Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött libanyak

Töltött libanyak
Töltött libanyak
90 perc / előkészület: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családunk mindig is hagyományőrző volt, de valahogy  Márton napjára soha nem készültünk különösebben odaillő étellel, egészen 3-4 évvel ezelőttig. Ekkor készítettünk ugyanis először töltött libanyakat nagypapám receptje alapján, és azóta ilyenkor minden évben megismételjük, bár én minden nap szívesen csemegézgetnék belőle. Más alkalomra is kiváló, akár előételként is, hidegen, vékonyan felszeletelve.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Párolt lilakáposztával és hagymás törtburgonyával mennyei. Ha mégsem fogyasztanánk el rögtön az egészet, másnapra az ízek még jobban összeérnek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nyakakat alaposan megtisztítjuk.
  2.  Egy serpenyőben kevés libazsíron, 2 evőkanálnyi vizet hozzáadva a libamájat megsütjük.
  3. Ha ez kész, burgonyatörővel összetörjük, hozzáadjuk a felaprózott hagymát, gombát.
  4. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ízesíthetjük majoránnával, kevés pirospaprikával. Kicsi vizet aláöntve az egészet összepároljuk.
  5. Mikor minden leve teljesen elfőtt, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az aprított főtt tojásokat, a petrezselymet, a tejben megáztatott, jól kifacsart kenyeret. Végül ráütünk egy nyers tojást és alaposan elkeverjük benne (ez fogja összetartani a tölteléket).
  6. A libanyakak keskenyebbik végét cérnával bevarrjuk, majd megtöltjük őket a masszával. Ügyeljünk rá, hogy ne töltsük túl, mert sülés közben kiszakadhat!
  7. Töltés után bevarrjuk a másik végét is, és bedörzsöljük sóval-borssal.
  8. Tepsibe helyezzük őket, majd minden lúdnyak tetején eloszlatunk nyakanként negyed evőkanálnyi libazsírt.
  9. 200-220 fokon a zsírjával időnként locsolgatva ropogósra sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 65 529
elküldve: 7
receptkönyvben: 401
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: 1

szakács

Szaszy

Mióta szakács: 2010.09.28.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, Márton-nap
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

libanyak libamájjal és gombával töltve, töltött lúdnyak, Márton-napi töltött lúdnyak

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

palike
palike Sun, 2014-03-30 21:28

Én kacsanyakbőrrel csináltam pecsenyekacsamájjal, úgy is nagyon jó! Ha estleg nem találtok libanyakat....

vajaskenyér
vajaskenyér Thu, 2012-11-08 23:58

Sosincs késő hozzászólni. mert megcsináltam a libanyakat és tényleg finom, de el kell mondanom, hogy a nagymamám rendszeresen csinálta, csak a töltelékben nem volt kenyér vagy zsemle, hanem libamellből készült a töltelék finoman fűszerezve és a libamájat zsírjában kisütve kúlön ettük akár előételként is néha vékony lilahagymával, de kipróbáltuk párolt gyümölccsel (pld. körte) is. A Lehelen szinte mindig kapni libanyakat a baromfisoknál, de meg is lehet rendelni Azóta vettem hússzeletelőt és sütőhőmérőt az oktogon kkt.com-on és így a sütés és tálalás is könnyebb.

fanyul
fanyul Thu, 2011-12-08 13:26

Nagyon orulok, hogy ratalaltam erre a receptre. Solethez biztosan meg fogom csinalni, nyami-nyami. Koszonom. :)

Szaszy
Szaszy / Szaszy Fri, 2011-12-09 01:08

Nincs mit! :) Örülök, hogy tervbe van véve az elkészítése :) Érdemes kipróbálni, tényleg nagyon finom! Üdv: Szaszy

keller teri
Mucus / keller teri Thu, 2011-12-01 11:37

Évek óta nem ettünk töltött libanyakat, mert libanyakbőrt égen-földön se találok.
Látom régebbiek a bejegyzések, de ha valaki tud ez ügyben valamit.
Érthetetlen, hogy a feldolgozók legalább így karácsony táján nem csomagolnak nyakbőrt!?

csele.regina
csele.regina Sat, 2012-11-10 19:12

Én tegnap vettem a Flórián téri piacon libanyakbőrt. 250 Ft darabja. Szerintem itt is lehet rendelni.

csato
csato Sat, 2011-11-05 01:04

Szia!
Köszi a választ!Na nekem az a piac annyira kiesik,hogy életemben egyszer voltam ott.De az érdekes volt!:)Gyakorlatilag pisilni mentünk be.Egy barátom marhára félt a repülőtől ,de akartunk együtt utazni.És megadtam magam elmentünk egy buszos útra.Spanyol o.-ba.Az Expressz Ifjúsági utazási irodával.Na annyira volt ifjúsági mint a....nem is tudom .Csak öregek voltak szinte.Komolyan megálltunk mi hatan a busz előtt és végünk volt, mondtuk akkor egy sör.Azonnal.És ugye ennek folyamodványai vannak!Na így keveredtünk be a piacra.Azóta nem ittam hajnalban sört.És most totál eszembe jutott az egész,és hangosan röhögök.Az Expresszről meg annyit,h 36 órát utaztunk.Sosem nem felejtem el.Viszont marha jó volt az út rengeteg helyre vittek el minket.Egyénileg megnézhetetlen lett volna ennyi dolog.Ám soha többé busz.Kizárt.
Ne haragudj,de ezt hozta ki belőlem a Hold utcai piac!Amúgy meg emlékszem nagyon szépen megcsinálták valahogy abban az időben lett felújítva.És ha ott van libanyak akkor elmegyek.Egy jó kajáért sok dologra vagyok képes.Pld.Biatorbágyra megyek le párizsiért,disznótorosért.Olyan mint kölök koromban volt!Na jó nem minden héten,mert nem fussa.De valami eszméletlenül finoman csinálják.
ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ nagyon eltértem a tárgytól,de marha jól esett nosztalgiázni.Remélem nem voltam nagyon fárasztó!
üdv Csató

Szaszy
Szaszy / Szaszy Sun, 2011-11-06 18:17

Szia!
Dehogy is! :) Nem volt fárasztó :) sőőt.. jót nevettem, jó kis történet :D :D Hát igen.. a hosszú busz utak nem éppen kellemesek, de ahogy írtad, a sok látnivaló, élmény kárpótol érte. Tegnap én is voltam kint a piacon, rákérdeztem a libanyakra és mondták, hogy kedd előtt még nem valószínű hogy lesz, de utána elvileg folyamatosan érkeznek.. szóval addig nem érdemes próbálkozni. Remélem nem szóltam későn! :)
Üdv: Szaszy

csato
csato Sun, 2011-11-06 19:06

Szia!

:) Nem nem szóltál későn nem piacon,sehol nem voltam elkapott valami vírus.
Most úgysem tudok enni,tehát egyáltalán nem késő a kedd,és köszi h ezt megosztottad velem.De ki nem hagyom!!Becs szó addig fogok menni míg kapok! És ígérem beszámolok róla ,hogy hogy sikerült./mint írtam dögrováson valék,nem érzek illatokat "vakon"főztem ma az exemnek.Azt mondta ilyen szart még életében nem evett!:)))))))))))))Én valahogy szagra főzök,sosem kóstolok.Szegény így járt./Nagyon kellemes estét!üdv Csató

csato
csato Fri, 2011-11-04 14:29

Szia!
Remek ez a recept.Most,h megint közeleg a Márton nap teljesen beindultam egy t.libanyakra.Kimentem ma a Csarnokba és nincs!!Dühös lettem persze,h nincs nem is vettem semmit!Ez igazán pénztárca kímélő vásárlás volt:)))Tudsz valami elérhető helyet ahol kapnék?

Szaszy
Szaszy / Szaszy Fri, 2011-11-04 21:28

Szia Csato!
Sajnálom h sikertelenül végződött a vásárlás :( Az idei libanyakakat még én sem szereztem be, így nem tudom, hogy most honnan lehetne.. de a tavalyiakra az 5. kerületi Hold utcai Vásárcsarnokban sikerült szert tennem, esetleg ott még érdemes megpróbálni. Remélem sikerül szerezni! :)
Üdv: Szaszy

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-22 01:16

Na kérem, ez igen!

842
libanyak bőr 50 dkg
libamáj 30 dkg
vöröshagyma 2 db
csiperkegomba 30 dkg
tojás 1 db
főtt tojás 3 db
petrezselyem 1 csokor
kenyér 3 szelet
tej 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
libazsír 2 ek