Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes

Mézes krémes
Mézes krémes
84 perc / előkészület: 45 perc főzés: 15 perc sütés: 24 perc
receptkönyvben hozzászólások (229)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tipikusan olyan sütemény, amit előre el kell készíteni. Fogyasztás előtt egy-két napot álljon a hűtőben, akkor lesz igazán puha a tésztája.

hozzávalók / 12 adag

A mézes lapokhoz

A töltelékhez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta készítése: A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni.
  2. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)
  3. Töltelék készítése: A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
  4. Összeállítás: A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük, és megkenjük a lekvárral.
  5. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • költség: 1780 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 430
össznézettség: 1 293 571
elküldve: 329
receptkönyvben: 8 235
elkészítve: 370/501
Facebookon megjelent: 4

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

Hozzászólások (229)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

raczmargit2
raczmargit2 Sat, 2017-12-23 15:25

Szuper recept, a mázat leszámítva A receptekben a tészta mindig közepes tepsire van megadva, gáztepsihez másfél adagot kell számolni, a krém maradhat. Azért, mert régen nem voltak 50x50 cm-es, vagy 60x60 cm-es sütők!
A mázban a fondán a lényeg, nem a kakaó és a vaj, mert az csak segédanyag!.
Máz:
Kislábasban 2 ek. langyos vizet, 15 dkg kristálycukorral kis lángon hólyagosra melegítünk. Ha a cukor már nem ropog, levesszük a tűzről, és belekeverünk diónyi vajat, és nagylyukú fém teaszűrőn átszitált 1 csapott evőkanál holland kakaóport és pár csepp citromlevet, hogy a máznak fénye legyen. Jegyezd meg, soha semmi olaj semmibe, legfeljebb olíva, de annak mellékíze van, a pizzába jó lesz, sütibe nem!!!! Hogy a kakaópor megduzzadjon, visszatesszük takaréklángra és állandóan keverjük, különben a kakaó (sok benne a VAS, könnyen odaköt az edény aljához), de nem forraljuk, mert akkor nem lesz fényes a máz! Ha a máz sűrűn folyik, levesszük a tűzről és a hidegre hűtött süti tetejére kanalazzuk, majd a sütit mozgatjuk, hogy elterüljön rajta. Ne nyúljunk bele a mázba semmivel! Várjuk meg, amíg megdermed és csak utána szeleteljük a bármelyik süteményt, amire ráöntöttük. Van, aki gőz felett pici rummal kikevert keserű csokit tesz a sötire, de a keleti országokra jellemző zéró tolerancia miatt az megfontolandó!

raczmargit2
raczmargit2 Sat, 2017-12-23 15:03

Szuper recept, a mázat leszámítva A receptekben a tészta mindig közepes tepsire van megadva, gáztepsihez másféladagot kell számolni, a krém maradhat. Azárt, mert régen nem voltak 50x50, vagy 60x60 cm.es sütők!
A mázban a fondán a lényeg, nem a kakaó és a vaj, csak segédanyag!.
Máz:
Kislábasban 2 ek langyos vízet, 15 dkg kristálycukorral kis lángon hólyagosra melegítünk. Ha a cukor már nem ropog, levesszük a tűzről, és belekeverünk diónyi vajat, és nagylyukú fém teaszűrőn átszitált 1 csapott evőkanál holland kakaóport és pár csepp citromlevet, hogy a máznak fénye legyen. Jegyezd meg, soha semmi olaj semmibe, legfeljebb olíva, de annak mellékíze van, a pizzába jó lesz, sütibe nem!!!!. Hogy a kakaópor megduzzadjon, visszatesszük takaréklángra és állandóan keverjük, különben a kakaó kön (sok benne a VAS, könnyen odaköt az edény aljához), de nem forraljuk, mert akkor nem lesz fényes a máz! Ha a máz sűrűn folyik levesszük a tűzről és a hidegre hűtött süti etejére kanalazzuk, majd a sütit mozgatjuk, hogy elterüljön rajta. Ne nyúljunk bele a mázba semmivel! Várjuk meg amíg megdermed és csak utána szeleteljük a bérmelyik süteményt. Van, aki gőz felett rummal kikevert keserű csokit tesz rá, de a keleti országokra jellemző zéró tolerancia miatt megfontolandó!

Gkiss
Gkiss Tue, 2016-12-06 15:33

A tészta nagyon jó anyag lett, nem hogy 4, de 5 darab 20X30 centis lapot sikerült sütnöm belőle. Nem szeretjük a széleit a süteményeknek, így fogtam a vonalzót, és szép egyenes, egyformákra vágtam a lapokat. A leeső darabokból lett az ötödik lap. A krémem kicsit más, mert volt egy kis lábasnyi félresikerült karamell, ami nem kötött meg. Abba tettem a vajat és a tejbegrízt, hát jó választás volt! Megkentem a középső lapot némi házi otelló lekvárral, tetejére vékony csokimáz került (saját recept) . A tésztát mindenesetre megtartom, jó vele dolgozni. Kösz a receptet!

Ninane
Ninane Sun, 2016-01-03 19:39

Őszintén szólva nem nagyon értem miért olyan népszerű EZ a mézes krémes recept. Sokkal finomabb az amelyikben minimum 20dkg méz van, ez a 4 kanál olyan mintha benne sem lenne, de mindegy. Bánom hogy egyszer is kipróbáltam, össze sem lehet hasonlítani azzal amelyikben VAN méz is. Persze nagy előny hogy ez már fent van ezer éve, és mindenki erre kattint mert az elsők között jelenik meg. Szóval érdemes keresgélni tovább...

nettunderke
nettunderke Wed, 2015-12-23 21:05

A lapok mar keszen vannak, most fogok a toltelekhez. Igaz mar tobbszor keszitettem ez a recept alapjan. Igaz ha a teszta eloirt mennyisegevel keszitem akkor nehez kinyujtani, most is csak a tepsi hatuljan sikerult, de igy a legjobb ezzel a mennyiseggel. Ezer koszonet a receptert, es BOldog Karacsonyi Unnepeket!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2015-12-23 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.22. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

zsoharkati
zsoharkati Sat, 2015-01-31 19:31

Köszönöm a receptet,nagyon jól sikerült a süti.Próbáltam más recepttel is ,de most már ennél maradok! Én 24x34 -es tepsire nyújtottam.Szerintem gyakorlat kérdése.(Néhányan írták a 20x30-as méretet.)
A krém mennyisége így is elég!
Köszönettel :Kati

fekecs j
fekecs j Sat, 2014-09-20 17:53

üdv mindenkinek a fiam esküvőére ezt kérte nagyon kllassz recept nálunk mindenki szereti remélem mindenkinek izlik majd ennyi embernek még nem sütóttem de kihivas és igéret ÉN NAGYON KÓSZÓNÓM A RECEPTET

Kadika
Kadika Sat, 2014-04-26 18:12

Elkészítettem. :) A tészta 20X30-as tepsire (max. egy picivel nagyobbra) való. A krém nekem egy picit túl grízes, de ez a gríz a krém alapja, tehát ez van. :) A csoki nekem is egy kicsit soknak tűnik, de meglátjuk... A hűtőben pihen reggelig. :)

maya52
maya52 Mon, 2014-03-31 21:58

Hát ezek a hozzászólások komolyan betojás:) Az anyósom, a férjem a lányom a vejem az unokám stb... minek ezeket leírni na meg főleg azt h köszönöm a receptet. Az internet mindenkié nem személyre szabott.

csicsikem
csicsikem Tue, 2017-09-12 20:29

ez még nem is lenne annyira zavaró, ha értelmes értékelést olvas az ember mellette. A ,hü de jól néz ki! ´meg ´bizos el fogom készíteni´ beszólásokat viszont le kéne tiltani!!

Mutszi
Mutszi / Mutszi Fri, 2015-02-06 18:16

Szerencsére a hsz-okat nem kötelező végig olvasni! Megköszönni a receptet, pusztán jól eső kinyilvánítása annak, hogy valaki vette a fáradtságot és feltöltötte! Inkább az Ön hozzászólása volt "betojás" :)

fkatica
fkatica Tue, 2015-12-15 13:39

A köszönet visszajelzés és gondolom jó érzéssel tölti el a recept feltöltőjét, én is köszönöm, mert ezt találtam a legjobbnak!

szvetter
szvetter Sat, 2014-03-29 16:51

Sok a panasz, elkerülhető lenne akkor, ha eleve fő helyen a tepsi mérete szerepelne. Ez nemcsak erre a receptre vonatkozik, hanem általában. Mindent 2 gr vagy 13,23 gr-ra megadtok (jó most túloztam, de tényleg idegesít ez finomkodó precízség e tekintetben), ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, h egy bizonyos mennyiségű anyaggal 4 cm2 alapterületű helyet vagy 4 m2-nyit kívánok-e beteríteni (s itt megint jócskán túloztam az érthető magyarázat érdekében). Jó lenne - főleg a kezdők lennének nagyon hálásak érte gondolom -, ha odafigyelve jobban a méretre, hőfokra, időtartamra és egyéb más praktikus tanácsra osztanák meg a kedves szakácsok a kreálmányaikat a publikummal, hamár villognak a receptjeikkel. A hókuszpókuszt meg leginkább mellőzni kéne!

maya52
maya52 Mon, 2014-03-31 21:50

Ez az észrevétel nagyon igaz!!! Főleg ha a hozzávalóknál le van írva mi kell bele, és az összeállításnál már hiányzik. El van intézve egy ja bocs az kimaradt!!!!!

horvatherika
horvatherika Wed, 2014-02-26 19:12

Életemben először sütöttem lapokból álló sütit és mégis tökéletesek lettek a lapok. Nem a mennyiség kevés, hanem a tepsitek nagy, úgy jött ki 4 lapra, ha 20 x 30 cm-es tepsin nyújtottam ki, így viszont remek!!!!!!!!!!!!!!!!Köszi :)

Hasznos Virág
Hasznos Virág / Hasznos Virág Sat, 2014-02-15 13:52

Sajnos a végét lehagytam és alig találtam meg újra. A tésztám megsült már csak tölteni kell. Édesanyám is így készítette és azért ragaszkodtam ehhez. Köszönöm Vira

veinhardt
veinhardt Tue, 2013-12-24 11:58

Szia! Lehet, hogy nagyon kezdő vagyok, de nekem ez egy igen kicsi adagnak megfelelő recept. Nagyon vékony lett a tésztája! Régen nem így készítették az idősek. Sőt a lakodalmakban sem ilyen alacsony sütire emlékszem gyerekkoromból! Nekem sem jók ezek az adagok, minimum a duplája kell mindennek! A tésztának pláne! Ez már a második recept amit elkészítettem, de ez sem az igazi valahogy! Ennyi pepecseléssel kétszer magasabbnak és amúgy is nagyobb méretűnek kellene lennie, hogy megérje a fáradságot és még elég is legyen! Éva

Brigitta76
Brigitta76 Thu, 2014-01-16 18:22

Sziasztok, én is elkészítettem, még pihen a teraszon!! :-) Az arányok jók, annyit fűznék hozzá, hogy a tésztadarabkákat kb 20x30-as méretűre nyújtsátok, ne nagyobbra. Én minden krémhez vajat használok, nem szeretjük a margarin ízét. A csokimázhoz én is soknak találtam a 20dkg-ot, de 10 dkg-ot elbír... Szóval eddig tökéletes a helyzet, majd megírom, a Férjem hány pontot adott rá... A Nagymamája ízvilágát keressük!! Boldog Karácsonyt mindenkinek!!
Ha a tésztát a fent megadott méretűre nyújtjuk, a krém valóban kicsit vastag...a Férjemnek hiányzott a margarin íz, úgyhogy bármennyire is nem kedvelem, a következő adag majd azzal készül...:-) még egy próbát nekem megér!! Üdv!

Babnna
Babnna Sun, 2013-12-08 16:05

Sziasztok,
azért vettem elő ezt a receptet újra, mert X évvel ezelőtt megcsináltam és csodás volt.Holnapra kollégáknak gyártanom kell egy adagot és szenvedek a tésztával rendesen.:) 2 tojás ment bele, mert nagyon picik, kapott még tejet és mézet is. Tanulság: azt hiszed, hogy az évek során fejlődik a főző tudományod, de az egyéb hozzávalók minősége viszont romlik. A recept NEM rossz, hanem az ember képes időnként lehetetlen egyszerű dolgokat is elrontani. Drukkoljatok, hogy olyan legyen mint múltkor!!!! :D

marinegin
Galló Lívi / marinegin Fri, 2013-10-25 14:02

Nagyon szépen köszönöm ezt a szuper receptet! Tökéletesek az arányok mind a tésztát, mind a krémet illetően. Egy kis változtatással készítettem el: a krémből kihagytam a tojást, mert nem rajongok a nyers tojásos dolgokért, de így is tökéletes ízű és állagú tölteléket kaptam. Már a hűtőben puhulgat, alig várom, hogy megkóstolhassuk. :)

Emese99
Emese99 Fri, 2013-09-20 17:06

sziasztok, a mamák sokszor csinált ilyet, és nagyon szerettem.Remélem nekem is sikerülni fog. Köszi A receptet, és gratulálok a sok hozzászóláshoz:::)

sophieeny
sophieeny Sat, 2013-08-24 18:13

Nos, én ma elkészítettem ezt a süteményt, nem vagyok kezdő, jó ideje sütök és csináltam már ennél jóval bonyolultabb süteményeket, amik tökéletesek voltak, viszont ennek a süteménynek a tészta adagja, mint előttem már mások is irták nem reális szerintem. Normális sütő tepsi méretűre nyújtottam , viszont a megadott mennyiségből nekem kevesebb , mint 1,5 lap jött ki, így újra kellett még hozzá csinálnom 2* adagokkal a tésztát. A tetejére a csoki krémhez a megadott 20 dkg vaj szerintem nagyon sok. nekem elég volt bele 2 kiskanálnyi. Ezen kívül egyébként nagyon szép lett a süti és finom is, de sok bosszúsággal járt, hogy az adagok legalábbis nálam, nem stimmeltek.

787
finomliszt 45 dkg
porcukor 15 dkg
szódabikarbóna 1 késhegynyi
sertészsír 3 ek
méz 4 ek
tojás 1 db
tej 4 ek
tej 5 dl
búzadara 100 g
margarin 25 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tojássárgája 1 db
sárgabaracklekvár 20 dkg
étcsokoládé 20 dkg
vaj 20 dkg