Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta haraszt nélkül

Töltött káposzta haraszt nélkül
Töltött káposzta haraszt nélkül
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A dédi szerint: "Ha nincs otthon se édes, se savanyú káposztalevél (vagyis haraszt), akkor a töltött káposztát elkészíthetjük úgy is, hogy a töltelékből gombócokat formázunk, és a gombócokat két réteg káposzta közé helyezve főzzük meg."

hozzávalók / 8 adag

A húsgombóchoz

A káposztához

A rántáshoz és a tálaláshoz

ajánlat

Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, és lefagyasztani belőle, mert így gyors ebédet tudunk tálalni akkor is, ha valamiért nem érünk rá főzni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált húst összegyúrjuk a fűszerekkel, a tojással és a megmosott, nyers rizzsel.
  2. Vizes kézzel nagyobb gombócokat készítünk a fűszeres húsból.
  3. Egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát a 2 evőkanál zsíron.
  4. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát.
  5. A káposzta felét összekeverjük a lábasban a pirított hagymával, és öntünk rá fél liter vizet.
  6. A gombócokat ráhelyezzük a káposztára, befedjük a maradék káposztával, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje.
  7. Ráöntjük a paradicsomlét is.
  8. Két órán keresztül lassú tűzön főzzük, ha nem elég savanyú, öntünk hozzá egy kevés savanyú káposztalevet.
  9. Ha elég savanyú, akkor az elpárolgó vizet csak vízzel pótoljuk.
  10. Elkészítjük a világos színű rántást, hozzáadjuk a pirospaprikát, és berántjuk vele a káposztát.
  11. Az ételt nem kevergetjük, amíg főzzük, a rántást is csak a felső réteg káposztával keverjük el, nehogy összetörjük a gombócokat. A rántás kicsit besűríti a káposzta levét, és az ízét is átadja az egész ételnek, ha egy pár percig még forraljuk. Nem kell a gombócokat kiszedni és visszarakni a berántás után.
  12. A tányéron a káposztát tejföllel díszítjük.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 16 545
elküldve: 5
receptkönyvben: 154
elkészítve: 16/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Káposzta húsgombóccal, káposztalevél nélküli töltött káposzta, savanyú káposztás egytál gombóccal

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anyádkínja
anyádkínja Thu, 2015-10-15 11:20

Miért töltött káposzta, ha nincs is káposztában a töltelék? Sőt! Ez nem is töltelék, csak húsgombóc

Márti99
Márti99 / Márti99 Wed, 2013-08-21 12:07

Van amikor mi is csak aprítottból csináljuk, akkor mindig kiakadok, mert az egész töltött káposztában a káposzta a legjobb. Én általában összegyűjtöm a leveleket, és a többieknek hagyom a húst. :D A tesóm nem szereti a káposztát benne, úgyhogy mindig jól járok vele. :))

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Wed, 2012-11-07 21:28

Sokan nem kedvelik a káposztalevelet a töltött káposztában. De akkor mi értelme? Hát ki így, ki úgy :))) Én nagyon szeretem a káposztalevelet is :)))).

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2012-11-07 21:38

Kedves Olga!
Természetesen mi is készítjük káposztalevélben is a töltött káposztát, de ha nincs itthon se savanyított, se édes káposztalevél, de elkészült a konyhában a savanyú káposzta, amit magam savanyítottam, akkor nem esünk kétségbe, és elkészítjük a fenti recept alapján a töltött káposztát.
Üdv: Kata

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-11-07 20:14

Igaza van a Dédidnek. Én mindig csak így készítem, és nagyon szeretjük.
Üdv: Fahéj

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2012-11-07 21:32

Kedves Fahéj!
Mi is nagyon szeretjük így, és amikor készítem, mindig nagy szeretettel gondolok a Dédire.
Üdv: Kata

499
darált sertéshús 1 kg
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 6 gerezd
tojás 2 db
fűszerpaprika 2 teáskanál
majoranna 1 tk
fekete bors 1 kk
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
2 tk
rizs 20 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
sertészsír 2 ek
fűszerpaprika 1 ek
savanyú káposzta 2 kg
paradicsomlé 2 dl
víz 5 dl
finomliszt 1 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
tejföl 2 dl