrémes mézes sütemény

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

halene
halene Mon, 2013-12-09 15:50

Szép, gusztusos, nem nehéz elkészíteni, nem kell hozzá semmi különleges(a házi baracklekváron kívül :) egyszerű, finom, kiadós, isteni, mennyei, csodás!
Egy problémám volt, hogy 36x36 cm-es tepsit írsz...hát nekem nem sikerült csak 26x36 cm-re nyújtani. Karácsonykor még egyszer elkészítem! Köszi a receptet! Enikő

bjk
Bjkata / bjk Mon, 2013-12-09 22:09

Kedves Enikő!
Örülök, hogy karácsonykor Nálatok is ez lesz az egyik sütemény! :)
Köszönöm a visszajelzésedet!
Üdv:
Kata

zsoharkati
zsoharkati Thu, 2013-10-31 15:09

Kedves Kata!

Ma elkészítettem ezt a sütit és tökéletes lett.Köszönöm ,hogy megosztottad !Szép napot neked!
Kati

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2013-10-31 17:48

Kedves Kati!
Mindig nagyon örülök a visszajelzéseknek, főleg, ha pozitívak! :) Ezért a Te hozzászólásodat is örömmel olvastam.
További jó sütést-főzést kívánok!
Üdv:
Kata

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2013-01-05 14:20

Kedves Kadara!
Köszönöm a visszajelzést, és örülök, hogy Nálatok is sikert aratott ez a süti!
BUÉK!
Kata

kata005
kata005 Wed, 2012-12-26 15:36

Köszönöm a receptet, tökéletes lett, mindenki a csodájára járt :)!

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2012-12-26 20:59

Kedves Kata005!
Nagyon szívesen! Örülök, hogy jól sikerült! :)
Kata

tibóka
tibóka Tue, 2012-12-25 07:54

Szia Kata! Megsütöttem!!! Életem első ilyen sütije! Nagyon finom lett. Az első lap nyújtásánál bajlódtam egy kicsit , de utána belejöttem!!!! Csak nekifogni volt nehéz!!!! Köszi a receptet, és Boldog Karácsonyt Neked!!! Ildikó

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2012-12-25 09:37

Kedves Ildikó!
Nagy örömet szereztél nekem a hozzászólásoddal! Örülök, hogy jól sikerült a sütemény, és hogy nem adtad fel a kezdeti apró nehézségek után. :) Én is így kezdtem 30 évvel ezelőtt, amikor az első mézes krémesemet sütöttem. Emlékszem, hogy ha nem tudtam szépen kinyújtani, vagy leragadt a tészta, újra összegyúrtam és kezdtem a nyújtást előről. Azzal a régi recepttel még én is sokat bajlódtam.
Minden süteményhez sok türelem kell, a mézesekhez pedig még több. :)
Békés, boldog ünnepeket kíván:
Kata

zsuzsi0629
zsuzsi0629 Sun, 2012-12-23 18:05

Nekem puha volt a tészta, de mindig kilyukadt alig tudtam rendesen kinyújtani.Nem tom mi lehet a baj.Nem kaptam szép négyzet alakot.De majd meglátjuk a végeredmény milyen lesz.:)

Nagyer
Nagyer Thu, 2012-12-13 15:51

Ez a legszebb és legfinomabb mézes zserbó, amit eddig kipróbáltam! A tésztáját is nagyon egyszerű volt összeállítani, nem kellett melegen tartani nyújtás közben, mégis szépen ki tudtam nyújtani. Nem ragadt, a tepsi hátlapjáról is könnyen le tudtam csúsztatni sütés után. Pár óra alatt csodásan bepuhult és az íze mennyei! Mindenkinek csak ajánlani tudom.

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2012-12-13 16:20

Kedves Nagyer!
Örülök, hogy Nálatok is bevált ez a recept! Jó volt olvasni a dicsérő szavakat!
További szép napot kívánok!
Kata

zsuzsi_78
zsuzsi_78 Wed, 2012-12-12 15:30

Kedves Kata. Sikerült befejeznem betettem a tésztát a mikróba mert nagyon kihűlt így valamelyest sikerült kinyújtani. Megsütöttem de írdatlan kemény lett. Kíváncsi leszek megpuhul e még ma. Pedig nagyon jól néz ki a tiéd de az enyém soha nem lesz ilyen. Nem fogom többet elkészíteni sajnálom.

zsuzsi_78
zsuzsi_78 Wed, 2012-12-12 12:48

Sziasztok. Hát lehethogy elronthatattlan ez a süti nekem mégis sikerült ugyanis morzsálódik a tésztája lehetettlen kinyújtani. Mit tegyek?

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2012-12-12 15:02

Kedves Zsuzsi!

Egy nagyon könnyen nyújtható tésztát kapunk, ha a hozzávalókat pontosan kimérjük, és csak annyira lisztezzük a gyúrótáblát, amennyire szükséges. Lehet, hogy kicsit több liszt került bele a tésztádba? Az én tésztám lágy, puha és nagyon szépen nyújtható szokott lenni, azért is írtam, hogy kezdő háziasszonyok is elkészíthetik.
Sajnálom, hogy nem sikerült a próbálkozásod! :(
Kata

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2012-12-11 16:53

Kedves Monika!
Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog!
Én is kellemes ünnepeket kívánok, és addig is jó készülődést!
Kata

sziszi01
sziszi01 Sat, 2012-12-08 17:25

Szia! Köszi a receptet! ez a hétvégi süti, 1 éjszaka alatt megpuhult, az íze mennyei! :-)
Sziszi

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2012-12-09 17:01

Kedves Sziszi!
Örülök, hogy Nálatok is bevált ez a recept!
Üdv: Kata!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2012-12-03 16:31

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.12.02. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2012-12-02 06:39

En csak kovetni tudom Anyoca szavait, ez a suti mennyei lehet. Mar kinezetre is szep, hat meg milyen finom!! Biztosan a karacsonyi suti listamon lesz. Udv Veronika

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2012-12-02 08:46

Kedves Veronika!
Az a jó ebben a receptben, hogy szinte elronthatatlan, és az ünnep előtti napokon megsüthető, így nem tornyosulnak a feladatok a konyhában 24-én. Jó ünnepi készülődést kívánok:
Üdv: Kata

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-12-01 21:07

gyönyörűséges, guszta,finomságos, húúú, ebből most pár szelet jelen pillanatban, nagyon jól jönne!!! :-O azonnal elfogyna :-O

638
margarin 6 dkg
finomliszt 50 dkg
szódabikarbóna 1 kk
cukor 18 dkg
tojás 3 db
méz 3 ek
sertészsír 1 ek
margarin 20 dkg
porcukor 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
búzadara 10 evőkanál
tej 1 l
szilvalekvár 10 dkg
tortabevonó 10 dkg
napraforgó olaj 3 ek